Πέμπτο Ιστιοπλοϊκο ταξίδι Ελληνοτουρκικής φιλίας

Αναχωρησαν την Πέμπτη 23/6/2011 το απόγευμα τα δύο σκάφη του Ιστιοπλοϊκού ομίλου Καβάλας Δήμου Παγγαίου για το καθιερωμένο πλέον ταξίδι τους στην Τουρκία.

Το ταξίδι αυτό, που κάθε χρόνο διοργανώνει ο εκπαιδευτής ιστιοπλοΐας Στάθης Σοφίτσης, έχει ως σκοπό την απόκτηση εμπειρίας των μαθητών των σχολών ιστιοπλοΐας του ομίλου αλλά και τη σύσφιξη των σχέσεων, ειδικά με το Ελληνικό στοιχείο των περιοχών που περιλαμβάνονται κάθε χρόνο στο πρόγραμμα.

Για φέτος εκτός από τα Δαρδανέλια (Τσανάκαλε), όπου τα πληρώματα κάθε χρόνο περνούν από τελωνείο, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται:

-η επίσκεψη στην Περίσταση (Sarkoy) στη Βόρεια μεριά της Προποντίδας στην Ανατολική Θράκη. Η Περίσταση ,όπως και οι γειτονικές περιοχές της Ηρακλείτσας και του Μυριόφυτου , αποτελούν μέρος από τα Γανοχώρια, τόπος καταγωγής μεγάλου ποσοστού προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία μετά το 1922.

Εκεί σε συνεννόηση με τη Θρακική Εστία Καβάλας και του προέδρου της κ. Νίκου Τσουμπάκη με το Δήμαρχο κ. Σουλειμάν, έχει προετοιμαστεί υποδοχή και ανταλλαγή αναμνηστικών.

- η επίσκεψη στη Συλίβρια, που είναι μια πανέμορφη περιοχή της Ανατολικής Θράκης με έντονο Ελληνικό στοιχείο.

- η επίσκεψη στα Πριγκηπόνησα και ειδικά στην Πρίγκηπο και τη Χάλκη, όπου πλέον πολλοί Έλληνες δεύτερης γενιάς πρόσφυγες έχουν επιστρέψει διεκδικώντας τις χαμένες τους περιουσίες. Ο εκεί φίλος, έμπορος λακέρδας, Γιάννης Τσαρουχάς ήδη ετοιμάζει το τραπέζι με τους καλύτερους μαζέδες!

- η διήμερη επίσκεψη στη μαγευτική Κωνσταντινούπολη και η περιήγηση στην παλιά Πόλη

-για πρώτη φορά φέτος προγραμματίζεται και μία διανυκτέρευση σε λιμανάκι της Μαύρης Θάλασσας, περνώντας πρώτα όλο τον πανέμορφο Βόσπορο και τις μυθικές Συμπληγάδες πέτρες της αρχαιότητας.

Η επιστροφή προγραμματίζεται μέσω της αδελφοποιημένης με την Καβάλα πόλης της Ραιδεστού (Tekirdag) και του πανέμορφου νησιού του Μαρμαρά.

Κατά την αναχώρηση την αποστολή θα χαιρετίσει ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Παπακοσμάς προσφέροντας αναμνηστικά και διαφημιστικά της περιοχής μας, για να δοθούν στους αξιωματούχους της Τουρκίας.