Το «περιουσιακό» θα απασχολήσει τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη
Σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες των συναντήσεων και των συνομιλιών του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του πρόεδρου της ΤΔΒΚ Ντερβίς Ερογλου προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα θέματα της συνάντησής τους με ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι - Μουν.

«Είμαι έτοιμος και βεβαίως θα μιλήσουμε με τους εθνοσυμβούλους, τους ηγέτες των κομμάτων για να καθορίσουμε πιο συγκεκριμένα τη γραμμή μας, όταν θα συναντηθούμε με το Γενικό Γραμματέα» δήλωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, που έγινε παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ και της Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζας Μπάτενχαϊμ στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Αλ.Ντάουνερ δήλωσε οτι αποφασίστηκε να συσταθεί κοινή επιτροπή με στόχο τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης μεταξύ των κατεχόμενων και των ελεύθερων περιοχών. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την επικείμενη συνάντηση και για το «περιουσιακό», το

οποίο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αλ.Ντάουνερ, θα αποτελέσει το κύριο θέμα της συνάντησης στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, σημείωσε οτι η ατζέντα θα οριστικοποιηθεί καθώς πλησιάζει η συνάντηση στις 18 Νοέμβρίου. Στο μεταξύ από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών έγιναν συναντήσεις και θα συνεχιστούν μέχρι τη συνάντηση αυτή. Ο Ντ.Αλεξάντερ εξέφρασε τη βούλησή να ξανασυναντηθεί με τους δύο ηγέτες για να δώσει νέα δυναμική στις συνομιλίες εν όψη της 18ης

Νοέμβρη. Πρόκειται, μάλιστα, να γίνει νέα συνάντηση με τους Δ.Χριστόφια και Ντ.Ερογλου την ερχόμενη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι.

Για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη ο Αλ.Ντάουνερ είπε: «Θέλουμε να υπάρξει ένα πραγματικό μομέντουμ σε αυτή τη διαδικασία. Προφανώς, υπήρξε κάποια επιβράδυνση του μομέντουμ πρόσφατα και ο ΓΓ έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να καλέσει τους ηγέτες, και σκέφτηκε πως το καλύτερο θα ήταν να τους καλέσει στη Νέα Υόρκη για να τον συναντήσουν.». «Πάντοτε τονίζουμε πως αυτή είναι μια διαδικασία που κατευθύνεται από τους Κύπριους και την οποία διαχειρίζονται οι Κύπριοι.».

Σχετικά με τις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, είπε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ