ΠΓΔΜ - Συνάντηση των πρωθυπουργών ΠΓΔΜ και Τουρκίας - Αμέριστη στήριξη της Τουρκίας σε ζητήματα, που αφορούν την ΠΓΔΜ
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε χθες, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, στην Κωνσταντινούπολη, την αμέριστη στήριξη της Τουρκίας σχετικά με την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, καθώς και τη γνωστή θέση της Τουρκίας αναφορικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας, όπως μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων.

Ο κ. Ερντογάν, στη συνάντησή του με τον κ. Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι για την Τουρκία, η ΠΓΔΜ αποτελεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, λόγω των μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει και της συμμετοχής της στις διεθνείς αποστολές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Ερντογάν, στην ομιλία του στα εγκαίνια των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κωνσταντινούπολη παρόντος και του κ. Γκρούεφσκι, ανέφερε πως «η Ελλάδα πρέπει να πάψει να ασχολείται με ασήμαντα ζητήματα και να επιτρέψει στη Μακεδονία να αποκαλείται Μακεδονία, προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής».

Ο κ. Γκρούεφσκι από την μεριά του σημείωσε ότι η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές και φίλους της χώρας του, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο εκφράσθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Ερντογάν.

«Στη συνάντηση με τον κ.Ερντογάν εξετάσαμε τις δυνατότητες εμβάθυνσης των πολύ καλών πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας και αναφερθήκαμε στην υποστήριξη της Τουρκίας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη Δημοκρατία τη Μακεδονίας, όπως την περαιτέρω υποστήριξη σχετικά με την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και σε κάθε άλλο τομέα, που θα μπορούσε να μας υποστηρίξει η Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι Οι κ.κ.

Ερντογάν και Γκρούεφσκι παραβρέθηκαν και στις εργασίες επιχειρηματικού φόρουμ ανάμεσα σε επιχειρηματίες των δύο χωρών, που διεξήχθη χθες στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο εξετάσθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και αύξησης των τουρκικών επενδύσεων στην ΠΓΔΜ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ