«Πλημμυρίζει» από τούρκους τουρίστες η Θεσσαλονίκη

Σημαντική αύξηση των Τούρκων τουριστών, που θα επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη φέτος το καλοκαίρι, βλέπει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, λόγω των εγκαινίων του ανακαινισμένου μουσείου του Κεμάλ Ατατούρκ και της παραχώρησης για προσευχή του Αλατζά Ιμαρέτ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών πρακτόρων φέτος οι διανυκτερεύσεις τουριστών από τη γείτονα αναμένεται να φτάσουν τις 75.000, όταν το 2012 ήταν στις 47.500.
Ενδεικτικό της θετικής εξέλιξης στην τουριστική κίνηση της Θεσσαλονίκης είναι η σημερινή εικόνα έξω από το τουρκικό προξενείο. Από νωρίς το πρωί, λόγω της εθνικής εορτής Ανεξαρτησίας της Τουρκίας, (σαν σήμερα το Εθνικό Τουρκικό Συμβούλιο υπό τον Μουσταφά Κεμάλ κατέλυσε την κυβέρνηση του σουλτάνου Μεχμέτ ΣΤ΄),  ήταν σταθμευμένα επί της Αγ. Δημητρίου από το ύψους του τουρικού προξενείου έως το ΑΧΕΠΑ περίπου 130 τουριστικά λεωφορεία. «Αυτές τις μέρες έχουμε τεράστια κίνηση από Τούρκους τουρίστες και μπορεί να το διαπιστώσει κανείς αν κινηθεί στην Άθωνος και τα Λαδάδικα, όπου κινούνται εκεί για φαγητό» σημείωσε στη Voria.gr ο εκπρόσωπος των Ταξιδιωτικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης Στέφανος Χατζημανώλης.

Σημαντική επισκεψιμότητα αναμένεται επίσης και στις αρχές του καλοκαιριού, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου σπιτιού – μουσείου του Κεμάλ Ατατούρκ.
Μάλιστα, σε πρόσφατο ταξίδι του δημάρχου Θεσσαλονίκης στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού τον ευχαρίστησε για τη στήριξή και το ενδιαφέρον του στο σχέδιο ανακαίνισης  του σπιτιού του Κεμάλ Ατατούρκ. Όπως είχε δηλώσει τότε ο κ. Ομέρ Τσελίκ, το σπίτι του Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί υπογραμμίζει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των δύο χωρών.
Επίσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε να ανοίξει στις 8 Αυγούστου το Αλατζά Ιμαρέτ προκειμένου να προσευχηθούν, τη μεγάλη προσευχή του Ραμαζανιού, οι Μουσουλμάνοι. «Θα έχουμε πολύ μεγάλη προσέλευση μουσουλμάνων κυρίως Τούρκων» εκτίμησε ο δήμαρχος.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Απριλίου ο κ. Μπουτάρης είχε παραχωρήσει στους σπουδαστές της Ιερατικής Σχολή της Κομοτηνής για μεσημβρινή προσευχή τους το πρώην Γενί Τζαμί, που χρησιμοποιείται σήμερα ως εκθεσιακό κέντρο.
Ωστόσο, η δημοτική αρχή δεν σταματά εδώ για την ενίσχυση του τουρισμού αλλά προωθεί τη συνεργασία με το δήμο Κωνσταντινούπολης για τις μαθητικές εκδρομές. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Μπουτάρης σχεδιάζει να προχωρήσει μια μορφή συνεργασίας με τον συγκεκριμένο δήμο, προκειμένου να ταξιδεύουν μαθητές από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, όπως ανέφερε, μείζον εμπόδιο είναι η ατομική βίζα που απαιτείται.

Booking.com