Πολιτική παρέμβαση Παπανδρέου στις Βρυξέλλες
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές και να πάρει άμεσα θεσμικά μέτρα για την οικονομία εξέφρασε ο πρωθυπουργός [[Γιώργος Παπανδρέου]] στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας έθεσε πρώτος και μόνος ο Έλληνας πρωθυπουργός, καθώς μέχρι την ώρα που έλαβε το λόγο κανένας από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες δεν είχε κάνει αναφορά.

Θετικές ήταν οι αναφορές Ευρωπαίων ηγετών, όπως η Αγκελα Μέρκελ, ο Γκόρντον Μπράουν, ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Νικολά Σαρκοζί, μετά την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου.

Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός έθεσε το πλαίσιο της πολιτικής που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει και αφορά, μεταξύ άλλων, σε διαρθρωτικές αλλαγές, είτε απλές, είτε πολύπλοκες.

Ως παράδειγμα απλών διαρθρωτικών αλλαγών ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τη δημοσιοποίηση των δαπανών των υπουργείων στο διαδίκτυο και ως παράδειγμα πολύπλοκων διαρθρωτικών αλλαγών τη μείωση των πολλών επιπέδων διακυβέρνησης (πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, περιφερειακή διοίκηση, κυβέρνηση) τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να αναπτύσσονται φαινόμενα σπατάλης και διαφθοράς.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην τεράστια δυναμική που έχει η Ελλάδα και την οποία δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη. Μια δυναμική η οποία, όπως επεσήμανε, μπορεί να στηριχθεί στην πράσινη ενέργεια και γενικότερα στην πράσινη οικονομία και τον τουρισμό, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου αφού δήλωσε αποφασισμένος να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας, κάλεσε τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δουλέψουν από κοινού και να συνεργαστούν με την έννοια της στήριξης και της αλληλεγγύης.

Εξέφρασε δε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα και τους Έλληνες, γιατί, όπως ανέφερε, και στο παρελθόν η χώρα μας πέρασε σοβαρές οικονομικές κρίσεις τις οποίες αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα.

Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός παρακάθεται μαζί με τους άλλους ηγέτες σε δείπνο εργασίας, όπου θα συζητήσουν για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, τις κλιματικές αλλαγές και θεσμικά θέματα της Κοινότητας.

                                                                       ΑΠΕ - ΜΠΕ