Πολυπληθής πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου
ΑΘΗΝΑ-Εντάσεις και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας κατά τη διάρκεια της πορείας για την 36η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Μετά την πορεία, σε κυκλωτική επιχείρηση της αστυνομίας μπροστά από το θέατρο «Παρκ» στη Λ. Αλεξάνδρας, οι αστυνομικοί εγκλώβισαν περίπου 277 άτομα από τον πυρήνα του αντιεξουσιαστικού χώρου και γίνονται προσαγωγες.

Επίσης πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμμάτων στην οδό Τοσίτσα, ενώ αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο.

Νωρίτερα, το μπλοκ των αντιεξουσιαστών σταμάτησε έξω από την ΓΑΔΑ στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και φώναξε συνθήματα, ενώ σημειώθηκε ένταση και έγινε χρήση δακρυγόνων.

Λίγη ωρα πριν, ομάδα αντιεξουσιαστών πέταξε πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων στη Βασιλίσσης Σοφίας και Αλεξάνδρας αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους αστυνομικούς.

Το μπλοκ, που αποτελείτo από 3.000 άτομα περίπου, κατευθύνθηκε συντεταγμένα από την Λ. Αλεξάνδρας, πιθανότατα προς το Πολυτεχνείο, με τα ΜΑΤ να ακολουθούν κατά πόδας.

Κατά τη διάρκεια της πορείας σημειώθηκαν μικρής έκτασης επισόδια, εκτοξεύθηκε βόμβα μολότοφ και έγινε χρήση δακρυγόνων.

Oι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων ενώ χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες που έφυγαν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής αστυνομικοί «ψέκασαν» προληπτικά με χημικά ομάδα αντιεξουσιαστών και έριξαν χειροβομβίδες κρότου -λάμψης.

θεσσαλονίκη

Oλοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και οι πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, όπου σημειώθηκαν μικροεπεισόδια.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές πορείες οι οποίες ξεκίνησαν από το ΑΠΘ και την Καμάρα, ενώ οι διαδηλωτές έκαναν και φέτος την καθιερωμένη διαδρομή έξω από το προξενείο των ΗΠΑ όπου και διαδήλωσαν.

Μετά από την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων στο ΑΠΘ ξεκίνησε η πρώτη πορεία, την οποία διοργάνωσε ο «Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974.

Συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, εργατικών σωματείων, δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων και άλλων φορέων της πόλης, ενώ εντυπωσιακό σε όγκο και παλμό ήταν το συλλαλητήριο. Οι διαδηλωτές αφού διαμαρτυρήθηκαν έξω από προξενείο διαλύθηκαν λίγο πριν τις 7.30 μ.μ. στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους.

Η δεύτερη πορεία στην οποία συμμετείχαν κυρίως φοιτητές και άτομα που πρόσκεινται στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ξεκίνησε από το ΑΠΘ μισή περίπου ώρα αργότερα και οι διαδηλωτές μετά τη διαμαρτυρία έξω από το προξενείο των ΗΠΑ επέστρεψαν στο ΑΠΘ μέσω των οδών Τσιμισκή, Βενιζέλου και Εγνατία.

Μικρή ομάδα νεαρών, οι οποίοι φορούσαν κράνη, πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στην εμπορική πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έβαλαν φωτιά σε μια στάση λεωφορείου, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβησαν.

Επεισόδια σημειώθηκαν, έξω από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, στην πλατεία Αριστοτέλους, και στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στην Καμάρα από άτομα που πρόσκεινται στον αντεξουσιαστικό χώρο. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους εκτόξευσαν πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα, έγραψαν με σπρέι συνθήματα και στη συνέχεια διαλύθηκαν στην οδό Εγνατία

Πηγές:ΑΠΕ - ΜΠΕ,Naftemporiki,SKAI