Πούτιν-Ερντογάν θα συμπροεδρεύσουν σε Ρωσο-Τουρκική σύνοδο
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συμπροεδρεύσουν αύριο στην Αγία Πετρούπολη της τέταρτης συνόδου του Υψηλού Επιπέδου Ρωσο-Τουρκικού Συμβουλίου Συνεργασίας.

Το Συμβουλίο Συνεργασίας θα επικεντρωθεί στο θέμα της Συρίας και στις προτεινόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες για το ζήτημα αυτό, στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν καθώς και στις οικονομικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο οποίος θα είναι επικεφαλής αντιπροσωπείας, Τουρκία και Ρωσία αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες για εμπορική και πολιτιστική συνεργασία.

Η κρίση στη Συρία αναμένεται να είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν, όπως αναφέρεται, παρόλο που οι δυο χώρες έχουν διαφορετικές πολιτικές στο θέμα. Παρόλα αυτά, σημειώνεται, τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία συμφωνούν σε ό,τι αφορά στη σημασία των προτεινόμενων συνομιλιών γνωστών ως Γενεύη-ΙΙ και ο κ. Ερντογάν θα θέσει το θέμα αυτό στο τραπέζι.

Πέραν των πολιτικών θεμάτων, ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών, αναφέρει το "Ανατολή", και προσθέτει πως αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω και στο εγγύς μέλλον.

Ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δυο χωρών αυξήθηκε κατά 24% την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα αυξήθηκε από 5 δις δολάρια σε 34 δις δολάρια.

Τα ενεργειακά θέματα αποτελούν ακόμη μια "μεγάλη δυναμική" στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, αναφέρει το "Ανατολή», υπενθυμίζοντας πως Τουρκία και Ρωσία έχουν υπογράψει συμφωνία για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκουγιου.

Σε σχέση με τον τουρισμό, σημειώνεται πως πέραν των 3 εκατομμυρίων Ρώσων τουριστών επισκέφθηκαν την Τουρκία τους πρώτους οκτώ μήνες του 2013 και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 4 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣ, σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη Ερντογάν στη Ρωσία, η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου ανέφερε πως αυτή θα επικεντρωθεί σε οικονομικά, ανθρωπιστικά και ενεργειακά θέματα.

Σε σχέση με τα θέματα ενέργειας, σημειώνεται πως σε αυτά περιλαμβάνεται η εφαρμογή κοινών στρατηγικών προγραμμάτων και συγκεκριμένα η οικοδόμηση του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου καθώς και το θέμα του Αγωγού South Stream. (SigmaLive)