Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν: Απορρίπτει Τουρκία για δρομολόγιο αερίου προς Ευρώπη
property="content:encoded">

Το Αζερμπαϊτζάν εξετάζει άλλα δρομολόγια για να παραδίδει το αέριο της στην Ευρώπη καθώς οι όροι της Τουρκίας είναι ‘’μη αποδεκτοί’’, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος, Ilham Aliyev.

 

Η δήλωση, που αναφέρθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, ακολουθεί την έντονη κριτική από τον Aliyev για την επαναπροσέγγιση μεταξύ της μακροπρόθεσμης συμμάχου της Τουρκία και της γειτονικής Αρμενίας, με την οποία βρίσκεται σε εδαφική διαμάχη για δύο δεκαετίες.

 

"Έχουμε ξεμείνει από επιλογές και οι τωρινές προσφορές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές,’’ είπε σε κυβερνητική συνεδρίαση στο Baku.

 

Η Τουρκία και η Αρμενία έχουν υπογράψει συμφωνίες για την ίδρυση διπλωματικών σχέσεων και για να ανοίξουν ξανά το σύνορο τους μετά την τελευταίας στιγμής διαμεσολάβηση της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον που έσωσε την τελετή και υπογράμμισε τους κρυφούς κινδύνους που παραμένουν.

 

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαμάχη για σχεδόν έναν αιώνα, με την Αρμενία να κατηγορεί τους Τούρκους ότι διέπραξαν γενοκτονία το 1915, κάτι που η Τουρκία αρνείται σθεναρά.

 

Παρόλο που παραμένουν τεράστια εμπόδια για την πλήρη επαναπροσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, ο Aliyev είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα ξεκινήσεις τις προμήθειες αερίου στη Ρωσία και πιθανόν στο Ιράν από του χρόνου.

 

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έχει διασφαλίσει συμφωνία για την εισαγωγή 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αζέρικου αερίου από του χρόνου αλλά έχει πει ότι σχεδιάζει να αυξήσει τους όγκους.

 

Αυτό θα δώσει στη Μόσχα το πάνω χέρι στην αντιπαλότητα της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιρροή στις ροές αερίου από την πρώην σοβιετική δημοκρατία στις ευρωπαϊκές αγορές.

 

Ο αγωγός αερίου Nabucco, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και στηρίζεται από τις ΗΠΑ, είναι αντίπαλος του σχεδιασμένου αγωγού South Stream από τη Gazprom, που προβλέπεται ότι θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας προσπερνώντας χώρες μετάβασης όπως η Ουκρανία.

 

Amie Ferris-Rotman and Afet Mehtiyeva - 19.10.2009

 

Πηγή: Reuters, Balkans.com Business News