Προετοιμασία για το εκδοτικό και συγγραφικό γεγονός της χρονιάς
Η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα λάβει χώρα από τις 16 έως τις 19 Μαΐου 2013, στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της HELEXPO.

Διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), τη Διεύθυνση Γραμμάτων, τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού (του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού), τη Helexpo, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου. Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, ο θεσμός ενισχύει το πνεύμα συνοχής, συνεργασίας και δυναμικής για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η ΔΕΒΘ συνεχίζει, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, το έργο της με χαρακτήρα εμπορικό και πολιτιστικό.
Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου θα δηλώσουν «παρών» περισσότεροι από 200 εκδοτικοί οίκοι, από την Ελλάδα και 18 άλλες χώρες,  πολιτιστικοί οργανισμοί και πνευματικοί φορείς. Θα πραγματοποιηθούν 170 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή περίπου 100 Ελλήνων και 30 ξένων συγγραφέων (στις αίθουσες «Δημήτρης Χατζής», Φιλολογικό Καφενείο - Περίπτερο 13, «Τάκης Δόξας», Περίπτερο Τιμώμενης Χώρας - Περίπτερο 15, στην αίθουσα του περιπτέρου Κ. Π. Καβάφης, Φιλολογικό Καφενείο, Αίθουσα Επαγγελματικών Συναντήσεων) αλλά και παράλληλα δρώμενα σ’ όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης όπου θ’ αναδειχθεί η σχέση του βιβλίου με τις άλλες τέχνες.
Συγκεκριμένα συμμετέχουν με περίπτερο οι εξής χώρες: Αίγυπτος, Αργεντινή, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη/Σερβική Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιράν, Ισραήλ,  Ιταλία,  Κίνα, Κροατία,  Μ. Βρετανία, Πολωνία,  Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σερβία, Τουρκία.

Ξένοι συγγραφείς στη ΔΕΒΘ

Στη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψουν δέκα σημαντικοί Βρετανοί συγγραφείς προσκεκλημένοι στο πλαίσιο της τιμώμενης χώρας,  εννέα Βαλκάνιοι ποιητές στο πλαίσιο του 2ου Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Ποίησης καθώς και οι συγγραφείς:

- δύο Γερμανοί: Kai Hensel, Rüdiger Schaper (Goethe-Institut)
-τρεις Γάλλοι: Jean Marc Moura, Ygit Bener, Alessia Magliacane καθώς και ο Jean-Luc Hadji-Minaglou εκδότης του Lis et Parle
-o Βάσκος  Bernado Atzaga (Ινστιτούτο Θερβάντες Αθήνας)
-η Ιταλίδα Chiara Gamberale (Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης)
-η Αυστραλή Swami Sivamurti Saraswati
-Η Αμερικανή Nicole Krauss
-ο Αιγύπτιος ελληνιστής και μεταφραστής του Κ. Π. Καβάφη Δρ. Χάμντι Ιμπραχίμ
-ο Σουηδός σκηνοθέτης Carl-Henrik Svenstedt που θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ του με καβαφικό θέμα («Reading Kavafy Forteen Poems»)

Τα «σημεία αναφοράς» στη φετινή διοργάνωση

Τιμώμενη χώρα η Μεγάλη Βρετανία

Το Βρετανικό Συμβούλιο έχει αναλάβει οργανωτικά την παρουσίαση της μεγάλης λογοτεχνικής παράδοσης της χώρας με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο καθώς και εκτενές πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Στο πλαίσιο της τιμώμενης χώρας, έχουν προσκληθεί εννέα σύγχρονοι σημαντικοί Βρετανοί συγγραφείς (Jonathan Coe, Celia Ress, David Nicholls, Andrew Crumey , David Harsent, Susanne Joinson, Michael Arditti, Rachel Cusk, Victoria Hislop) καθώς και επαγγελματίες του βιβλίου για να παρουσιάσουν εκδοτικές τάσεις αλλά και τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο της παραγωγής και διακίνησης του βιβλίου. 

Θεματικό αφιέρωμα: Κ. Π. Καβάφης, 150 χρόνια από τη γέννησή του
Ειδικό αφιέρωμα και θεματικό περίπτερο στον χώρο της Έκθεσης έχει σχεδιαστεί για τον Αλεξανδρινό ποιητή, εξ αφορμής της επετείου των 150 χρόνων από τη γέννησή του. Ο κύκλος εκδηλώσεων και δράσεων πραγματοποιείται στο εορταστικό πλαίσιο του «Έτους Κ. Π. Καβάφη 2013».
Περιλαμβάνονται συζητήσεις, παρουσιάσεις, στρογγυλά τραπέζια, στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων. Στο περίπτερο (150 τ.μ.) φιλοξενούνται βιβλία του ποιητή, ελληνικές και μεταφρασμένες εκδόσεις για το πρόσωπο και το έργο, αρχειακό υλικό (χειρόγραφα κ.λπ., σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη), καλαίσθητα ταμπλό με εργοβιογραφικά στοιχεία, φωτογραφίες, χρονολόγιο).
Στον ίδιο χώρο έχουν προβλεφθεί ένα σημείο ενημέρωσης του κοινού με ηλεκτρονικό υπολογιστή (περιήγηση στο ψηφιακό αρχείο του Σπουδαστήριου Νέου Ελληνισμού), η προβολή ταινιών για τον ποιητή και η ακρόαση ηχογραφημένων και μελοποιημένων ποιημάτων. 
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον Καβάφη συμπεριλαμβάνει αναγνώσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις  παλιότερων και νέων εκδόσεων και μεταξύ άλλων:

ο Αιγύπτιος μεταφραστής του Καβάφη Δρ. Χάμντι Ιμπραχίμ, πρ. αντιπρύτανης Πανεπιστημίου του Καΐρου και βραβευμένος με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας θα συζητήσει με τον Δρ. Χάσαν Μπάνταουι, Καθηγητή Βυζαντινολογίας και Αραβολογίας του ΑΠΘ, με θέμα:  «Οι μεταφράσεις του Κωνσταντίνου Καβάφη στην Αραβική Γλώσσα»
Μουσική εκδήλωση με μελοποιημένη ποίηση του Κ.Π. Καβάφη με την Νάντια Φιόρου, καθηγήτρια Μονωδίας στο ΚΩΘ με τη συνοδεία πιάνου και μικρού μουσικού συνόλου, σε οργάνωση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

 Παρουσίαση και προβολή του ντοκιμαντέρ «Διαβάζοντας Καβάφη: ο γέρων ποιητής 1863-1933» («Reading Kavafy Forteen Poems». Την ταινία θα παρουσιάσουν ο σκηνοθέτης της ταινίας Carl- Henrik Svenstedt  και ο Γιώργος Κορδομενίδης, διευθυντής των εκδόσεων Εντευκτηρίου.
Προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ για τον Καβάφη στην αίθουσα Ολύμπιον, στο σχετικό αφιέρωμα που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:  Καβάφης, του Γιάννη Σμαραγδή (1996), Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη, του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου (ντοκιμαντέρ, 2008), Η δε πόλις ελάλησεν: Αλεξάνδρεια, Κ.Π. Καβάφης, του Γιάννη Σμαραγδή (αρχείο ΕΡΤ, τηλεοπτική παραγωγή, 1989), Εποχές και συγγραφείς: Η παγκοσμιότητα του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Τάσου Ψαρρά (αρχείο ΕΡΤ, τηλεοπτική παραγωγή, 2001), Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης: Κ.Π. Καβάφης, του Κώστα Μαχαίρα (αρχείο ΣΚΑΪ, τηλεοπτική παραγωγή, 2012).

Παιδική Γωνιά, για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς
Στην καθιερωμένη Παιδική Γωνιά που επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά έχουν οργανωθεί 55 εκδηλώσεις (παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα) από εκδοτικούς οίκους και συνεργαζόμενους φορείς, με την παρουσία 35 συγγραφέων και εικονογράφων. Στο ίδιο πλαίσιο προβλέφθηκαν και 5 σεμινάρια για δασκάλους, γονείς και φοιτητές.
Οι οργανωμένες επισκέψεις σχολείων (30 τον αριθμό) γίνονται σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α’ θμιας και Β’ θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής κ’ Δυτικής Θεσσαλονίκης και με την Περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Eπίσης, θα επισκεφθούν την Έκθεση για απλή περιήγηση μαθητές μαζί με τους δασκάλους τους. 


2ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης

Η ΔΕΒΘ φιλοξενεί και φέτος το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης που διοργανώνει για 2η χρονιά η Εταιρεία Συγγραφέων. Συμμετέχουν ποιητές από εννέα βαλκανικές χώρες: Ranko Risojecić (Βοσνία), Radu Vancu (Ρουμανία), Patricia Nikolova (Βουλγαρία), Zoran Anchevski (ΠΓΔΜ), Ana Pepelnik (Σλοβενία), Jasmina Topic (Σερβία), Milos Djurdjevic (Κροατία), Metin Cengiz (Τουρκία), Afroviti Gusho (Αλβανία), ενώ από την Ελλάδα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι ποιητές: Σπύρος Βρεττός, Διονύσης Καρατζάς,  Ηρώ Νικοπούλου,  Μανόλης Πρατικάκης,  Κλαίτη Σωτηριάδου. Η περσινή επιτυχημένη διοργάνωση ενδυναμώνει τη θέληση για έναν σταθερό ετήσιο θεσμό, μέσω του οποίου η ποίηση των Βαλκανίων αναδεικνύεται σε καθοριστικό και ρυθμιστικό στοιχείο για τη «συνομιλία» μεταξύ των λαών της περιοχής.

Τιμητική εκδήλωση για τον Δημήτρη Μαρωνίτη
Σημαντική προσωπικότητα της ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και άνθρωπος συνδεδεμένος με τη Θεσσαλονίκη, ο Δ. Μαρωνίτης θα τιμηθεί από τη 10η ΔΕΒΘ σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και παρουσίαση του φιλολογικού έργου και της συνολικής προσφοράς του στα γράμματα. Συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, εκδότες και άλλοι συνεργάτες του, ενώ θα η εκδήλωση θα κλείσει με θεατρική ανάγνωση αποσπασμάτων από τη μετάφραση της Οδύσσειας.

Επαγγελματικές Εκδηλώσεις

Μια σειρά από επαγγελματικές ημερίδες, στρογγυλά τραπέζια και συζητήσεις ενισχύουν το επαγγελματικό προφίλ της Έκθεσης και θέτουν στο τραπέζι τρέχοντα ζητήματα της εκδοτικής αγοράς:
Α. «Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και το μέλλον της ανάγνωσης μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας»
Επαγγελματική ημερίδα για επαγγελματίες του κλάδου οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), το Σαββάτο 18 Μαΐου (11.00 – 15.00 και 18.00 – 21.00). Με την αφορμή αυτή, έχει προσκληθεί ως ομιλήτρια η Ελληνοαμερικανίδα εκδότρια και μέλος της Ομοσπονδίας Αμερικανών Εκδοτών κα Tina Jordan. Επίσης, σε κοινό περίπτερο της ΠΟΕΒ και των Συλλόγων – Μελών θα διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση με θέματα Α) Πνευματικά Δικαιώματα, Β) Βιβλιοθήκες και Γ) Εθνική Πολιτική Βιβλίου.
Β.  «Νέες ιδέες, νέες ευκαιρίες – συνεργασίες Κινέζων και Ελλήνων εκδοτών στην ψηφιακή εποχή»
Στρογγυλό τραπέζι-σεμινάριο Κινέζων και Ελλήνων Εκδοτών οργανώνει η Γενική Διεύθυνση Τύπου και Εκδόσεων Κίνας (General Administration of Press  and Publication) με τη συμμετοχή 10 κρατικών στελεχών και 40 περίπου Κινέζων εκδοτών που θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη και προσκαλεί του Έλληνες εκδότες σε μια συνάντηση γνωριμίας, ενημέρωσης και επαγγελματικών συζητήσεων με στόχο την προώθηση των Ελληνο-κινεζικών εκδοτικών ανταλλαγών (Πέμπτη 16 Μαΐου, 15:00-17:00).
Γ. Παρουσίαση του μεταφραστικού προγράμματος της Αργεντινής "Programa Sur"
οργανώνει η Πρεσβεία της Αργεντινής με την παρουσία του Πρέσβη της στην Ελλάδα Mr. Jorge Alejandro Mastropietro και της μορφωτικής ακολούθου Ms. Carolina Ghiggino, με στόχο την ενημέρωση των ελλήνων εκδοτών, μεταφραστών και ατζέντηδων για τις δυνατότητες χρηματοδότησης μεταφράσεων λογοτεχνικών έργων από την Αργεντινή ούτως ώστε να εκδοθούν στην Ελλάδα.

Δ. Ημερίδα για τα ευρωπαϊκά μεταφραστικά προγράμματα
Μια παρουσίαση του Προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» με επίκεντρο το σκέλος επιδότησης για τη λογοτεχνική μετάφραση οργανώνει η Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πολιτιστικό Σημείο Επαφής) του ΥΠΑΙΘΠΑ, καθώς και την αποτίμηση του κλειστού πλέον Προγράμματος «Πολιτισμός» (Απολογισμός της Ελληνικής συμμετοχής - Το λογοτεχνικό αποτέλεσμα).
Θα ακολουθήσει αναλυτική περιγραφή και παρουσίαση, εν είδει σεμιναρίου, του τρόπου συμμετοχής και συμπλήρωσης της νέας αίτησης ( θα την παρουσιάσει εκπρόσωπος  του Εκτελεστικού Οργανισμού για τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τα Οπτικοακουστικά Μέσα).

Ε. «Τα μονοπάτια της ηλεκτρονικής ανάγνωσης και οι βιβλιοθήκες»Ανοιχτή συζήτηση για τη σημασία  και το ρόλο της ανάγνωσης στη σημερινή εποχή, για τους νέους δρόμους που ανοίγονται καθώς επίσης και για το ρόλο των βιβλιοθηκών, σε αυτή τη διαδρομή,  με τη αυξανόμενη χρήση των νέων μέσων, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ευρωπαίων εκπροσώπων του κλάδου, διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (Παρασκευή 17 Μαΐου, ώρα: 15:00-18:00).

Πολιτιστικές εκδηλώσεις από φορείς
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έναν πλούσιο κατάλογο προτάσεων για τους επισκέπτες της ΔΕΒΘ, οργανωμένων από έγκριτους φορείς, όπως Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών, Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Φωτογραφίας, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού, Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ) κ.ά.
Ενδεικτικά αναφέρονται:

 Θεατρική δράση:«Love or nothing» Αποσπάσματα από σκηνές θεατρικών έργων του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, με κοινό θεματικό άξονα τη διαπραγμάτευση του έρωτα. Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθούν από τα έργα: «Η Δωδεκάτη Νύχτα», «Άμλετ» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος,
Οργάνωση: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

 Παρουσίαση εκδόσεων
Παρουσίαση των εκδόσεων της μόνιμης συλλογής της Ρωσικής Πρωτοπορίας (Συλλογή Κωστάκη) αλλά και εκδόσεων για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη
Ομιλητής: Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια του ΚΜΣΤ
Οργάνωση: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

 Εργαστήρια Βιβλιοδεσίας

Με θέμα το δέσιμο φύλων με την πολύ απλή, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα χρήσιμη και ανθεκτική ιαπωνική τεχνική.
Από τους συντηρητές χαρτιού του Μουσείου
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 20 άτομα
Οργάνωση: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

«Παρών» με εκδηλώσεις ο Δήμος Θεσσαλονίκης
Η δημοτική αρχή της πόλης, συνδιοργανωτής από φέτος, δηλώνει ενεργά την παρουσία της στις εκδηλώσεις της ΔΕΒΘ με μια σειρά προτάσεων εντός κι εκτός εκθεσιακού χώρου με την οργανωτική φροντίδα της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και της Διεύθυνσης Πολιτισμού-Τουρισμού του Δήμου. Προβλέπεται η έκθεση ξενόγλωσσων βιβλίων για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, εικαστική Έκθεση με θέμα «Κύριλλος και Μεθόδιος», λογοτεχνικές αναγνώσεις στο Βυζαντινό Μουσείο, υπαίθριες βιβλιοθήκες (pop up libraries), προωθητικές δράσεις και διαφημιστική προβολή σε διάφορα σημεία της πόλης για την αξία του βιβλίου αλλά και την ίδια την Έκθεση, μουσική εκδήλωση με την Φιλαρμονική Ορχήστρα, προβολή μέσα από το δημοτικό ραδιόφωνο και τηλεόραση, καταχωρήσεις σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ξεναγήσεις προσκεκλημένων της ΔΕΒΘ στα μνημεία της πόλης κ.ά.

«Κύριλλος και Μεθόδιος» και «Διάταγμα των Μεδιολάνων» - εκδηλώσεις του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος
Εκδήλωση προς τιμή των Θεσσαλονικέων ιεραποστόλων οργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος που συμπεριλαμβάνει δύο ομιλίες: «Η διαχρονική πολιτιστική κληρονομιά των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου από τον 9ο έως τον 21ο αιώνα» με ομιλητή τον κο Κωνσταντίνου Νιχωρίτη, αν. καθηγητή του Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας. «Οι σλαβικές και ελληνικές πηγές για τους αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο» με ομιλητή τον κο Δημοσθένη Χατζηλελέκα, Δρ Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών. Με αφορμή την επέτειο των 1.700 ετών από την υπογραφή του οργανώνεται εκδήλωση  με θέμα «Το Διάταγμα των Μεδιολάνων - και η σημασία του στην ανάπτυξης του Χριστιανικού Πολιτισμού, 1700 χρόνια από την έκδοσή του»
α. «Το Διάταγμα των Μεδιολάνων και της πρόσληψής του στην Εκκλησιαστική Ιστοριογραφία» με ομιλητή τον κο Βασίλειο Κουκουσά, αν. καθηγητή Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, β. «Ο κόσμος της ύστερης Αρχαιότητας και το Ζήτημα της Ανεξιθρησκίας» με ομιλητή τον κο Παναγιώτη Παχή, καθηγητή Θρησκεολογίας του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ.
Οργάνωση: Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου ΝΑ Ευρώπης και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας «Σπουδές στις γλώσσες και στον πολιτισμό της ΝΑ Ευρώπης».

Εκδηλώσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Έκθεση
Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, του Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς σειρά εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν στην πόλη προαναγγέλλοντας το γεγονός της Έκθεσης.
Το Σάββατο 11 Μαΐου, η μπάντα πνευστών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης θα κηρύξει πανηγυρικά την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων με τζαζ συναυλία μπροστά στο «γυάλινο περίπτερο» ενημέρωσης κοινού, ενώ την ίδια ημέρα ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη θα δημιουργήσουν υπαίθριες βιβλιοθήκες σε τρία κεντρικά σημεία της πόλης, σε μια πρωτότυπη δράση που θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις για παιδιά.
Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας έχει αναλάβει να τροφοδοτήσει τα βιβλιοπωλεία της πόλης με αφίσες και διαφημιστικό υλικό προτρέποντας τους βιβλιοπώλες να οργανώσουν εκδηλώσεις και δράσεις εν όψει της Έκθεσης.
Ενώ οι όμοροι Δήμοι καλούνται να συμμετάσχουν στην επιτυχημένη δράση «Το διάβασες, χάρισε το!» που οργανώνει η ΠΟΕΒ δημιουργώντας σημεία προσφοράς βιβλίων για ενήλικες και για παιδιά, με στόχο να προσφερθούν σε βιβλιοθήκες απομακρυσμένων περιοχών.
***
Εγκαίνια με συναυλία από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Η επίσημη τελετή εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης την Πέμπτη 16 Μαΐου, ώρα 19:30. Ακολουθεί συναυλία  45΄από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή 60 μουσικών που θα ερμηνεύουν γνωστές συνθέσεις Άγγλων συνθέτων, προς τιμήν της Μ. Βρετανίας Τιμώμενης Χώρας: Peter Warlock– Capriol suite για ορχήστρα εγχόρδων, Ralph Vaughan Williams – Fantasia πάνω στο θέμα « Greensleeves », Benjamin Britten - Lachrymae op. 48a για σόλο βιόλα με σολίστα τον Παύλο Μεταξά, William Byrd - Ave Verum Corpus για ορχήστρα εγχόρδων, Gustav Holst - St. Paul's suite.