Πρωτοβουλία ευρωβουλευτών για επιστροφή της Αμμοχώστου
Με γραπτή τους δήλωση, που κατατέθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, πέντε ευρωβουλευτές, απ' όλες τις μεγάλες πολιτικές ομάδες, ζητούν την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Με την δήλωση αυτή επιδιώκεται να συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών της Ολομέλειας της Ευρωβουλής προκειμένου, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2012, να υιοθετηθεί ως επίσημη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές που υπογράφουν τη σχετική δήλωση είναι η Ισπανίδα ευρωβουλευτής της Ενωτικής Ομάδας της Αριστεράς Γουϊλυ Μέγιερ, ο Πολωνός Αρτουρ Ζασάντα από την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Ελληνας ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλος, η Πολωνέζα Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Λίντια Οεντενμπεργκ και η Σουηδέζα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σεσίλια Ουϊκστρομ.

Στη σχετική δήλωση αναφέρεται ότι οι ελληνοκυπριακές συνοικίες της Αμμοχώστου, τα Βαρώσια, παραμένουν από το 1974 περιφραγμένη και νεκρή πόλη, καθώς ο τουρκικός στρατός δεν επιτρέπει την είσοδο κατοίκων και επισκεπτών.

Με τη δήλωση γίνεται μνεία στη συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979 μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, για την κατά προτεραιότητα επιστροφή της Αμμοχώστου στους κατοίκους της πριν την επίτευξη οριστικής λύσης του Κυπριακού, αλλά και στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου.