Πρωτοβουλία της Ελλάδας για «εμβάθυνση» των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ‏

Με αποφασιστικά βήματα προχωρά η ελληνική κυβέρνηση για την «εμβάθυνση» της σχέσης της με την Τουρκία στη διαδικασία ένταξης της γείτονος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς σήμερα αντιμετωπίζει συγκεκριμένα εμπόδια.

Η σχετική ενημέρωση έγινε από τον Γ.Δελαβέκουρα, εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δ.Δρούτσα για μία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία στα τέλη Ιουνίου του 2011 ή το φθινόπωρο προκειμένου να συζητηθεί ανοιχτά η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

«Αναζητούμε φρέσκιες ιδέες, οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν ξανά μία πολιτική ώθηση σε αυτήν τη διαδικασία» δήλωσε ο Γ.Δελαβέκουρας. «Αυτή είναι μία συνεπής πολιτική που ακολουθούμε έναντι της ενταξιακής διαδικασίας με την πρόταση που κάνουμε για να πραγματοποιηθεί μία σύνοδος κορυφής μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ» σημείωσε.

Ο Γ.Δελαβέκουρας αναλύοντας τα βασικά σημεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, είπε οτι χρειάζεται να ξεπεραστούν κάποια «εμπόδια»: Πρώτον, η Τουρκία να προχωρήσει «με αποφασιστικά βήματα στη μεταρρυθμιστική διαδικασία που χρειάζεται να κάνει». Δεύτερον, το «κατά πόσο η Τουρκία μπορεί πράγματι να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Τρίτον «η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που προβλέπονται από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, την υποχρέωσή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εξομαλύνει τις σχέσεις της μαζί της.».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε οτι αυτή η Σύνοδος Κορυφής που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση είναι «ad hoc», μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, κι έχει σκοπό να δώσει «πολιτική ώθηση» σε μια διαδικασία. «Από κει και πέρα - πρόσθεσε - υπάρχει η θεσμική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να τηρηθεί προκειμένου να φέρει τα αποτελέσματα. Το θέμα όμως είναι να ξαναδεσμευθούμε πολιτικά ότι πραγματικά προχωράμε με αποφασιστικά βήματα στην εμβάθυνση αυτής της σχέσης.».

Καταλήγοντας ο Γ.Δελαβέκουρας τόνισε οτι η Ελλάδα είναι χώρα που που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας όσο και στη διαμόρφωση του πλαισίου της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών βαλκανικών χωρών.