Πύρινο μέτωπο στον Έβρο
Με εναέριες ενισχύσεις από το εσωτερικό, αλλά και από ξένα κράτη, θα προσπαθήσουν οι πυροσβέστες να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει περιοχές του Έβρου, έχοντας ήδη αποτεφρώσει περισσότερα από 30 χιλιάδες στρέμματα από δρύες, πεύκα και καλλιέργειες.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, στα εναέρια μέσα που ήδη επιχειρούν στην περιοχή (4 αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική), αναμένεται να προστεθούν δύο σινούκ, τρία καναντέρ από τη Χρυσούπολη, δύο γαλλικά- περί τις δύο το μεσημέρι- και άλλα δύο ισπανικά, αργότερα το απόγευμα.

"Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τίποτα", τόνισε ο κ. Γιαννακίδης, σύμφωνα με τον οποίο γύρω στις 6 το πρωί υπήρξε μια μικρή ύφεση, αλλά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν αυτή την ώρα στην περιοχή υπήρξαν κάποιες αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αναζωπυρώσεις καταγράφηκαν στην περιοχή των ραντάρ και στην Πεσάνη.

"Υπάρχουν πολυμέτωπα διάσπαρτα σε όλη τη γεωγραφία του χώρου, τα οποία και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε", σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή επιχειρεί μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής, ενώ από τις 7 παρά 10 το πρωί, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, ξεκίνησαν και οι ρίψεις από αέρος.

Χθες το απόγευμα, το μέτωπο της φωτιάς είχε φτάσει τα πέντε χιλιόμετρα, μεταξύ των τοποθεσιών, Λευκίμης -Σαράντα Σπίτια - Ερείπια Βυρίνης - ερείπια Κιτρινόπετρας - Ύψωμα Καρβουνιάρης - Μελία - Β. Οικισμού Κοίλων και Ερείπια Αμυγδαλιάς.

Εξάλλου, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε χθες το χωριό Κοίλα και μια μονάδα αεροπορίας, ενώ ειδοποιήθηκαν και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για την απομάκρυνση των ζώων από τις μονάδες τους.

Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Άνω Γλυφάδα και Άνω Λιόσια

Μικρής έκτασης υλικές ζημιές προκλήθηκαν από την πυρκαγιά που εκδηλώθκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, χθες το βράδυ στην Άνω Γλυφάδα. Η φωτιά που βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο, έφθασε πολύ κοντα σε σπίτια. Ζημιές προκλήθηκαν σε παράπηγμα και σε αποθήκη στην οδό Αρετής, καθώς και σε μία οικοδομή και σε αυλές σπιτιών στην οδό Ζαΐμη. Η πυροσβεστική συνεχίζει την επιχείρησή για την πλήρη κατάσβεσή της.

Εξάλλου, υπό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί σε δασική έκταση στα Άνω Λιόσια. Εικοσιπέντε πυροσβέστες, με δέκα οχήματα και έντεκα άτομα πεζοπόρο αντιμετώπισαν άμεσα το μέτωπο της φωτιάς που δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμα η μεγάλη φωτιά στο Στανό Αμφιλοχίας, στις Φυτίες Αιτωλοακαρνανίας, στις Νεγράδες Ιωαννίνων, στο Κυλιώμενο Ζακύνθου.(ΑΠΕ)