Ρεκόρ αμυντικών δαπανών από την Τουρκία με 5 δισ. δολάρια
Στο ποσό-ρεκόρ των 5 δισ. δολαρίων θα ανέλθουν φέτος οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο στον τομέα εξοπλιστικών προμηθειών, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα «Χουριέτ».

Οι δαπάνες θα είναι οι υψηλότερες στην ιστορία της γείτονος, αλλά, προσθέτει η ίδια πηγή, «ευτυχώς, η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι μια χαρά».

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη αρχίσει να εκταμιεύουν ποσά για την αγορά περίπου εκατό αεροσκαφών JFSs, υποβρυχίων και ελικοπτέρων γενικής χρήσης, στο πλαίσιο φιλόδοξης προσπάθειας εκσυγχρονισμού τους. Τον επόμενο χρόνο, θα ξεκινήσει η εφαρμογή ενός προγράμματος αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς, για την υλοποίηση του οποίου «σύμφωνα με τη «Χουριέτ»- έχουν εκφράσει ενδιαφέρον αμερικανικές, ευρωπαϊκές, ρωσικές και κινεζικές εταιρείες. Το άλλο σχέδιο προβλέπει το «χτίσιμο» ενός ελικοπτεροφόρου πλοίου υποστήριξης αποβατικών επιχειρήσεων που θα μπορεί να μεταφέρει πάνω από 1.000 στρατιώτες, συμβόλαιο που εποφθαλμιούν τρία τουρκικά ναυπηγεία και κάποια από το εξωτερικό. Η δαπάνη υπολογίζεται, μεταξύ μισού και ενός δισ. δολαρίων.

Μεγάλο μέρος των δαπανηθέντων για τις αμυντικές προμήθειες, οι Τούρκοι προσδοκούν να γυρίσει πίσω στη χώρα μέσω 1) εξαγωγών εξοπλισμού -το συμβόλαιο για την αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων τουρκικής κατασκευής από τη Μαλαισία ανήλθε στο ποσό των 600 εκατ., η μεγαλύτερη εξαγωγική συμφωνία που έκανε ποτέ η Τουρκία- και 2) της νομικής υποχρέωσης ξένων εταιρειών να διαθέτουν το 70% του συμφωνηθέντος τελικού ποσού τού συμβολαίου σε προϊόντα που παράγονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

enet