Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα
Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η Ελλάδα καθως οι εργαζόμενοι στον στενο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αντιδρούν στο ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφαδρεία. Αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων θα ειναι η πανεργατική απεργία που διοργανώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στις 19 Οκτωβρίου.

Κινητοποιήσεις κατά του πολυνομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία ξεκινούν σήμερα Tετάρτη οι εργαζόμενοι στα λιμάνια. Συγκεκριμένα, τα διοικητικά συμβούλια της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας και της Ένωσης Λιμενεργατών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 11.00, ενώ εξήγγειλαν δύο 24ωρες απεργίες, στις 18/10 σε συνεργασία με άλλες ΔΕΚΟ και στις 19/10 με συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ. Σήμερα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στα γραφεία διοίκησης σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Δένουν τα πλοία

Εν τω μεταξύ, δεμένα στα λιμάνια θα μείνουν τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου και την Τρίτη 18 του μηνός τα πλοία όλων των κατηγοριών, μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει σε 48ωρη πανελλαδική επαναλαμβανόμενη απεργία. Η απεργία θα αρχίσει στις 06.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας και θα λήξει στις 06.00 το πρωί της Τετάρτης. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της ΠΝΟ Γ. Χαλά, η συνομοσπονδία θα συνεδριάσει μία ημέρα πριν από τη λήξη της απεργίας, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να αποφασίσει πότε θα γίνει η νέα 48ωρη.

Επίσης σήμεραΤετάρτη και αύριο Πέμπτη δεν θα λειτουργήσουν αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού λόγω 48ωρης απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ).

Στις 11.00 π.μ. γίνεται συγκέντρωση των εργαζομένων στην είσοδο του κεντρικού κτηρίου του υπουργείου στην οδό Μπουμπουλίνας, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα και Ηράκλειο. Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, στις 11.00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των εργαζομένων στην είσοδο της Ακρόπολης.

Χειρόφρενο στα Μεσα Μαζικης Μεταφοράς

Πέμπτη και Παρασκευή δεν θα κινηθεί κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς, με εξαίρεση (σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες) τον Προαστιακό, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν την Πέμπτη και οι δικαστικοί υπάλληλοι, με δίωρη παναττική στάση εργασίας (9 π.μ. - 11 π.μ.). Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας. Οι δικαστικοί υπάλληλοι διεκδικούν, μεταξύ των άλλων, άμεση απόσυρση του βαθμολογίου-μισθολογίου, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, εξαίρεση της γραμματείας των δικαστηρίων από την αναλογία 10:1 στις προσλήψεις και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Σε πανελλαδική αποχή εν τω μεταξύ προχωρούν από την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου έως και τις 19 του μηνός, οι δικηγόροι μετά από απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, αντιδρώντας σε προωθούμενα μέτρα του υπουργείου με στόχο την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

Την Πέμπτη επίσης, σε στάση εργασίας 11 πμ-3 μμ προχωρά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.), η οποία θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 11.30 πμ στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

Κινητοποιήσεις εν όψει και από τους εκπαιδευτικούς που προσανατολίζονται στην πραγματοποίηση πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων μετά την τριήμερη απεργία στις 18,19 και 20 Οκτωβρίου.

Στις τράπεζες, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ αποφάσισε 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα σκουπίδια

Την ίδια ώρα, η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ μπορεί να έχει τελειώσει, ωστόσο αποκομιδές σκουπιδιών δεν γίνονται, καθώς παραμένουν αποκλεισμένοι οι ΧΥΤΑ στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η συνεχιζόμενη κατάσταση με τα σκουπίδια προκάλεσε νέα εισαγγελική παρέμβαση. Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράϊκου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξακριβωθεί ο λόγος για τον οποίο δεν γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών. Στόχος της έρευνας είναι να εντοπιστεί εάν διαπράττονται και κυρίως από ποιους αξιόποινες πράξεις αυτεπαγγέλτως διωκόμενες, οι οποίες συνδέονται με την απειλή της δημόσιας υγείας.

Η κ. Ράϊκου έδωσε εντολή να κληθούν οι υπεύθυνοι των Δήμων της Αττικής, προκειμένου να εξηγήσουν στον Εισαγγελέα για ποιο λόγο δεν πραγματοποιούνται αποκομιδές σκουπιδιών, εφόσον δεν υπάρχει απεργία των εργαζομένων.

Έκκληση προς τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση για αναστολή των κινητοποιήσεών τους απηύθυνε η εκτελεστική επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και ζητεί συνάντηση για τα θέματα που απασχολούν τους εργαζομένους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Τέλος, την επόμενη εβδομάδα κλειστές θα παραμείνουν οι εφορίες και τα τελωνεία λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών. Οι εργαζόμενοι στις ΔΟΥ έχουν προγραμματίσει δύο κυλιόμενες 48ωρες απεργίες από τις 17 έως και τις 20 Οκτωβρίου, ενώ οι τελωνειακοί θα πραγματοποιήσουν τρεις κυλιόμενες 48ωρες απεργίες από τις 18 έως και τις 23/10.

Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ FM