Σε Αραβες και Τούρκους ο Αστέρας Βουλιαγμένης

Από ισχυρά αραβικά funds και τον τουρκικό όμιλο Dogus, που ελέγχει ο μεγιστάνας επιχειρηματίας Φερίτ Σαχένκ, εξαγοράζεται το 90% του μετοχικού κεφαλαίου του Αστέρα Βουλιαγμένης, έναντι 400 εκ. ευρώ, που ήταν η προσφορά της εταιρείας στον διαγωνισμό που διενεργήθηκε από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένη» χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανήλθε σε 272,85 εκ. ευρώ.
Ειδικότερα, η JERMYN STREET REAL ESTATE FUND IV LP είναι ένα fund που διαχειρίζεται η AGC Equity Partners, οι μέτοχοι του οποίου είναι κατά 85% ισχυρά αραβικά funds και οικογένειες επιχειρηματιών από το Αμπου Ντάμπι, το Κουβέιτ και το Ντουμπάι και κατά 15% ο Ομιλος Dogus που ελέγχεται από τον Τούρκο μεγιστάνα Φερίτ Σαχένκ.

Η «μονομαχία» για την απόκτηση του Αστέρα Βουλιαγμένης έγινε κυρίως μεταξύ της AGC Equity Partners και της κοινοπραξίας των κ. Κωνσταντακόπουλου και Olayan, αν και στην τελική φάση έδωσε προσφορά και η κοινοπραξία που είχαν δημιουργήσει οι εταιρείες Colony Capital Aquisitions και Dolphin Capital.

Την AGC Equity Partners εκπροσώπησαν στην εκδήλωση που έγινε στο Μέγαρο Καρατζά για τον πλειοδότη του διαγωνισμού του Αστέρα Βουλιαγμένης οι κ. Γιάννης Κεντ, Γιώργος Κουτούκης και Σαχίν Γκούπτα. Η εταιρεία που εξαγοράζει τον Αστέρα Βουλιαγμένης προτίθεται σύμφωνα με πληροφορίες να επενδύσει στο εν λόγω ακίνητο κεφάλαια της τάξης του 1 δισ. ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια. Το ακίνητο του Αστέρα είναι η πρώτη επένδυση της AGC Equity Partnes, ωστόσο η εταιρεία θα προχωρήσει και σε άλλες επενδύσεις, καθώς τα στελέχη της εκτιμούν ότι η Ελλάδα είναι «πηγή» ευκαιριών για τοποθετήσεις κεφαλαίων. Και τούτο διότι οι ίδιοι πιστεύουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε σωστή τροχιά για την έξοδό της από την κρίση και την παρατεταμένη ύφεση.

Πρώτος στόχος της AGC Equity Partners για τον Αστέρα Βουλιαγμένης είναι η ενίσχυση του προφίλ του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Σκοπός δηλαδή των στελεχών της εταιρείας που προκρίθηκε στον διαγωνισμό είναι να επανακτήσει το κύρος του ο Αστέρας Βουλιαγμένης, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά τις 10ετίες 1960 και 1970. Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη του Αστέρα Βουλιαγμένης θα συμβάλει και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, κάτι που αποτελεί ζητούμενο και για την τοπική κοινωνία.

Στα σχέδια της AGC Equity Partners είναι να ανακαινίσει τα ξενοδοχεία «West In» και «Arion», καθώς και τα Bungalows και να τα κάνει 7στερα, έτσι ώστε στην τελική μορφή του να δημιουργήσει ένα πολυτελές θέρετρο, το οποίο θα σέβεται τον περιβάλλοντα χώρο, το πράσινο της περιοχής και τον Ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα. Γι' αυτό η εταιρεία έχει στόχους ήπιας ανάπτυξης και χαμηλοτάβανης κατασκευής περίπου 15 εξοχικών σπιτιών στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Αφροδίτη» και όχι πέρα από αυτό. Επιπλέον θα αναπτύξει τη μαρίνα και θα δημιουργήσει εστιατόρια και καταστήματα.

Παρά το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία έχει δηλώσει την αντίθεσή της στην πώληση και την ανάπτυξη του Αστέρα Βουλιαγμένης με τη μορφή που προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, πληροφορίες αναφέρουν ότι η AGC θα συνεργαστεί με τους τοπικούς φορείς αλλά και τις δημόσιες αρχές για την επένδυσή της στον Αστέρα Βουλιαγμένης, η οποία θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας.
Το προφίλ του Αστέρα
Ο Αστέρας εκτείνεται σε 304,4 στρέμματα, εκ των οποίων τα 192,6 ανήκουν στη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.». Στα υπόλοιπα 111,8 στρέμματα η ψιλή κυριότητα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και η επικαρπία στην Εθνική Τράπεζα μέχρι το 2029.

Η συνολική οικοδομήσιμη έκταση φθάνει τα 56.000 τ.μ. και στην επιφάνεια αυτή θα διατηρηθεί τουλάχιστον μία ξενοδοχειακή μονάδα. Σήμερα υπάρχουν τα ξενοδοχεία «Arion», «Ναυσικά-West Ιn» και «Αφροδίτη». Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Αφροδίτη» θα κατεδαφιστεί και θα κατασκευαστούν στον ίδιο χώρο πολυτελείς τουριστικές κατοικίες.
Η μαρίνα

Επίσης, η «Αστήρ Παλλάς» έχει ενοικιάσει έως το 2052 τη μαρίνα της Βουλιαγμένης και διαθέτει τα δικαιώματα χρήσης της παραλίας του Αστέρα έως το 2022.

Ο πλειοδότης θα καταβάλει προκαταβολή και θα δώσει τα σχέδιά του για την περιοχή, ώστε να εγκριθούν με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Αξιοποίησης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ).

Το τίμημα θα καταβληθεί μετά την έκδοση του ΕΣΧΑΔΑ.

Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει τον προσεχή Φεβρουάριο ή Μάρτιο, ώστε ο πλειοδότης να παραλάβει το ακίνητο μέχρι τον Ιούλιο του 2014.

Ποιος είναι ο Τούρκος μεγιστάνας Φερίτ Σαχένκ

Στους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Τουρκίας συγκαταλέγεται ο Φερίτ Σαχένκ (Ferit Şahenk), ο όμιλος του οποίου εξαγόρασε τμήμα του μετοχικού κεφαλαίο του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Γεννημένος το 1964 στην Άγκυρα της Τουρκίας, ο Σαχένκ είναι πρόεδρος της εταιρείας συμμετοχών
Doğuş Holding και η περιουσία του εκτιμάται στα 6 με 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2008 κατατάχθηκε στο 573 της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Εχει έναν πανίσχυρο επιχειρηματικό όμιλο που περιλαμβάνει περισσότερες από 150 εταιρείες και απασχολεί 30.000 εργαζομένους.
Σπούδασε στην Αμερικανική Σχολή της Ελβετίας και το 1989 πήρε το πτυχίο του στην επιστήμη του Μάρκετινγκ και Ανθρώπινου Δυναμικού από το Κολλέγιο της Βοστόνης. Επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη, ο πατέρας του Αϊχάν Σαχένκ, ιδιοκτήτης του ομίλου τον έστειλε στην Doğuş Garanti Bank για την εκπαίδευσή του.

Ο Φερίτ Σαχένκ έμεινε εκεί οκτώ χρόνια και το 1998 άρχισε να δουλεύει στον όμιλο. Λίγο καιρό μετά, ο Σαχένκ απέκτησε δύο αλυσίδες λιανικής πώλησης τροφίμων, ενώ παράλληλα άρχισε να λειτουργεί και το εθνικό κανάλι της Τουρκίας, NTV. Για να χρηματοδοτήσει αυτήν τη λειτουργία πούλησε μέρος της Garanti bank.

Ο όμιλος Doğuş δραστηριοποιείται σε τομείς των μέσων ενημέρωσης, του τουρισμού, της οικονομίας και των κατασκευών. Πρόσφατα, επεκτάθηκε και σε αλυσίδα πολυτελών εστιατορίων. Η Doğuş Holding γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη υπό την καθοδήγηση του Σαχένκ. Η εταιρία αγόρασε το 74% των μετοχών της Door's Group που περιλαμβάνει φίρμες όπως οι Kitchenette και Go Mongo. Τα έσοδά της αγγίζουν τα 5,7 δισ. δολάρια.

Ο Σαχένκ έχει συνειδητοποιήσει τη σημασία του ταλέντου και έτσι για να σιγουρευτεί ότι θα προσλάβει μόνο την αφρόκρεμα των ταλαντούχων, έφτιαξε ένα τμήμα προσλήψεων το οποίο ονόμασε «Humanitas».

Εισήγαγε ένα κεντρικό γραφείο για τις διάφορες τράπεζες του ομίλου το 2000. Επίσης, εισήγαγε ασφάλειες, leasing και άλλες υπηρεσίες για τις τραπεζικές επιχειρήσεις του, που εκείνη την εποχή δεν ήταν συνήθεις στην Τουρκία. Ο Σαχένκ ήταν ο πρωτοπόρος.
Για να διευρύνει την εκπαίδευσή του συμμετείχε στο «Owner/President Management Program» του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Οταν πέθανε ο πατέρας του, τον Απρίλιο του 2001, ο Φερίτ Σαχένκ ανέλαβε τα ηνία του Dogus Holding. Τότε ήταν 37 ετών.
Υπό την ηγεσία του, ο Σαχένκ έκανε κάποια ακόμη σημαντικά βήματα για την εταιρία.

Το 2004, ο Σαχένκ παρέδωσε μέρος του ελέγχου της Garanti bank, πουλώντας σχεδόν το ένα τέταρτο της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Τουρκίας στην General Electric έναντι 1,6 δισ. δολαρίων. Αυτό θεωρήθηκε ένα τεράστιο βήμα για την μεγαλύτερη απελευθέρωση του τραπεζικού τομέα της χώρας, που αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα μετά την οικονομική κρίση του 2001.

Στην αγορά αυτοκινήτων της Τουρκίας αντιπροσωπεύει πάνω από 10 αυτοκινητοβιομηχανίες μεταξύ των οποίων είναι οι γερμανικές Volkswagen Audi και Porche, η Bentley, η Lamborghini, η Bugatti, καθώς και οι Seat, Skoda και Scania. Οσον αφορά τον τουριστικό τομέα ελέγχει έξι πρωτοκλασάτα πεντάστερα ξενοδοχεία, μεταξύ των οποίων είναι τα Grand Hyatt και Park Hyatt στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Σαχένκ λειτουργεί επίσης τουρκικά μέσα ενημέρωσης, κατέχοντας το 10% του τομέα της διαφήμισης της χώρας. Τον Ιανουάριο του 2006, παρέθεσε δεξίωση στην Ελβετία κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το Μάιο της ίδιας χρονιάς επιλέχθηκε ως πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Τουρκο - Αμερικανικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο προωθεί τις επιχειρηματικές σχέσεις και το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.
Είναι παντρεμένος με την Αμερικανίδα, Νταϊάνα από το 1989 και έχουν μία κόρη τη Δάφνη, ενώ στο ποδόσφαιρο δηλώνει οπαδός της Φενερμπαχτσέ.(ΕΘΝΟΣ)