Σειρά επαφών του Μπουτάρη στην Κωνσταντινούπολη

Σειρά επαφών είχε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στο τετραήμερο ταξίδι που έκανε με την αντιπροσωπεία του στην Κωνσταντινούπολη.Σκοπός του ταξιδιού ήταν να διερευνηθούν οι δυνατότητες ενδυνάμωσης των σχέσεων της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη, και γενικότερα με την Τουρκία.

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών

Η πρώτη συνάντηση του Μπουτάρη ήταν με το δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμπάς.

Ο Τοπμπάς ανέφερε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκιά και την Ελλάδα όσο πάνε και βελτιώνονται, ενώ υπάρχει και η επιθυμία να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. «Η ιδιαίτερα πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη, λόγω της γέννησης του Ατατούρκ έχει μεγάλη σημασία για το λαό μας,» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τοπμπάς.

«Με την αμοιβαία ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών, πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουμε πολύ στην ανάπτυξη των δυο χωρών,» πρόσθεσε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

«Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης ζήτησε από μας υποστήριξη, κυρίως σε θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού, μέσων μαζικής μεταφοράς, διαχείρισης στερεών αποβλήτων και αστικών υπηρεσιών. Μας ζήτησαν συνεργασία. Και εγώ τους είπα να μας στείλουν το προσωπικό τους» ανέφερε ο Τοπμπάς και «Στην συνάντηση, ο κος Μπουτάρης μου είπε ότι θέλει να επισκεφτώ την Θεσσαλονίκη. Επιθυμώ να την επισκεφτώ μετά τις εκλογές στις 12 Ιουνίου» είπε.

Συζήτηση για την ανταλλαγή φοιτητών και την τουριστική ανάπτυξη

Στην συνάντηση, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η ανταλλαγή φοιτητών και η ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο πόλεων.

Ο Τοπμπάς, προσέφερε στο τέλος της συνάντησης στον φιλοξενούμενο ομόλογό του ένα βιβλίο για την Κωνσταντινούπολη και ένα χειροποίητο γυάλινο βάζο των μαθητευόμενων της σχολής İSMEK. Ο Μπουτάρης χάρισε με τη σειρά του στο δήμαρχο Τοπμπάς μια μακέτα της λάρνακας του Φιλίππου Β'.

Συνάντηση με τον επικεφαλής των Τουρκικών Αερογραμμών

Ο Μπουτάρης συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής των Τουρκικών Αερογραμμών και με εκπροσώπους της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κωνσταντινούπολης. Οι τελευταίοι -όπως και ο πρόεδρος των Τουρκικών Αερογραμμών- έδωσαν έμφαση στο θέμα της χορήγησης βίζας από τις ελληνικές προξενικές αρχές, σε όσους Τούρκους πολίτες θα επιθυμούσαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Περιέγραψαν με μελανά χρώματα διαδικασίες γραφειοκρατίας και εμποδίων, που αναστέλλουν σε καθοριστικό βαθμό την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα. Όπως ανέφεραν, η Ελλάδα χορηγεί 150 βίζες ημερησίως, αριθμός που ενδέχεται να μειωθεί στις 120, παρά το τεράστιο ενδιαφέρον.

Μια από τις ευχάριστες ειδήσεις, που θα βοηθήσουν στη σύσφιξη σχέσεων Θεσσαλονίκης- Κωνσταντινούπολης, είναι και η απευθείας αεροπορική σύνδεση που ξεκινά στις 27 Μαΐου, με τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα από την “Turkish Airlines”. Στην πρώτη πτήση από την Κωνσταντινούπολη θα είναι και ο πρόεδρος των Τουρκικών Αερογραμμών, που θα συνοδεύεται από ομάδα τουριστικών πρακτόρων, ενώ την ίδια επιθυμία είχε εκφράσει και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.

Ο Μπουτάρης ανέφερε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την υποστήριξη των πτήσεων των Τουρκικών Αερογραμμών μεταξύ Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης, και δήλωσε, ότι «Πιστεύουμε ότι το άνοιγμα των πτήσεων Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης θα ωφελήσει και τις δύο χώρες».

Η ζήτηση της γραμμής για Θεσσαλονίκη θα είναι μεγάλη

Στη συνάντηση για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις πτήσεις της καινούριας γραμμής Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος των Τουρκικών Αερογραμμών Χαμντί Τοπτσού (Hamdi Topçu), τόνισε στους παρευρισκόμενους και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης κο Μπουτάρη τα εξής:

«Ύστερα από χρόνια ανοίγουμε πάλι τις πτήσεις της γραμμής Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη. Στην ίδια πόλη που γεννήθηκε και βρίσκεται το πατρικό του μεγάλου ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Επίσης, πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και από τις δύο χώρες, τόσο από την Κωνσταντινούπολη όσο και από τη Θεσσαλονίκη. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε, ότι θα μας παρέχει κάθε διευκόλυνση, και θα υποστηρίξει τις δραστηριότητές μας. Θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε. Αύριο θα τους μεταφέρουμε με ένα μικρό αεροπλάνο των Τουρκικών Αερογραμμών στη Θεσσαλονίκη. Πλέον η απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων θα μειωθεί σε μία ώρα. Πλέον πιστεύουμε, ότι η έναρξη αυτών των ταξιδιών, η οποία δίνει την δυνατότητα να φτάσει κανείς σε μια πόλη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, θα συμβάλλει στην προσέγγιση και τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών.»

Συνάντηση με τους ανταλλαγέντες

Την Τρίτη 17 Μαΐου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης συμμετείχε επίσης στην εκδήλωση με θέμα «Ανταλλαγή Πληθυσμών: Εξερχόμενα, Εισερχόμενα και το Υπόλοιπο», που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων της Λοζάννης και το Ζωγράφειο Λύκειο.

Ο Γιάννης Μπουτάρης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την προεκλογική του υπόσχεση για τη δημιουργία τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, θα δώσει ξανά το όνομα του Μουσταφά Κεμάλ στη λεωφόρο που ονομάζονταν έτσι μεταξύ 1935-1955, και τόνισε ότι θα κάνει την πόλη πιο ελκυστική για τους ξένους -και πρωτίστως για τους Τούρκους- τουρίστες.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων της Λοζάννης Σεφέρ Γκιουβέντς (Sefer Güvenç) πρότεινε τη διεξαγωγή φιλικού αγώνα μεταξύ της ομάδας Samsunspor και ΠΑΟΚ. Ο φανατικός Παοκτζής Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για την πραγματοποίηση του αγώνα.