«Σεκερπαρέ»,η νέα θεατρική παράσταση της Σιουκράν Ραίφ
Κάνει πρεμιέρα στην Κομοτηνή την επόμενη Παρασκευή στην τουρκική γλώσσα, αλλά και με μία περίληψη στα ελληνικά

Η σκηνοθέτης υποσχέθηκε εκπλήξεις στην πρεμιέρα του έργου με αφορμή τα 10 χρόνια παρουσίας της ομάδας «Σπόρος» στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.

«Σεκερπαρέ» είναι ο τίτλος της νέας θεατρικής παράστασης που κάνει πρεμιέρα στην Κομοτηνή την επόμενη Παρασκευή 19 Μαρτίου. Οι θεατρικές ομάδες «Σπόρος» και «Πυρήνας» του συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης συνεργάστηκαν για να ανεβάσουν από κοινού στη σκηνή το θεατρικό έργο «Σεκερπαρέ», σε σκηνοθεσία της Σιουκράν Ραϊφ. Το όνομα του μπορεί να παραπέμπει σε ένα πολύ γνωστό ανατολίτικο γλυκό, αλλά είναι το όνομα της πρωταγωνίστριας του έργου, που διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη στο τέλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η παρουσίαση του «Σεκερπάρε» έγινε από την σκηνοθέτη και τους πρωταγωνιστές σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στην ελληνική και τουρκική γλώσσα, στα γραφεία του συλλόγου επιστημόνων μειονότητας. Η Σιουκράν Ραϊφ μίλησε για την υπόθεση της παράστασης, «το «Σεκέρ παρέ» είναι το όνομα μιας κοπέλας που μένει στην γειτονιά Γαλατά της Κωνσταντινούπολης. Σε αυτή την γειτονιά μένει και ένας διοικητής ασφάλειας που εκμεταλλεύεται την εξουσία του και κάνει διάφορες βρωμιές και στην δουλειά και μέσα στην οικογένειά του. Για να τα κρύψει όλα αυτά και να προστατέψει τα συμφέροντα του, χρησιμοποιεί τους ανθρώπους που είναι γύρω του. Μαζεύει ρουσφέτια από τα μαγαζιά και κάνει διάφορες απάτες και στο τέλος χάνει τα πάντα εξαιτίας ενός φρουρού που λέγεται Τζουνάλι. Έτσι το τέλος του έργου καταλαβαίνουμε ότι οι σωστοί πάντα κερδίζουν. Αυτό είναι και το μήνυμα του έργου που επιλέξαμε, ότι, ο σωστός βγαίνει πάντα κερδισμένος».

Το έργο θα ανεβεί στην τουρκική γλώσσα, αλλά θα υπάρχει και μία περίληψη στα ελληνικά. Με αφορμή αυτό η σκηνοθέτης απεύθυνε κάλεσμα και στα δύο σύνοικα στοιχεία να παρακολουθήσουν την παράσταση, «απευθυνόμαστε σε όλους τους δικούς μας ανθρώπους που ζουν στην Θράκη, αλλά εγώ περιμένω και από την πλειονότητα θεατές γιατί πάντα έχουμε μια περίληψη που μιλάει για το έργο στα Ελληνικά. Θα μπορέσουν έτσι να χαρούν μια παράσταση που διαδραματίζεται στην γειτονική χώρα και αυτό είναι ευχάριστο, γιατί μοιάζουμε πάρα πολύ. Με τους χριστιανούς συμπολίτες μας συνδέουν κοινά στοιχεία ακόμη και σε αυτή την εποχή». Στην Κομοτηνή θα δοθούν πέντε παραστάσεις του «Σεκερπαρέ» στις 19-20-21-22-23 Μαρτίου στις 20:30 στο κέντρο ΡΕΞ της εργατικής εστίας, ενώ στην Ξάνθη η παράσταση θα ανέβει στις 17 και 18 Απριλίου.

Συντελεστές της παράστασης

Συντελεστές της φετινής παράστασης είναι οι εξής: σκηνοθεσία - Σιουκράν Ραίφ, σενάριο - Γιαβούζ Τουργούτ, επιμέλεια - Ερδέμ Αχμέτ. Ηθοποιοί: Δουρχάν Ριτβάν, Γκασήλ Σεμπαετίν, Ερδέμ Αχμέτ, Βιλντάν Γιουσούφ, Σενέμ Αχού Τοπούζ, Ελτσίν Χατζηιμπράμ, Αλέβ Κιρχουσεϊνογλου, Σενάϊ Μουσταφά, Μουσταφά Αρήφ, Χαλήλ Μουσλή, Σεβτζάν Αϊδήν, Νουρ Νουρή, Σινάν Χαλήλ και Μολλά Τουργούτ.

Δήμητρα Συμεωνίδου

Πηγή:Χρονος