Selfie: η λέξη της χρονιάς
Από τους νέους όρους που κατακλύζουν το διαδίκτυο, το έγκυρο «Oxford Εnglish Dictionary» (Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης) έχει επιλέξει ως λέξη της χρονιάς, το «selfie».

Περιγράφει μια διαδομένη μόδα στην κουλτούρα της ψηφιακής εποχής, δηλαδή το να τραβάει κάποιος φωτογραφία του εαυτού του με ένα smart phone και να την κοινοποιεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα λαγωνικά-λεξικογράφοι του «Oxford Εnglish Dictionary» βρίσκονται διαρκώς με τις κεραίες τεντωμένες για να συλλέγουν τέτοια νέα μαργαριτάρια. «Φαίνεται ότι ο καθένας που είναι ο οποιοσδήποτε έχει στείλει ένα selfie κάπου στο διαδίκτυο. Αν είναι μια καλή έκφραση για τον Ομπάμα ή τον Πάπα, τότε είναι αρκετά καλή για να γίνει η λέξη της χρονιάς» γράφτηκε στο blog του οργανισμού. Το «selfie» φαίνεται ότι κατακτά διαρκώς μεγαλύτερο κοινό, αφού η χρησιμότητά του έχει αυξηθεί κατά 17,00% τον τελευταίο χρόνο.

Το αντίπαλο δέος ήταν η λέξη για το σέξι στυλ χορού «twerk» που χάρη στη συμβολή της Μάιλι Σάιρους, ανέβηκε κατακόρυφα στις αναζητήσεις του διαδικτύου. Το «selfie» γεννήθηκε, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, στην Αυστραλία το 2002, όταν ένας άνδρας έστειλε την εικόνα του εαυτού του, μετά από ένα κωμικοτραγικό ατύχημα  στις σκάλες. Οι φήμες αναφέρουν ότι μόλις συνερχόταν από μια βραδιά γερής οινοποσίας…
Το «selfie» είναι σημείο των καιρών. Οι τουρίστες προτιμούν πλέον να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερες φωτογραφίες με τον εαυτό τους στο κατάλληλο φόντο, παρά να αγναντέψουν ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα. Οι έφηβοι-σε μια ομολογουμένως δικαιολογημένη ναρκισσιστική φάση της ηλικίας τους-μαθαίνουν από ποια γωνία λήψης φαίνονται ωραιότεροι στα δικά τους «selfie». Τώρα που η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα, φαίνεται ότι ολοένα και περισσότεροι μπαίνουν στον πειρασμό να σκηνοθετήσουν τη ζωή τους. (clickatlife)