Σκληρή απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην τρόικα
Για απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σε δήλωσή του, στην οποία προέβη αργά χθες το βράδυ.

«Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας» αναφέρει ο κ. Πεταλωτής και τονίζει:

«Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει η κυβέρνηση έχει ήδη επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερή σχεδιασμό σε βάθος πολλών ετών για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους και υπογραμμίζει ότι αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, με πρωτοβουλία του τελευταίου. Ο κ. Παπανδρέου μετέφερε το μήνυμα της κυβέρνησης, σχετικά με την απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας. Ο κ. Στρος Καν εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την κατανόησή του προς το πνεύμα των επισημάνσεών του και τον σεβασμό του προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Την άμεση απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ζητά η ΝΔ, με αφορμή την συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικας και την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή.

Η ΝΔ, δια του εκπροσώπου της, Γιάννη Μιχελάκη, απορρίπτει ως "υποκριτική" την αντίδραση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η μεταμεσονύκτια θεατρική παράστασή της αποτελεί φαρσοκωμωδία» και την κατηγορεί ότι έχει συναποφασίσει με την τρόικα τα μέτρα.

«Η χθεσινή τηλεοπτική κατάργηση της κυβέρνησης από την τρόικα, που προσέβαλε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, είχε ήδη συντελεστεί με το Μνημόνιο, που υπέγραψε πανηγυρίζοντας», αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Ούτε οι καθυστερημένοι κλαυθμοί του ΠΑΣΟΚ, ούτε οι στείροι πανηγυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας θα τιθασεύσουν την αγριότητα των επελαυνόντων "τροικανών"», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και συπλήρωσε: «Αυθαδιάζουν γιατί εμείς δεν έχουμε επιδείξει την πρέπουσα στιβαρότητα, αλλά και σύμπνοια».

«Αν η κυβέρνηση δε συμφωνεί με γενική εκποίηση, δε σκοπεύει να ξεπουλήσει τη χώρα σε τιμή ευκαιρίας ... ας βγει καθαρά να καταγγείλει το μνημόνιο, όχι τους υπαλλήλους της τρόικας. Ας καταγγείλει το μνημόνιο τώρα. Όλα τα υπόλοιπα είναι φτηνά επικοινωνιακά παιχνίδια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε: «Έχουν ήδη συμφωνήσει στη Σύνοδο Κορυφής για τη συνταγματοποίηση του μνημονίου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης και τώρα το παίζουν αιφνιδιασμένοι. Και όλ' αυτά ερήμην του λαού, αλλά και της εθνικής αντιπροσωπείας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σχολίασε: «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί επέτρεψε σε εκπροσώπους των δανειστών να ξεπερνούν τα όρια τους. Είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό για τις ακολουθούμενες πολιτικές της».

"Πράσινο φως" για την τέταρτη δόση

Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του, επισήμαναν οι εκπρόσωποι της τρόικας, Σερβάς Ντερούζ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πόουλ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα από τον νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

Παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, υλοποιούνται σταδιακά οι δημοσιονομικές και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος, τόνισαν.

Η επικαιροποίηση του μνημονίου, στην οποία συμφώνησαν το υπουργείο Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας προβλέπει σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2011 και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ανακοίνωσαν πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015, το οποίο, όπως είπε ο κ. Ντερούζ θα έχει ως "πηγή" εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις καθώς και εμπορικά ακίνητα και ακίνητη περιουσία. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει πλήρης και αναλυτική απογραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, πρόσθεσε. Αναφορικά με τα επόμενα δύο χρόνια το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προβλέπει έσοδα 15 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα πάνε για τη μείωση το χρέους, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση η τρόικα δεν πρότεινε την πώληση αρχαίων μνημείων της Ελλάδας για συμπληρωθεί το ποσό αλλά εκτιμά ότι το πρόγραμμα είναι εφικτό με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας «που δεν πρέπει να την εκμεταλλεύονται λίγοι σε βάρος των πολλών».

Οι κύριοι Τόμσεν και Ντερούζ αναφέρθηκαν επίσης στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και ανέφεραν ότι θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή για ένα διάστημα έξι μηνών και αν χρειαστεί θα προτείνουν τροποποιήσεις.