Σμυρνέικες λιχουδιές στη Θεσσαλονίκη

Άνοιξε το πρώτο στέκι για Boyoz στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

Οι διάσημες πίτες της Σμύρνης, boyoz, έρχονται στην Θεσσαλονίκη προσθέτοντας μία παραδοσιακή πρόταση για street food στην πόλη!

Μία ελληνο-τουρκική επιχειρηματική συμμαχία που ακούει στο όνομα Smyrna Boyoz  φέρνει στην Ελλάδα και πρώτα- πρώτα στη Θεσσαλονίκη το σνακ που είναι σήμα κατατεθέν της Σμύρνης και που κάποτε, πριν πολλές δεκαετίες, οι Σεφαραδίτες Εβραίοι παρασκεύαζαν και στην πόλη μας.

Στην καρδιά του κέντρου, στον αριθμό 6 της Ικτίνου, άνοιξε  το πρώτο κατάστημα της Smyrna Boyoz IKE, της εταιρείας που ίδρυσαν ο Έλληνας τουριστικός επιχειρηματίας κ. Στέφανος Χατζημανώλης και ο Τούρκος επιχειρηματίας του MIM Grup κ. Musa Turan, δραστήρια μέλη και οι δύο του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος.

Τι είναι όμως αυτό το boyoz της Σμύρνης; Είναι τα πιτάκια που παράγονται από ένα λεπτότατο φύλο ζύμης που γίνεται ζυμώνοντας στο χέρι αλεύρι με ηλιέλαιο και ταχίνι, πιτάκια που έναν καιρό οι Σεφαραδίτες Εβραίοι συνήθιζαν να τρώνε μαζί με ψημένα αυγά. Τα boyoz είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή σνακς των Σμυρνιών, μόνο που σήμερα βγαίνουν σε πολλές ποικιλίες, κι ανάλογα με τη γέμιση (τυρί, ελιά, ταχίνι, σοκολάτα), αλμυρά ή γλυκά.

Η Smyrna Boyoz φέρνει στη Θεσσαλονίκη κάτι που ξυπνάει μνήμες μιας άλλης εποχής. Τα boyoz γίνονται με ένα φύλλο λεπτό και ελαφρύ σαν του μπακλαβά, είναι μία άλλη εμπειρία στην πίτα. Πιτάκια για πρωϊνό αλλά και στη διάρκεια της ημέρας, ένα χειροποίητο, φρέσκο και χορταστικό σνακ που είναι το βασικό προϊόν της Σμυρνέικης γαστριμαργικής πρότασης, η οποία θα περιλαμβάνει και ζεστους γκιουζλεμέδες - ανοικτές πίτες που γίνονταν πάνω σε σάτσι- κουλούρι πολίτικο και λουκούμια χύμα.

Στην Τουρκία τα boyoz προσφέρονται μόνο στη Σμύρνη και η Smyrna Boyoz έχει ήδη ανοίξει καταστήματα στη Νέα Υόρκη, ενώ ο κ. Musa Turan βρίσκεται σε συζητήσεις για να ταξιδέψουν τα boyoz και στην Ισπανία, στη Βαρκελώνη συγκεκριμένα, μετά από την Ελλάδα.

Στη χώρα μας, ο σχεδιασμός ανάπτυξης της Smyrna Boyoz IKE προβλέπει την δημιουργία δύο καταστημάτων, εταιρικών, στη Θεσσαλονίκη, μέσα στο 2017 πριν εξεταστεί η επέκταση και σε άλλες πόλες, ενδεχομένως με franchise.

(Πηγή:www.voria.gr)