Σωστή διατροφή, όχι δίαιτα
Σε μια εποχή «μεγάλων ταχυτήτων», όπου το άγχος γίνεται συχνά ο σύντροφος της καθημερινότητας μας, τα ισορροπημένα, πλήρη γεύματα μοιάζουν πολυτέλεια και δίνουν συχνά τη θέση τους στο «γρήγορο φαγητό». Συνέπεια αυτής της τάσης, για κατανάλωση λιγότερο θρεπτικών και περισσότερο λιπαρών τροφών είναι η αύξηση του σωματικού μας βάρους και κατ' επέκταση η επιβάρυνση της υγείας μας. Σωστή διατροφή και όχι δίαιτα είναι η λύση, σύμφωνα με τους διατροφολόγους.

«Οι επαναλαμβανόμενες δίαιτες μειώνουν το βασικό μεταβολικό ρυθμό, εξαντλούν τα αποθέματα του σώματος σε απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία του ατόμου... Ο στόχος δεν είναι να χάσει κάποιος άμεσα βάρος, αλλά να μάθει να τρέφεται σωστά για μια ολόκληρη ζωή», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ, Βαγγέλης Ζουμπανέας.

Τα μικρά και σταθερά βήματα είναι η λύση

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αν συνηθίσει κανείς να τρέφεται σωστά θα έχει διπλό όφελος: όχι μόνο θα χάσει τα περιττά κιλά, αλλά θα έχει και περισσότερες πιθανότητες να μην τα ξαναπάρει στο μέλλον. «Κανείς δεν θα έπρεπε να υποβάλλεται σε αυστηρές δίαιτες για τη γρήγορη απώλεια βάρους. Αυτό του δημιουργεί λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας για το υπόλοιπο της ζωής του», επισημαίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών και της επιστημονικής ομάδας "Διατροφή", Γιώτα Καρακασίδου. Από την πλευρά της, η Κική Γούτα, διαιτολόγος- διατροφολόγος και καθηγήτρια διαιτολογίας σε ΙΕΚ, προσθέτει: «ο δυτικός τρόπος ζωής έχει μπει για τα καλά στα σπίτια μας...Δεν μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη να αλλάξουν οι συνήθειές μας, οπότε χρειάζεται (να κάνουμε) μικρά και σταθερά βήματα και να εφαρμόζουμε τη μεσογειακή διατροφή...»

Όχι στα χημικά Σκευάσματα

Ένα ακόμα λάθος που κάνουν συχνά όσοι βιάζονται να αδυνατίσουν είναι το ότι - αντί να ελέγχουν την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν – προτιμούν να παίρνουν χημικά σκευάσματα και «μαγικά» χάπια, προκειμένου να βελτιώσουν τη σιλουέτα τους. Όμως, «μαγικά» χάπια δεν υπάρχουν. «Ακόμη και εάν υπάρξουν κάποια αποτελέσματα, αυτά θα είναι προσωρινά, ενώ τα προβλήματα υγείας που θα προκύψουν θα είναι μόνιμα: πχ, διαταραχή θυρεοειδούς αδένα, διαταραχή ορμονών, αναιμία, διακοπή της περιόδου των γυναικών, πρόωρη εμμηνόπαυση, οστεοπόρωση, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού», επισημαίνει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδας και του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών, Γιάννης Σουπιός.

Ναι στις σωστές συμβουλές των ειδικών

Μια καλή και πλούσια διατροφή φαίνεται λοιπόν να είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας μας, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι ειδικοί. Πόσο μάλλον για την περίπτωση που χρειάζεται να χάσουμε βάρος. Ειδικά σε αυτή την περίπτωση πάντως, είναι σημαντικό, όταν απευθυνόμαστε σε κάποιο διατροφολόγο να είμαστε σίγουροι για την κατάρτιση σου. Γι'αυτό, καλό είναι, αντί να εφαρμόζουμε αυτοσχέδια προγράμματα διατροφής, να απευθυνόμαστε στους ειδικούς. Έτσι, θα φτάσουμε ασφαλέστερα στα «επιθυμητά αποτελέσματα» και θα νοιώσουμε καλύτερα με τον εαυτό μας.

Πηγή: ΑΝΑ-ΜΠΑ