Σουσουρλούκ

Τουρκία: Βαριές ποινές για την υπόθεση Εργκένεκον

Βαριές ποινές επέβαλε το 13ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης σε πολλούς απόστρατους αξιωματικούς, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός ε.α. Ιλκέρ Μπάσμπουγ, στην πολύκροτη υπόθεση «Εργκενεκόν». 

Τουρκία:Βαθύ Κράτος,Γκλάντιο, Κontrgerilla, Σουσουρλούκ, Εργκένεκον -3

Εργκενεκόν (οργάνωση)

"Εργκενεκόν" (Ergenekon) είναι το όνομα που δόθηκε σε μια παράνομη οργάνωση Κεμαλιστών ακροδεξιών στην Τουρκία, οι οποίοι έχουν δεσμούς με μέλη των στρατιωτικών δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. Η ομάδα αυτή κατηγορείται για τρομοκρατία στην Τουρκία. Πήρε το όνομα Εργκενεκόν από ένα μυθικό τόπο που εντοπίζεται στις απρόσιτες κοιλάδες των Βουνών Αλτάι (Altay).

Τουρκία:Βαθύ Κράτος,Γκλάντιο, Κontrgerilla, Σουσουρλούκ, Εργκένεκον -2

Το Σκάνδαλο Σουσουρλούκ

Το σκάνδαλο του Σουρλουλούκ αναφέρεται στα γεγονότα γύρω από την κορύφωση της σύγκρουσης Τουρκίας – Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στα μέσα της δεκαετίας του '90. Θεωρείται σκάνδαλο γιατί άφησε υπόνοιες για σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης, των ενόπλων δυνάμεων και του οργανωμένου εγκλήματος. Οι σχέσεις αυτές δημιουργήθηκαν αφού το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (NSC), το ανώτατο όργανο της χώρας, έθεσε ευθέως την ανάγκη για διευθέτηση των εθνικών πόρων για την καταπολέμηση του αυτονομιστικού, μαχητικού PKK.

Τουρκία: Βαθύ Κράτος,Γκλάντιο, Κontrgerilla, Σουσουρλούκ, Εργκένεκον -1

Κontrgerilla (Κοντρ-γκερίλα) είναι το όνομα που δόθηκε στα μέλη του τουρκικού σκέλους της Επιχείρησης Γκλάντιο (Gladio). Πρόκειται για μια παράνομη αντικομουνιστική πρωτοβολία ατόμων που έμεναν σε μια περιοχή προκειμένου να δράσουν σε περίπτωση κατάληψής της από εχθρικές δυνάμεις (stay-behind), υποστηριζόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως έκφραση του Δόγματος Τρούμαν. Ο ιδρυτικός σκοπός της επιχείρησης ήταν να στηθεί μια αντάρτικη δύναμη ικανή να πατάξει μια ενδυνάμει Ρωσική εισβολή. Ο στόχος σύντομα μεγάλωσε και συμπεριέλαβε την υπονόμευση του κομμουνισμού στην Τουρκία.