Στη συνάντηση στο Ερζερούμ θα παραστεί ο Γ. Παπανδρέου

Εκατόν ογδόντα Τούρκοι πρέσβεις από την κεντρική υπηρεσία και δεκάδες πρεσβείες της Τουρκίας στο εξωτερικό, συγκεντρώθηκαν σήμερα στην 'Αγκυρα για την έναρξη της συνάντησης - συζήτησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση που οργανώνεται από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις συναντήσεις τον Ιούλιο του 2008 και τον Ιανουάριο του 2010, στην Aγκυρα και το Μαρντίν της ανατολικής Τουρκίας, αντίστοιχα.

Η φετινή συνάντηση, με θέμα «Η Τουρκική οπτική για την παγκόσμια και την περιφερειακή τάξη, μια διπλωματία με όραμα», θα αρχίσει στην Aγκυρα και θα συνεχιστεί στο Ερζερούμ, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Ρωσία και την Αρμενία. Οι εργασίες της συνάντησης, στην οποία προεδρεύει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα διαρκέσουν ολόκληρη την εβδομάδα.

Οι προηγούμενες συναντήσεις που ασχολήθηκαν με ανάλογα θέματα βοήθησαν στο να αναλυθεί η παγκόσμια δυναμική και να παραχθούν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές για την Τουρκία, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με το θέμα και προσθέτει ότι "στην τρίτη συνάντηση θα δοθεί η δυνατότητα να συζητηθούν σημαντικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής".

Στη σύσκεψη συμμετέχουν και άλλα μέλη της κυβέρνησης, καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της διοίκησης, προκειμένου να βοηθήσουν στον καλύτερο συντονισμό και στην κατανόηση των θεμάτων που απασχολούν την τουρκική εξωτερική πολιτική.

Στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων, έχει προσκληθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, που θα παραβρεθεί στις συναντήσεις του Ερζερούμ, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν κ. Ζαλμάι Ρασούλ (Zalmai Rassoul).

Τον κ. Γ. Παπανδρέου, θα συνοδεύσει στο Ερζερούμ ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν, που θα μιλήσει και αυτός στη συνάντηση.

ΑΠΕ