Στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα η τρόικα
Στην Αθήνα επιστρέφουν την επόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ , ώστε να αρχίσουν ξανά την αξιολόγηση της προόδου της χώρας, όπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία για σκληρά μέτρα, τα οποία αφορούν δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους αλλά και γενικώς τα νοικοκυριά.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Reuters πως συμφωνήθηκε με την τρόικα κάποια μέτρα του Μεσοπρόθεσμου να εφαρμοστούν νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ενώ οι βασικοί στόχοι του προγράμματος παραμένουν αμετάβλητοι. Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση είναι κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές της χώρας, δηλώνοντας βέβαιος πως η έκτη δόση του δανείου θα εκταμιευτεί.

Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως στην τηλεδιάσκεψη σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος και κάνει γνωστό ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον. Αναφέρει επίσης πως οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπροθέσμου προγράμματος».

«Το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία θα μετέχει και ο κ. Βενιζέλος, θα συνεχιστούν οι σχετικές συνομιλίες» προστίθεται.

Πηγή προσκείμενη στην τρόικα δήλωσε στο Reuters πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας ώστε να αρχίσουν ξανά την αξιολόγηση της προόδου της χώρας. Πρόσθεσε πως στη διάσκεψη σημειώθηκε πρόοδος και πως οι τεχνικές συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.

Και η Κομισιόν ανακοίνωσε πως στην τηλεδιάσκεψη σημειώθηκε «καλή πρόοδος» πως οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται πλέον να επιστρέψουν στην Ελλάδα «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» για να επαναλάβουν την αναθεώρηση της προόδου της χώρας στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Στην τηλεδιάσκεψη από ελληνικής πλευράς μετείχαν, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Ηλίας Πλασκοβίτης και ο Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής κ. Γιώργος Ζανιάς.

Νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στους δανειστές της χώρας, ξεκαθάριζαν ότι για να οριστικοποιηθεί η όποια συμφωνία για την καταβολή της έκτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.(naftemporiki.gr)