Στην Κωνσταντινούπολη σήμερα η καγκελάριος
Σειρά επαφών σύναψε χθες στην Ankara η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Ο πρώτος της σταθμός ήταν το Μαυσωλείο του Atatürk, Anıtkabir.

Επίσημη τελετή υποδοχής στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο επιφύλαξε για την Μέρκελ ο Recep Tayyip Erdoğan.

Μετά το πέρας των συνομιλιών οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν μπροστά στις κάμερες.

Ο πρωθυπουργός Erdoğan δήλωσε ότι στην Τουρκία υπάρχουν λύκεια που προσφέρουν εκπαίδευση στα γερμανικά εκφράζοντας ικανοποίηση για την δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ πως ανάλογα βήματα ενδέχεται να γίνουν και στην Γερμανία.

Η καγκελάριος άναψε πράσινο φως λέγοντας πως στα τουρκικά λύκεια δεν θα πρέπει να υπάρχει δικαιολογία του να μην μαθαίνεται η γερμανική γλώσσα και απευθύνθηκε στους Τούρκους στη Γερμανία για να πει, «οι Τούρκοι συμπολίτες μας, μας προσδίδουν πλούτο».

Οι συμφωνίες είναι τηρητέες, είπε αναφερόμενη στην πορεία ένταξης της Τουρκίας τονίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, χωρίς ωστόσο να παραλείψει την έμφαση στην έκφραση ‘με ανοιχτό τέλος’.

Η Μέρκελ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αλλάξει, πως οι κανόνες του παιχνιδιού δεν είναι όπως επί δεκαετίας του ’60 και πως η Γερμανία υποστηρίζει τη διαδικασία αυτή που έχει ανοιχτό τέλος. Επίσης έθεσε τον όρο της επίλυσης του Κυπριακού προκειμένου να γίνει ένα βήμα παραπέρα.

Σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν η καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια και πως εάν δεν γίνουν συγκεκριμένα βήματα, θα αποφασίσουν επιβολή κυρώσεων. Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρωθυπουργός εξήρε τη σημασία της διπλωματίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ η οποία έγινε δεκτή και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν της ο Recep Tayyip Erdoğan.

Έπειτα από τις επαφές που είχε στην τουρκική πρωτεύουσα, μετέβη στην İstanbul.

Η κα Μέρκελ θα περιηγηθεί τα ιστορικά και τουριστικά αξιοθέατα της πόλης και έπειτα θα επισκεφτεί το Γερμανικό Λύκειο συνοδευόμενη από τον υπουργό Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και επίσκεψη στη Γερμανική Εκκλησία.

Θα ξαναβρεθούν με τον Τούρκο πρωθυπουργό σε εκδήλωση του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας ενώ αργότερα θα πάρουν μέρος στις εργασίες του τουρκογερμανικού επιχειρηματικού φόρουμ.

Πηγή:TRTGreek