Στην Κύπρο η Άνγκελα Μέρκελ τον Ιανουάριο
Στην Κύπρο δήλωσε ότι θα μεταβεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τον Ιανουάριο σε μια μεσολαβητική προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως «για να λυθεί ένα πρόβλημα πρέπει και οι δυο πλευρές να μετακινηθούν από τις θέσεις τους» και αναγνώρισε πως και οι δυο πλευρές έχουν κάνει προσπάθεια. Όσον αφορά στο σκοπό της επικείμενης επίσκεψής της στη Λευκωσία, η Μέρκελ είπε πως θέλει να δει αν η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.Νωρίτερα το Σάββατο σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να επιβραδυνθεί» και ζήτησε τη στήριξη της Γερμανίας.

 

Ένα ακόμα θέμα που συζητήθηκε μεταξύ των δυο ηγετών ήταν και η διαδικασία του ανοίγματος περισσότερων κεφαλαίων συνομιλιών, υπέρ της οποίας τάχτηκε και η Άνγκελα Μέρκελ. Μέχρι στιγμής, μόλις 13 από τα συνολικά 33 κεφάλαια είναι ανοιχτά προς διαπραγμάτευση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παγώσει οκτώ ακόμα μέχρι η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία. Να σημειωθεί πως η Κύπρος, μαζί με τη Γαλλία, είναι αντίθετες στο άνοιγμα άλλων κεφαλαίων αποκλείοντας προς το παρόν τις διαπραγματεύσεις σε όλα πλην τριών κεφαλαίων.

 

Η επίσημη θέση της Γερμανίας είναι μια «προνομιακή εταιρική σχέση» της Ε.Ε. με την Τουρκία, αλλά τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να προδικάζουν κανένα αποτέλεσμα.

 

Πηγή: news.in.gr