Στην Τουρκία η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κλίντον
Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον έφθασε σήμερα το πρωί στην Τουρκία, όπου αναμένεται να έχει επαφές για να συζητήσει σχετικά με την σύγκρουση στη Συρία, μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους οποίους θα συζητήσει σχετικά με την υποστήριξη της συριακής αντιπολίτευσης, την ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες και τα σενάρια μιας πολιτικής μετάβασης.
Μερικές ώρες νωρίτερα, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε συριακά και ιορδανικά στρατεύματα στα σύνορα των δύο χωρών, με αφορμή την προσπάθεια στελεχών του καθεστώτος που αυτομόλησαν να διαφύγουν.
Σύμφωνα με πηγές των ιορδανικών πυρών ασφαλείας ξέσπασε μάχη όταν οι Σύροι άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας περίπου 500 προσφύγων, περιλαμβανομένων λιποτακτών και στελεχών του καθεστώτος που αποσκίρτησαν, να μπουν στην Ιορδανία.
'Ανδρες της ιορδανικής συνοριοφυλακής ανταπέδωσαν τα πυρά όταν οι συριακές δυνάμεις έθεσαν στο στόχαστρο πρόσφυγες που βρίσκονταν ήδη στο ιορδανικό έδαφος, κοντά στο μεθοριακό χωριό αλ Σατζίρα, σύμφωνα με μια πηγή. Η μάχη διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στην ιορδανική πλευρά.
Στη χθεσινή επιχείρηση, που φέρεται ότι οργάνωσε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ), "δεκάδες" υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, ανάμεσά τους ο Ιμπραχίμ Τζαμπάουι, προσπάθησαν να περάσουν στην Ιορδανία, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης.
Στο μεταξύ οι βομβαρδισμοί του συριακού στρατού στο Χαλέπι και στη Χομς συνεχίστηκαν χθες με αποτέλεσμα 3ο άνθρωποι να σκοτωθούν στις δύο πόλεις και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Συνολικά, σύμφωνα με την ΜΚΟ, χθες στα επεισόδια βίας στη Συρία σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 55 πολιτών, 31 στρατιωτικών και 17 ανταρτών.
Ο Ερυθρός Σταυρός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στο Χαλέπι.
Στη Νέα Υόρκη ο Λακντάρ Μπραχίμι, ένας Αλγερινός διπλωμάτης που είχε αναλάβει λεπτές αποστολές στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, και φέρεται να είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Κόφι 'Αναν ως ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ, κάλεσε τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να "ενωθούν".
Παράλληλα, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την σιιτική παράταξη Χεζμπολάχ ότι παίζει "κεντρικό ρόλο" στην καταστολή στη Συρία και ανακοίνωσαν κυρώσεις σε βάρος της, όπως και σε βάρος της Sytrol, συριακής κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας, λόγω των σχέσεών της με το Ιράν.
Εξάλλου κοντά στην Δαμασκό χθες τρεις δημοσιογράφοι που εργάζονται για ένα κρατικό συριακό κανάλι αιχμαλωτίστηκαν από τους αντάρτες ενώ συνόδευαν το στρατό σε μια επιχείρηση, όπως ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.(ΑΜΠΕ)