Στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα
Στο σύνολό της η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε κοινή δήλωση των ηγετών των κρατών μελών της μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, έδωσε την πολιτική της στήριξη τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και την δέσμευσή της να κάνει ότι χρειαστεί, περιλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, και της θέσπισης πρόσθετων μέτρων προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι οι οποίοι τέθηκαν με το πρόγραμμα σταθερότητας του 2010. Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αυστηρό και αποφασιστικό τρόπο ώστε να μειώσει αποτελεσματικά το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2010».

Αυτό ήταν το κύριο απόσπασμα της κοινής δήλωσης και πάνω σ’ αυτό ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στη συνέχεια κατά την συνέντευξη τύπου. «Γι’ αυτό σήμερα είναι σημαντική η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η απόφαση της Ευρωζώνης, απόφαση για συντονισμένη δράση αν χρειαστεί για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης. Σήμερα στέλνει η Ευρώπη ένα καθαρό μήνυμα σε όλους, στις αγορές, σε πιθανούς κερδοσκόπους στέλνει το μήνυμα της στήριξης της Ελληνικής οικονομίας».

Τόσο ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι, όσο και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, μίλησαν με την σειρά τους για μια «άνετη συμφωνία», ενώ ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει σχετικά με τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν για την οικονομική βοήθεια της Ελλάδας σε περίπτωση ανάγκης.

Οι δύο ισχυροί, Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, χαιρέτισαν την συμφωνία, ο δε Γάλλος πρόεδρος την συνόψισε πολύ καλά «Οι 27 συμφώνησαν σε τρία σημεία», είπε, «Πρώτον ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει για να μειώσει το έλλειμμά της, δεύτερον η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας και τρίτον υπάρχει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα θαρραλέα τα βήματα που έχει κάνει μέχρι τώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός». Ο κ. Παπανδρέου θαρραλέα ακόμη παραδέχτηκε ότι «η διαδικασία που έχουμε μπει είναι μια διαδικασία επιτήρησης. Δεν το κρύβω και δεν πρέπει να το κρύβουμε. Μπήκαμε στην κρίση απροστάτευτοι και θαλασσοδαρμένοι», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, «αλλά η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει κάθε τι για να ανακτήσει την αξιοπιστία της η Ελλάδα