Στήριξη της Ελλάδας στον Βαρθολομαίο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντησε σε ερώτηση σχετικά με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS και την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου.

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είναι ο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας ηγέτης που διακρίνεται για τη σοφία και τη μετριοπάθειά του, αλλά και για την αταλάντευτη υποστήριξη της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν η απογοήτευση ενός τέτοιου ηγέτη αποτυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, όσο στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας είδαμε, είναι χρέος όλων και κυρίως αυτών που φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα, να τον ακούσουν με προσοχή", δήλωσε ο κ Δελαβέκουρας.

"Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας", συνεχίζει ο κ Δελαβέκουρας, "είναι γνωστές και κανένας δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν τις γνωρίζει. Τα προβλήματα, τα εμπόδια και οι ελλείψεις έχουν καταγραφεί αναλυτικά, και στις σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ, πρωταρχική θέση κατέχει ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων, όπως ρητά αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ που υιοθετήσαμε πριν λίγες ημέρες".

"Πέρα από αυτονόητη υποχρέωση έναντι των πολιτών της, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ», καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε συνέντευξή του στη δημοφιλή εκπομπή 60 minutes του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε δηλώσει "ότι ορισμένες φορές αισθανόμαστε εσταυρωμένοι"

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει  ότι «Θέλω να πιστεύω ότι είναι λόγια που ειπώθηκαν εκ παραδρομής» για τις δηλώσεις που αποδίδονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Στη δική μας την ιστορία και την παράδοση, ποτέ δεν υπήρξε και ούτε θα υπάρξει σταύρωση». είχε προσθέσει.