Στις 13 - 22 Νοεμβρίου 2009 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Με κεντρικό σύνθημα το ερώτημα «Why cinema now?», το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καλωσορίζει τους σινεφίλ στις 13 - 22 Νοεμβρίου 2009 . Η θεματική ενότητα FOCUS του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, φέτος θα είναι  ανάγκη για συντροφικότητα, η ανθρώπινη σεξουαλικότητα, η μοναξιά, η αστική ζωή, η σχέση μας με τη φύση και βεβαίως οι ρευστές και διαρκώς μεταβαλλόμενες ερωτικές σχέσεις.Σε αυτό το πλαίσιο θα προβληθούν το Air doll ( Ιαπωνία) του Χιροκάζου Κορε-έντα / Hirokazu Kore-eda βασισμένη σε ιαπωνικό μάνγκα, με πρωταγωνίστρια μια φουσκωτή κούκλα του σεξ -απόλυτο αντικείμενο του πόθου για τον ιδιοκτήτη της- η οποία ζωντανεύει και «μυείται» στην ανθρώπινη υπόστασή της όταν ερωτεύεται έναν υπάλληλο βιντεοκλάμπ.

Μια παρόμοιας υφής καθοριστική συνάντηση πραγματοποιείται και στο ρομαντικό και έξυπνα χιουμοριστικό Cast away on the moon (Ν. Κορέα) του πολλά υποσχόμενου Χάε-Τζουν Λι / Hae-Jun Lee.

Το τηλεφωνικό σεξ γίνεται το έναυσμα για να γεννηθεί μια διακριτικά προκλητική ερωτική ιστορία, στο επιδέξιο ντεμπούτο φιλμ Εasier with practice (ΗΠΑ) του Κάιλ Πάτρικ Αλβάρεζ /Kyle Patrick Alvarez.

Άλλη μια ιδιόμορφη, φαινομενικά αδιέξοδη δυαδική σχέση αναπτύσσεται στο Nothing personal (Ολλανδία, Ιρλανδία) της πολωνής Ούρσουλα Αντόνιακ / Urszula Antoniak, με πρωταγωνιστές τον Στίβεν Ρία και την Λότε Βερμπίκ.

Οι Ημέρες Ανεξαρτησίας μυούν στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τους σινεφίλ, στην Pink Eiga, ένα μοναδικό κινηματογραφικό είδος που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία, ανοίγοντας νέα σελίδα στην εξερεύνηση του απενοχοποιημένου ερωτισμού. Η επιλογή των ταινιών έγινε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή των Ημερών Ανεξαρτησίας Λευτέρη Αδαμίδη σε συνεργασία με τον Τζάσπερ Σαρπ / Jasper Sharp, συγγραφέα του βιβλίου Behind the Pink Curtain και ειδικό της Pink Eiga, ο οποίος θα παραβρεθεί στη διοργάνωση για να παρουσιάσει τις ταινίες.

Επίσης Οι Ημέρες Ανεξαρτησίας, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Λευτέρη Αδαμίδη, στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, φέρνουν το ελληνικό κοινό σε επαφή με το ξεχωριστό τοπίο του Νέου Φιλιππινέζικου Κινηματογράφου.

Εκτός από το μεγάλο αφιέρωμα στον σέρβο κινηματογραφιστή Γκόραν Πασκάλιεβιτς, το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, υπεύθυνος του οποίου είναι ο Δημήτρης Κερκινός, παρουσιάζει φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα με τις πιο σημαντικές πρόσφατες ταινίες από τη Ρουμανία, την Σερβία, την Σλοβενία, την Τουρκία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Κροατία.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι διεθνώς αναγνωρισμένοι δημιουργοί από τη Ρουμανία, η οποία έχει αναδειχθεί ως μία από τις χώρες που παρακολουθούν με ζωηρό ενδιαφέρον σινεφίλ, κριτικοί και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Οι ρουμάνοι κινηματογραφιστές δεν θα μπορούσαν να λείψουν από το βαλκανικό πρόγραμμα του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τιμημένη με βραβείο FIPRESCI και βραβείο κριτικής επιτροπής στο τμήμα Un Certain Regard του φετινού φεστιβάλ των Κανών η ταινία Police, Adjective του Corneliu Porumboiu, αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά δείγματα κινηματογραφικής γραφής από τη Ρουμανία. Βάζοντας στο μικροσκόπιο τα ζητήματα εξουσίας και την ηθικότητα του νόμου, το φιλμ επικρίνει με ευφυή και μεστή απλότητα τα κατάλοιπα του ολοκληρωτισμού και τη σαθρότητα του συστήματος.

Δύο ρουμάνοι σκηνοθέτες, παλιοί γνώριμοι του Φεστιβάλ, κάνουν το ντεμπούτο τους με ταινίες μεγάλου μήκους. Κοινός τόπος τους, η κριτική επανεξέταση των πολιτικών ζυμώσεων που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ρουμανία. Στο The Kino Karavan του Τitus Muntean (συμμετοχή στο Crossroads το 2007), το οποίο θα πραγματοποιήσει ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο 50ο Φεστιβάλ, διερευνάται η χρήση της έβδομης τέχνης ως μέσο κομμουνιστικής προπαγάνδας. Παράλληλα, ως «επιμύθιο» της κατάρρευσης του κομμουνισμού, η γενναιόδωρη σε συναισθήματα ταινία The happiest girl in the world (βραβείο C.I.C.A.E. στο Forum του Φεστιβάλ Βερολίνου, συμμετοχή Balkan Fund το 2007) του Radu Jude – του οποίου ταινίες μικρού μήκους έχουν προβληθεί τα τελευταία χρόνια στο Φεστιβάλ - συνιστά ένα γλυκόπικρο σχόλιο επάνω στον καταναλωτισμό, τη διαφήμιση ως μέσο εξαπάτησης, αλλά και τις αιώνια τεταμένες σχέσεις μεταξύ εφήβων και γονιών.

Οι ευαίσθητες ισορροπίες που «φωλιάζουν» ανέκαθεν στους κόλπους μιας οικογένειας, η μετανάστευση και ο συνεπακόλουθος διχασμός ανάμεσα σε δύο πατρίδες, αλλά και το ατέρμονο κυνήγι για την κατάκτηση της ευτυχίας αποτυπώνονται με καίριο συναισθηματισμό στο οικογενειακό δράμα First of all, Felicia (βραβευμένη στο Balkan Fund το 2007), το ντεμπούτο του Razvan Radulescu, σεναριογράφου της ταινίας Η οδύσσεια του κυρίου Λαζαρέσκου.
Οι ανοιχτοί λογαριασμοί με το παρελθόν ενυπάρχουν και στην ταινία Katalin Varga του βρετανού Peter Strickland, υπό τη μορφή ενός συγκλονιστικού road movie με φόντο το σκοτεινό φυσικό τοπίο της Τρανσυλβανίας, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την ιστορία εκδίκησης της ομώνυμης ηρωίδας, ιδωμένη μέσα από το εικαστικό πρίσμα του εξπρεσιονιστικού ρεαλισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Peter Strickland, ολοκλήρωσε την ταινία του, μέσα από τις επαφές που πραγματοποίησε στο πλαίσιο της Αγοράς το 2007.

Η γυναίκα πρωταγωνιστεί και στην ταινία Slovenian girl του σλοβενού Damjan Kozole, η οποία προσεγγίζει το θέμα της πορνείας ως τραγική συνέπεια των αμφίβολων αξιών του καπιταλισμού και της ατομικής οικονομικής πραγμάτωσης ως αυτοσκοπού, δυο φαινόμενα που εξαπλώθηκαν ραγδαία στις χώρες της νέας Ευρώπης.

Στην ταινία Here and Τhere (βραβείο Best New Narrative Filmmaker και Best New York στο Φεστιβάλ Tribeca, βραβείο στο Balkan Fund το 2006) ο σέρβος σκηνοθέτης Darko Lungulov θίγει με ευαισθησία το θέμα της μετανάστευσης, προσθέτοντας τις σωστές δόσεις μεταπολεμικής «παράνοιας», ανατολικοευρωπαϊκού χιούμορ και ρομαντικής διάθεσης – μια ταινία «δράμα και κωμωδία μαζί, όπως η ίδια η ζωή», σύμφωνα με τον ίδιο τον δημιουργό.

Στο τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Τουρκία εκπροσωπείται από δύο ταινίες. Η πρώτη, το Wrong Rosary του Mahmut Fazil Coskun (1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Ρότερνταμ), διηγείται μια ασυνήθιστη ερωτική ιστορία, που αναδεικνύει εύστοχα το «πολύχρωμο» κοινωνικοπολιτιστικό και θρησκευτικό τοπίο της Κωνσταντινούπολης. Αυτό το σταυροδρόμι διαφορετικών πολιτισμών, ονείρων και προσδοκιών γίνεται, επίσης, ο ιδανικός αφηγηματικός καμβάς για να ξετυλιχθεί η καθημερινότητα τριών ανδρών στη γεμάτη ρεαλισμό ταινία Men on the bridge της Asli Ozge, ταινία που καταλύει τα όρια μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Στη μαύρη κωμωδία East, West, East - The Final Sprint ο πολυβραβευμένος αλβανός σκηνοθέτης Gjergj Xhuvani γυρνά πίσω το χρόνο λίγο πριν την κατάρρευση του κομμουνισμού στη χώρα του και επιλέγει ως οδηγούς του την εθνική ομάδα ποδηλατοδρομίας της Αλβανίας, προκειμένου να απομυθοποιήσει έξυπνα την παραίσθηση του «παράδεισου» της Δύσης. Η ταινία θα πραγματοποιήσει ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στρέφοντας τους προβολείς στη νέα γενιά και τις κοινωνικές ανακατατάξεις των Βαλκανίων, το εκρηκτικό ντεμπούτο Eastern Plays του Kamen Kalev - η πρώτη, έπειτα από 29 χρόνια, βουλγαρική ταινία που συμμετείχε στο φετινό Φεστιβάλ των Κανών- είναι μια δυναμική κινηματογραφική προσέγγιση της ανόδου του νεοναζιστικού κινήματος και των ρατσιστικών επιθέσεων στις γειτονιές της Σόφιας. Εφάμιλλη προβληματική με επίκεντρο τους νέους κυριαρχεί και στην ταινία Metastases του κροάτη Branko Schmidt (μνεία Balkan Fund το 2007), ένα αιχμηρό σχόλιο για μια αυτοκαταστροφική μετεμφυλιακή γενιά, η οποία αδυνατεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έφερε η σαρωτική έλευση του καπιταλισμού.