Στις μεταφορές το κοινό μέλλον Ελλάδας - Τουρκίας

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Ζαννώ Απικιάν, προέδρου του ΔΣ του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδας, στην TurkishGreekNews.

Ολο και πιο δημοφιλές ανάμεσα στους επιχειρηματίες γίνεται το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδας συγκεντρώνοντας καθημερινά αιτήσεις ένταξης νέων μελών. Και αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα. Πρωταρχικός στόχος του είναι η προώθηση ελληνοτουρκικής συνεργασίας στις Μεταφορές και γι’ αυτό το λόγο κατέθεσε, χθες, σχετική πρόταση στον έλληνα υπουργό Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα.

 

Μ.Π.: Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα για έναν τούρκο επιχειρηματία στην Ελλάδα και, αντίστοιχα, για έναν έλληνα επιχειρηματία στην Τουρκία;

Ζ.Α: Ενας τούρκος, ανοίγοντας κάποια επιχείρηση εδώ, που είναι θεωρητικά εφικτό - πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατο να το κάνει λόγω γραφειοκρατίας κτλ - το πλεονέκτημα που μπορεί να αποκτήσει είναι οτι «βάζει ένα πόδι» μέσα στην ευρωπαϊκή αγορά. Μπαίνει σε μία κοινοτική χώρα από την οποία μπορεί να εξελιχθεί προς την Ευρώπη πιο εύκολα, κι αποκτά κύρος ως μία ευρωπαϊκή επιχείρηση. Αντίστοιχα, ένας έλληνας, ο οποίος κάνει μία επένδυση στην Τουρκία, έχει πλεονεκτήματα επενδυτικά, κοστολογικά, τα οποία του επιτρέπουν να ανταγωνίζεται στην Ευρώπη.

Μ.Π.: Σε σύγκριση με τις άλλες γειτονικές χώρες, Βουλγαρία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) η Τουρκία, για έναν έλληνα επιχειρηματία, πού διαφέρει;

Ζ.Α: Θα προσπαθήσω να σας απαντήσω. Είναι, πρώτον, η δυναμική της χώρας. Η Τουρκία έχει μία πολύ μεγάλη δυναμική σαν αναπτυσσόμενη χώρα σε σχέση με τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, το οποίο είναι σοβαρό πλεονέκτημα για κάθε επιχειρηματία που θα επενδύσει στην Τουρκία. Και, δεύτερον, είναι η κουλτούρα του λαού, η οποία είναι πολύ πιο κοντά στη δική μας σε σχέση με αυτήν της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ. Επικοινωνούμε πιο εύκολα. Κι όταν η επικοινωνία είναι καλή έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

Μ.Π.: Θα ήθελα να μου πείτε την προσωπική σας γνώμη για τη δυναμική που αναπτύσσει η Τουρκία σήμερα, δεδομένου οτι πέρασε στο παρελθόν μία οικονομική κρίση, εντάχθηκε στο ΔΝΤ.

Ζ.Α: Τώρα η Τουρκία είναι καλά. Τα χρέη της είναι περίπου στο 30% του ισοζυγίου της. Εχει σταματήσει τους «τρελούς» πληθωρισμούς, που είχε. Είναι μία από τις επτά χώρες που χρωστάνε τα λιγότερα λεφτά παγκοσμίως. Είναι μία αναδυόμενη οικονομία. Και, σύμφωνα με τις ενδείξεις, κάθε μέρα πάει και καλύτερα.

Μ.Π.: Με βάση την εμπειρία του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδας, μέχρι στιγμής, σε ποιούς τομείς επιχειρηματικούς, εμπορικούς φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα μεταξύ των δύο χωρών;

Ζ.Α: Βασικά είναι οι τράπεζες, η Εθνική κι η Γιούρομπανκ, είναι εταιρίες τυποποίησης τροφίμων, η κλωστοϋφαντουργία. Μην ξεχνάμε οτι ένας στόχος της Τουρκίας είναι να γίνει η Κίνα της Ευρώπης στην κλωστοϋφαντουργία, κι έχει γίνει. Ενας στόχος της κυβέρνησης Ερντογάν είναι να αναδειχτεί η Κωνσταντινούπολη, ξεπερνώντας Νέα Υόρκη, Παρίσι, Μιλάνο, σε παγκόσμιο κέντρο μόδας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Μ.Π.: Το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδας εμπλέκεται με τον τουρισμό;

Ζ.Α: Δεν εμπλεκόμαστε με τον τουρισμό, αλλά έχουμε προτάσεις που πιστεύω οτι θα είναι εφικτές. Η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα «μειονέκτημα» στον τουρισμό, έναντι της Τουρκίας, λόγω των λιγότερων και φτωχότερων επενδύσεων, αλλά και λόγω της κακής εξυπηρέτησης, και, φυσικά, λόγω των ακριβών τιμών. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι καταρχήν να σταματήσει να χρησιμοποιεί οποιουσδήποτε για υπαλληλικό προσωπικό και να χρησιμοποιεί παιδιά από σχολές. Δεύτερον, πρέπει οι επενδυτές ξενοδοχειακών μονάδων και των άλλων τομέων του τουρισμού «να βάλουν νερό στο κρασί τους» και να έχουν τιμές ανταγωνιστικές, ελκιστικές, για να προσεγγίζουν τον κόσμο. Κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ είναι να γίνουν κοινά τουριστικά προγράμματα. Υπάρχουν κάποιες τέτοιες προσπάθειες, αλλά, πιστεύω, χωρίς σοβαρά αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται στο οτι ο έλληνας τουρίστας επισκέπτεται άνετα την Κωνσταντινούπολη, την Τουρκία, όποτε θέλει και μπορεί. Ετσι αυξάνεται ο αριθμός των ελλήλων τουριστών προς την Τουρκία. Αλλά ο τούρκος για να μπορεί να έρθει στην Ελλάδα χρειάζεται βίζα. Είναι ένα καθεστώς, το οποίο τον καθυστερεί σοβαρά.

Εαν σήμερα δεν υπήρχε η βίζα ή τουλάχιστον να μπορούσε να καταργηθεί για μία εβδομάδα τουριστικής επίσκεψης, θα μπορούσε από μόνος του ο τουρκικός τουρισμός να κάνει όλα τα ελληνικά νησιά να δουλεύουνε στο «φούλ». Για τον τουρισμό προσωπική μου άποψη είναι οτι και στις δύο χώρες υπάρχουν μνημεία ιστορικά, πολιτισμικά, τα οποία αναφέρονται σε αρχαίες ελληνικές περιόδους, στη βυζαντινή, την οθωμανική περίοδο, για τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κοινά tours με την ανάδειξη αυτών των πολιτισμών και των μνημείων. Αυτά είναι στοιχεία που συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Μ.Π.: Πέρα από αυτούς τους τομείς, υπάρχουν άλλοι κλάδοι, όπου υπάρχει συνεργασία;

Ζ.Α: Σε όλους τους κλάδους μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Ενα θέμα, που είναι δική μας πρόταση ως Επιμελητήριο, και την κάνω σήμερα και στον υπουργό κύριο Ρέππα, πηγάζει από τις Μεταφορές. Ο Ερντογάν έχει πάρει πολιτική απόφαση στρατηγικής, με στόχο η Τουρκία να αναπτυχθεί τις επόμενες δεκαετίες σε παγκόσμιας κλίμακας κέντρο διαμετακόμισης, μεταφοράς εμπορευμάτων, δηλαδή Logistic. Η Ελλάδα πρέπει, τώρα, να μπει στο παιχνίδι. Η Τουρκία σήμερα υπερτερεί στη χερσαία μεταφορά πολλαπλώς της Ελλάδας. Η Ελλάδα, δυστυχώς, υστερεί πάρα πολύ λόγω του οτι είναι και μικρός ο στόλος που διαθέτει, αλλά και λόγω του οτι είναι κλειστό το επάγγελμα. Η Ελλάδα, όμως, υπερτερεί σαφέστατα σε σχέση με την Τουρκία στη θαλάσσια μεταφορά. Και οι δύο χώρες υστερούν στη μεταφορά των τρένων. Επομένως, δημιουργώντας κοινά κέντρα διαμετακόμισης, μεταφοράς εμπορευμάτων, τα γνωστά Logistics, στις δύο χώρες, επωφελείται η Ελλάδα από τη δυναμική της Τουρκίας για να μπει στο παιχνίδι αυτό και να γίνει κι αυτή μέρος του παγκόσμιου κέντρου Logistics που σχεδιάζει η Τουρκία.

M.Π.: Το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Β.Ε έχει κάποιους στόχους, μία στρατηγική. Θα θέλαμε να μιλήσετε για αυτό και για το τί περιμένετε να βγει από αυτούς τους στόχους. Τί βλέπετε στους «ορίζοντες» σας;

Ζ.Α: Εμείς είμαστε επιχειρηματίες. Η δουλειά μας είναι να εξυπηρετούμε τα μέλη μας. Φροντίζουμε να παρακολουθούμε στενά τους τομείς της οικονομίας που επηρεάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρεμβαίνοντας, όσο μάς επιτρέπεται, προς τις αρμόδιες αρχές και των δύο χωρών για τη βελτίωση των συνθηκών και  την απάλειψη προβλημάτων. Ακούστε, εγώ έχω ένα πλεονέκτημα κι οι πολιτικοί ένα μειονέκτημα. Εγώ μιλάω και ελληνικά και τούρκικα. Εχω μεγαλώσει στην Τουρκία, ήρθα το 1986 στην Ελλάδα και μπορώ να σκέφτομαι και ως τούρκος και ως έλληνας. Η ενσυναίσθησή μου σε αυτόν τον τομέα είναι κάτι το πολύ ανεπτυγμένο. Κάτι το οποίο δεν το έχουν οι πολιτικοί μας και από τις δυο μεριές, δυστυχώς. Οταν μιλούν έλληνες και τούρκοι πολιτικοί ή διπλωμάτες εκτός από τα λάθη που γίνονται στις μεταφράσεις και τα οποία είναι αρκετά και σοβαρά, υπάρχει και λανθασμένη αντίληψη, ερμηνεία. Μιλάει ο έλληνας, με καχυποψία ακούει ο τούρκος, και το αντίστροφο. Αυτό βέβαια όσο αυξάνεται η διμερής συνεργασία, το πήγαινε έλα, ο τουρισμός, το εμπόριο κτλ, το πρόβλημα εξαλείφεται. Αλλά αυτό θέλει δουλειά. Σαν Επιμελητήριο ένας από τους στόχους μας είναι και αυτός. Επανέρχομαι, για παράδειγμα, στο θέμα των μεταφορών των δύο χωρών και το γνωστό πρόβλημα με τις άδειες του επαγγέλματος των φορτηγών. Η πρότασή μας είναι: επειδή δεν πρόκειται να ανοίξει το επάγγελμα αύριο το πρωί και θέλει μία τριετία ακόμα μπροστά του, έχοντας τη δύναμη στις θαλάσσιες μεταφορές, πριν να είναι αργά, πρέπει να βρούμε τρόπους κοινής συνεργασίας, κοινών διαμετακομιστικών κέντρων Logistic. Να βάλουν οι Τούρκοι σιγά τις δυνάμεις τους, να βάλουμε κι εμείς τις δυνάμεις μας στη θαλάσσια μεταφορά, να γίνει μία συνεργασία και να ανοιχτούμε σαν μία ομάδα προς τα έξω. Η μόνη λύση που βλέπω είναι αυτή. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Είμαστε δύο χώρες γειτονικές. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, έχουμε πάρα πολλά κοινά. Περισσότερα μάς ενώνουν παρά μάς χωρίζουν. Η Τουρκία είναι σε μία άνοδο. Εχει μία μεγάλη δυναμική, μία οικονομική άνοδο, κι εμείς είμαστε σε μία κάμψη. Τί πιο λογικό να κάνουμε με την Τουρκία μία συνεργασία που θα μας ωφελήσει.

Μ.Π.: Αλλους στόχους ως Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Β.Ε έχετε;

Ζ.Α: Εαν δεν υπάρξει συνεργασία στα Logistics το οποίο είναι το Α και το Ω για τη διακίνηση των εμπορευμάτων και τα πάντα γίνονται μέσω αυτού, κι ο τουρισμός ακόμα θα διακινείται μέσω Logistics, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Τα υπόλοιπα θα είναι περιφερειακά. Η καρδιά του θέματος είναι το Logistics. Οσο περισσότερη διακίνηση υπάρχει τόσο περισσότερα πράγματα γίνονται. Σκεφτείτε την Ολλανδία η οποία είναι παγκόσμιο κέντρο Logistics με τα λιμάνια της να έχουν φτάσει σε μεγάλα επίπεδα και τη χερσαία μεταφορά που κάνει. Είναι μία χώρα χωρίς ιδιαίτερες παραγωγικές μονάδες, ορυκτά πλούτη κτλ, η οποία έχει ένα Logistics που εξυπηρετεί όλον τον κόσμο. Δεν υπάρχει τίποτα που να μη διακινείται μέσω Αμστερνταμ. Και, φυσικά, η όλο και πιο έντονη συνεργασία των ελληνικών επιχειρήσεων με τη γειτονική Τουρκία ανοίγει και το δρόμο προς την Ανατολή, προς τις τουρκόφωνες χώρες, οι οποίες είναι πιθανές μελλοντικές αγορές για πολλά πράγματα.

Μ.Π: Τελικά αυτή η συνεργασία των δύο χωρών έχει μακροπρόθεσμα, έμμεσα οφέλη;

Ζ.Α: Φυσικά. Υπάρχει το θέμα της ενέργειας, που είναι κάτι πολύ σοβαρό. Οι δίοδοι ενέργειας περνούν από την Τουρκία. Μπορούν να γίνουν σοβαρές συνεργασίες σε αυτόν τον τομέα.

Μ.Π: Ως προς τη δραστηριότητα του Ε/Τ Επιμελητηρίου Β.Ε τώρα. Οι εκδηλώσεις που έχετε κάνει μέχρι στιγμής είχαν θετικά αποτελέσματα; Πετύχατε τους στόχους σας;

Ζ.Α: Πήγαν πάρα πολύ καλά. Δεχόμαστε κάθε ημέρα αιτήσεις για νέα μέλη, που θέλουν να ενταχθούν στο Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο. Κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα, από Αθήνα, Κρήτη, νησιά. Οσα είναι εκτός της δικής μας αρμοδιότητας τα παραπέμπουμε στο Επιμελητήριο των Αθηνών. Δεχόμαστε ερωτήματα για πληροφόρηση από επιχειρήσεις. Αυτός ήταν ο στόχος μας.

Μ.Π.: Ετοιμάζετε κάποια εκδήλωση στο άμεσο μέλλον;

Ζ.Α: Οργανώνουμε μία ημερίδα ελληνοτουρκικής επιχειρηματικής συνεργασίας για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου, στο Μακεδονία Παλλάς, η οποία διοργανώνεται από εμάς, το Ντέικ (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας) και το ΚΕΠ (Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής), όπου προεδρεύει ο Γ.Παπαντωνίου, πρώην υπουργός, με καλεσμένους αξιόλογους καθηγητές, υπουργούς.

Μ.Π: Θα είμαστε εκεί. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Booking.com