Στο ΕΕΘ αποστολή από το Επιμελητήριο του Αφιονκαραχισάρ

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται αυτές τις ημέρες 15μελής αποστολή από το Επιμελητήριο του Αφιονκαραχισάρ, μιας πόλης της κεντρικής Τουρκίας.

Η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας, στο οποίο επικεφαλής είναι το τουρκικό επιμελητήριο και συμμετέχει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό οι 15 Τούρκοι επισκέφθηκαν χθες το ΕΕΘ, ως ανταπόδοση επίσκεψης μελών του ΕΕΘ στην τουρκική πόλη το περασμένη φθινόπωρο.

Το πρόγραμμα έχει διπλό αντικείμενο

Πρώτον, την ανταλλαγή εμπειριών στη διαχείριση αποβλήτων, κομμάτι στο οποίο συμβάλλει και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Δεύτερον, τη διερεύνηση επιχειρηματικών συνεργασιών και την πραγματοποίηση εμπορικών συναλλαγών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο τουρισμός, τα νωπά φρούτα και λαχανικά, τα κτηνοτροφικά προϊόντα και τα βιομηχανικά προϊόντα.
Στο ΕΕΘ την αποστολή από το Αφιονκαραχισάρ υποδέχθηκαν ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Ηλιάδης και η πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του ΕΕΘ Κική Γρηγοριάδου. Καλωσορίζοντας τους ξένους επισκέπτες ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε τόσο στη συνάφεια των δύο λαών, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας και της ιστορίας, όσο και στις επιχειρηματικές δυνατότητες που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές.   

Επικεφαλής του προγράμματος, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2012, είναι το Επιμελητήριο του Αφιονκαραχισάρ, 15 μέλη του οποίου βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, ενώ από ελληνικής πλευράς μετέχουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της πόλης (ΕΕΘ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ).

Πιλοτικό πρόγραμμα σε βιομηχανικές περιοχές των δύο χωρών μέχρι το 2014

"Σε αυτή την πρώτη φάση του έργου, που είναι καθαρά θεωρητική, ανταλλάξαμε και ανταλλάσσουμε εμπειρία και τεχνογνωσία για τη διαχείριση αποβλήτων, ενώ στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, στις 31/12/2014, θα πρέπει να ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα για τα βιομηχανικά απόβλητα, το οποίο θα υλοποιηθεί στις βιομηχανικές περιοχές του Αφιονκαραχισάρ και της Θεσσαλονίκης», διευκρίνισε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΕΕΘ, Κωνσταντίνος Ποσειδώνος.

Μάλιστα, αύριο πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των εταίρων του έργου, με τη συμμετοχή της καθηγήτριας του ΑΠΘ, Ελευθερίας Παπαχρήστου, ώστε να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων και οι συνέργειες που μπορούν ν' αναπτυχθούν.

Επιχειρηματικές συναντήσεις

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του έργου, αυτό των επιχειρηματικών συνεργασιών, στην «πρώτη γραμμή» βρίσκονται κλάδοι κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο τουρισμός, τα νωπά φρούτα και λαχανικά, τα κτηνοτροφικά και βιομηχανικά προϊόντα.

Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ των δύο περιοχών, αύριο θα πραγματοποιηθούν στο ΕΕΘ διεπιχειρηματικές (B2B) συναντήσεις, στις οποίες από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν -σύμφωνα με τον κ. Ποσειδώνος- συλλογικοί φορείς επαγγελματιών, όπως η Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Μεταφορέων.

Την επιχειρηματική αποστολή από το Αφιονκαραχισάρ υποδέχθηκαν στο ΕΕΘ ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Ηλιάδης και η πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, Κική Γρηγοριάδου.

Καλωσορίζοντας τους ξένους επισκέπτες, ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε τόσο στη συνάφεια των δύο λαών, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας και της ιστορίας, όσο και στις επιχειρηματικές δυνατότητες που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Booking.com