Στο Κάιρο την Κυριακή ο πρωθυπουργός
Στο Κάιρο θα μεταβεί την Κυριακή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, το ξεχωριστό ενδιαφέρον που έχει η Αίγυπτος για την Ελλάδα, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι μια χώρα που βρίσκεται στη γειτονιά μας.

Παράλληλα σημείωσε τον κίνδυνο να υπάρξει έκρηξη προσφυγικού ρεύματος προς την Ελλάδα στην περίπτωση που συνεχιστούν τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει χθες τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, τόσο με τον Πρόεδρο Μουμπάρακ όσο και με τον Ελ Μπαραντέι και άλλες προσωπικότητες της χώρας, ενώ παράλληλα ήρθε σε τηλεφωνική επαφή και με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Κλίντον και Λαβρόφ.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε για την πρόθεσή του να επισκεφτεί την Κυριακή την Αίγυπτο, τους ομολόγους του και ότι είχε ιδιαίτερη συζήτηση με την εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Αστον, η οποία επίσης θα μεταβεί, μετά τον Γιώργο Παπανδρέου στην Αίγυπτο, κατόπιν απόφασης που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής.

Ο κ. Παπανδρέου δεν απέκρυψε ότι η κατάσταση στην Αίγυπτο είναι εξαιρετικά ρευστή και η πολιτική λύση είναι προς αναζήτηση και τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να σταματήσουν άμεσα οι πράξεις βίας και να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η μεταβατική περίοδος.

Ερωτηθείς αν στον αραβικό κόσμο μπορεί να υπάρξει τρίτος δρόμος ανάμεσα στη δημοκρατία και τη θεοκρατία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ποτέ του δεν πίστεψε ότι το ζήτημα της Δημοκρατίας σχετίζεται με το ζήτημα της θρησκείας. Τόνισε επίσης ότι η έννοια της Δημοκρατίας είναι πανανθρώπινη και ότι στον Αραβικό κόσμο, κυρίως η νέα γενιά, αναζητήσει σήμερα Δημοκρατικές διεξόδους.

Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, για τα οικονομικά θέματα, ανέφερε ότι εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τόσο τις δανειακές ανάγκες της χώρας, όσο και το έλλειμμα αξιοπιστίας που άφησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τόνισε ότι κατάφερε να αντεπεξέλθει σε όλα αυτά τα προβλήματα.

Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ικανοποιημένος από την προοπτική δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού οικονομικών κρίσεων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ αυτής της προοπτικής. «Σήμερα η Ελλάδα έχει προτάσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την ελπίδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες να επιτευχθεί τελική συμφωνία, η οποία θα δώσει λύση, άπαξ δια παντός, στα προβλήματα των κρατικών χρεών των μελών της ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τις προτάσεις που τέθηκαν στη Σύνοδο, η Ελλάδα τις έχει ήδη εφαρμόσει σε ποσοστό 90% και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε από αυτές τις προτάσεις. Η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της και με το παραπάνω και αυτά που συζητήθηκαν σήμερα δεν μεταφράζονται επ’ ουδενί σε νέα μέτρα».

Εξάλλου, ερωτηθείς για το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου απόσβεσης των δανείων προς την Ελλάδα, ο Γ. Παπανδρέου αφού σημείωσε ότι τη θεωρεί δεδομένη, εξέφρασε την ελπίδα να συνοδευτεί και με άλλες θετικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ο Γ. Παπανδρέου τα διέψευσε κατηγορηματικά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν τα έχω ακούσει δεν τα έχω στο μυαλό μου». Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές.

Για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση το έχει αποκλείσει, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν άλλες θετικές επιλογές και οι οποίες σχετίζονται με τις αρμοδιότητες που θα δοθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια, ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 ΑΠΕ