Στο "κόκκινο" η εστίαση
Εκρηκτικό μίγμα στην αγορά εστίασης δημιουργεί η οικονομική κρίση, η οποία σε συνδυασμό με τη μετάταξη του κλάδου στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 23% (από 13%) και την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτου, πλήττουν σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Ιωάννης Τσάκος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κατάσταση στον κλάδο είναι "εκρηκτική". Ο ευρύτερος χώρος της εστίασης την τελευταία διετία έχει πληγεί καίρια από την οικονομική κρίση. Η εκτός σπιτιού κατανάλωση βαίνει μειούμενη και οι επιχειρηματίες του κλάδου παρά το γεγονός ότι προχωρούν σε καθημερινές προσφορές και μειώσεις δεν πετυχαίνουν τίποτε άλλο παρά μεγάλες απώλειες εσόδων.

"Σε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση ήλθε να προστεθεί η επιβολή του τέλους ακινήτων και η μετάταξη του κλάδου στον υψηλότερο κατά 10 ολόκληρες μονάδες συντελεστή ΦΠΑ του 23% από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011, δίνοντας τη χαρακτηριστική βολή στις επιχειρήσεις του κλάδου" επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσάκος και συνεχίζει: "η μέση μείωση του τζίρου της αγοράς εστίασης εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στο 40% ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας φτάνει και το 70%". Κατά τον τελευταίο χρόνο εκτιμάται, σύμφωνα με τον κ. Τσάκο, ότι έχουν κλείσει πάνω από 6.000 καταστήματα σε ολόκληρη της Ελλάδα. Με την αύξηση του ΦΠΑ αναμένεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα μπει "λουκέτο" σε άλλες 15 - 20.000 επιχειρήσεις ενώ άνεργοι θα βρεθούν πάνω από 50.000 εργαζόμενοι.

Κραυγή αγωνίας από τις επιχειρήσεις

Οι οργανωμένες αλυσίδες εστίασης εμφανίζονται αποφασισμένες να πετύχουν την επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 23% που ισχύει από 1η Σεπτεμβρίου και επιδιώκουν συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο.

Καθοδικά κινείται η αγορά εστίασης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τελευταίας κλαδικής μελέτης της Icap Group, η συνολική αξία της εγχώριας αγοράς των αλυσίδων εστιατορίων γρήγορης εξυπηρέτησης, παρουσίασε ανοδική τάση την περίοδο 1992-2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 15,2%.

Αντίθετα, το 2009 παρουσίασε μείωση κατά 4% σε σύγκριση με το 2008. Το 2010 η συνολική αξία της αγοράς εστίασης κινείται επίσης καθοδικά, με ρυθμό ανάλογο της περιόδου 2009/2008. Στα μεγέθη αυτά δεν περιλαμβάνονται τα "ανεξάρτητα" καταστήματα που δεν ανήκουν σε οργανωμένες αλυσίδες.

Ο κλάδος εστίασης στη χώρα μας, σύμφωνα με τη μελέτη της Icap Group, χαρακτηρίζεται από την παρουσία μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, καθώς και από αλληλοκάλυψη όσον αφορά στο αντικείμενο δραστηριότητας. Η ζήτηση για τις υπηρεσίες εστιατορίων καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του κατά κεφαλή διαθέσιμου εισοδήματος. Επίσης, ο εισαγόμενος τουρισμός αποτελεί σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα ζήτησης για τα εστιατόρια της χώρας.(ΑΠΕ)