«Στο ψυγείο» η εξαγωγή ΦΑ από Ισραήλ σε Τουρκία
Νέα προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, φέρνει η κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, αφού οι σκληρές δηλώσεις των Τούρκων Αξιωματούχων εναντίον του Ισραήλ, έρχονται να διαταράξουν εκ νέου το κλίμα μετά το επεισόδιο του Μαβί Μαρμαρά που σημειώθηκε το 2010. 

Ως εκ τούτου, αναλυτές εκτιμούν ότι η όποια ενδεχόμενη συμφωνία για εξαγωγή φυσικού αερίου από το οικόπεδο Λεβιάθαν στην Τουρκία, μπαίνει στο «ψυγείο». 

Το Ινστιτούτο Σπουδών για θέματα ασφάλειας του Τελ Αβίβ, αναφέρει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται εκ νέου σε περίοδο κρίσης και πως οι προσπάθειες για να προκύψουν συμφωνίες που αφορούν τον τομέα των υδρογονανθράκων δεν μπορούν να ολοκληρωθούν χωρίς να υπάρξει βελτίωση.

Προσθέτει ότι παρόλο που υπάρχουν εταιρείες οι οποίες προκρίνουν τέτοιες εμπορικές συμφωνίες, όπως για παράδειγμα την εξαγωγή ποσοτήτων φυσικού αερίου προς το οικόπεδο Λεβιάθαν, αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο είναι αδύνατο από τη στιγμή, χωρίς προηγουμένως να επιτευχτεί ομαλοποίηση των σχέσεων σε διπλωματικό επίπεδο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν υποβαθμιστεί σημαντικά μετά το επεισόδιο στο Μαβί Μαρμαρά, όπου ισραηλινοί κομάντος επιβιβάστηκαν σε πλοίο το οποίο μετέφερε ακτιβιστές στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας 10 Τούρκους. Μετά το επεισόδιο η Τουρκία απέλασε τον Ισραηλινό Πρέσβη στην Άγκυρα, ζήτησε από το Ισραήλ να απολογηθεί και να αποζημιώσει τα θύματα.

Μετά από έντονες πιέσεις από την Ουάσιγκτον, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, απολογήθηκε επίσημα στην Τουρκία. Σε εκείνο το σημείο οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώθηκαν σε κάποιο βαθμό. Σήμερα όμως, βρίσκονται εκ νέου εν μέσω μιας νέας κρίσης.

SigmaLive