Στο "τραπέζι" η πρόταση για τους μετανάστες
Επαναφέρει την πρότασή του για τους μετανάστες που φιλοξενούνται στο μέγαρο Υπατία, το Υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας.

Η πρόταση περιλαμβάνει τρίπτυχο προϋποθέσεων, που θα πρέπει να πληρούνται για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Ειδικότερα, δυνατότητα υποβολής αιτήματος για νομιμοποίηση θα παρέχεται μόνον σε εκείνους τους μετανάστες, οι οποίοι μετρούν 12 χρόνια εργασίας στην Ελλάδα. Για τους υπόλοιπους, που δεν πληρούν τον συγκεκριμένο όρο, θα προσφέρεται περίοδος χάριτος έξι μηνών, με τη δυνατότητα ανανέωσής της για άλλους έξι μήνες.

Το τρίτο σκέλος της πρότασης αφορά ανθρωπιστική προσφορά και προβλέπει την παροχή βοήθειας και την κάλυψη των εξόδων για τους μετανάστες οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η πρόταση με το τρίπτυχο των προϋποθέσεων, που θα πρέπει να πληρούνται για τη διευθέτηση του ζητήματος, δεν είναι νέα, αλλά είχε συζητηθεί την Παρασκευή, 4 Μαρτίου, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, Ι. Ραγκούση, και Υγείας, Άν. Λοβέρδου, με εκπροσώπους των μεταναστών απεργών πείνας και μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, στο κτίριο της ΓΣΕΕ.

Το λεπτό θέμα, που παραμένει, είναι κατά πόσον οι μετανάστες προτίθενται να δεχθούν μία πρόταση, που να μην περιλαμβάνει τη νομιμοποίησή τους, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών, η υπόθεση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο με πιθανή έκβαση την άμεση απέλασή τους.

Τις προτάσεις του υπουργείου Εσωτερικών περιμένουν για να καθορίσουν την στάση τους, οι μετανάστες απεργοί πείνας που φιλοξενούνται στο Μέγαρο Υπατία, σύμφωνα με όσα δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο Χασάν Κάβζουα, εκπρόσωπός των απεργών. «Περιμένουμε να μας καλέσει ο υπουργός Εσωτερικών, να δούμε ποιες είναι ακριβώς οι προτάσεις που έχει να κάνει και στη συνέχεια να συνεδριάσουμε, προκειμένου να εξετάσουμε την απάντηση που θα δώσουμε» είπε.

Στο μεταξύ σήμερα, Τετάρτη, στις 10 το πρωί έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις δύο φοιτήτριες, εκπροσώπους της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης, που συνελήφθησαν στον Ερυθρό Σταυρό ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εις βάρος τους ο γιατρός της πρώτης παθολογικής κλινικής για παρεμπόδιση λήψης τροφής από τους απεργούς πείνας που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

ΑΠΕ