Συλλήψεις Τούρκων δημοσιογράφων για τρομοκρατία
Με την κατηγορία της στήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη διέταξε χθες τη σύλληψη δυο κορυφαίων δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhurriyet για τις αποκαλύψεις τους τον περασμένο Μάιο περί βοήθειας που στέλνουν οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας σε ενόπλους στη Συρία.  

Πρόκειται για τον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Τζαν Ντουντάρ και τον υπεύθυνο του γραφείου της Αγκυρας Ερντέμ Γκιούλ.

«Μας κατηγορούν για "κατασκοπία". Ο πρόεδρος (Ερντογάν) είπε ότι οι ενέργειες μας συνιστούν "προδοσία". Δεν είμαστε προδότες, κατάσκοποι ή ήρωες. Είμαστε δημοσιογράφοι. Και αυτό που κάναμε ήταν η δημοσιογραφική δουλειά μας» δήλωσε ο Ντουντάρ πριν μπει στο γραφείο του εισαγγελέα για να καταθέσει. «Φυσικά αυτή η δίωξη θα βοηθήσει για να χυθεί φως και στα ίδια τα γεγονότα (που ανέφερε η εφημερίδα) και όχι στο πως καλύψαμε εμείς την υπόθεση».

Η ιστορία αυτή αφορά στη δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα της εφημερίδας στις 29 Μαΐου βίντεο που έδειχνε χωροφύλακες και αστυνομικούς να ανοίγουν κιβώτια στις καρότσες φορτηγών, που περιείχαν -σύμφωνα με την Cumhurriyet- όπλα και πυρομαχικά τα οποία έστελνε η MIT (οι διαβόητες μυστικές υπηρεσίες της χώρας) στη Συρία τον Ιανουάριο του 2014. 

Πολλοί υποστήριξαν τότε ότι οι αποδέκτες του φορτίου ήταν ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν πριν από δύο ημέρες, στη διάρκεια ομιλίας του, διατυπώνοντας την πρωτότυπη άποψη: «Τι σημασία έχει εάν τα φορτηγά μετέφεραν όπλα ή όχι;» και χαρακτηρίζοντας τη δημοσιοποίηση της ιστορίας «προδοσία».

Στη συνέχεια βέβαια υποστήριξε ότι τα φορτηγά μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους Τουρκμένους στη Συρία (τους ίδιους που εμπλέκονται και στην πρόσφατη κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού) και ότι οι δυο δημοσιογράφοι ήταν συνένοχοι στην προσπάθεια να «υπονομευτεί» αυτή η βοήθεια μόνο και μόνο για να πλήξουν τον ίδιο και την κυβέρνηση του κόμματός του.

Απαντώντας ο Ντουντάρ αναρωτήθηκε ευλόγως γιατί τότε διώκονται αφού το ρεπορτάζ για το περιεχόμενο των φορτηγών «δεν είχε καμία σημασία». «Εαν σκέφεται έτσι ο πρόεδρος», είπε ο Ντουντάρ, «τότε δεν κάνει καμία διαφορά η δημοσιοποίηση του θέματος».

Ο Ερντογάν έχει καταθέσει ο ίδιος μηνυτήρια αναφορά κατά του Ντουντάρ στις 2 Ιουνίου ισχυριζόμενος ότι το ρεπορτάζ «περιείχε υλικό και πληροφορίες που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα» και απειλώντας ότι το άτομο που «έγραψε αυτή την ιστορία θα πληρώσει βαρύ τίμημα».

Στη μηνυτήρια αναφορά υπογραμμιζόταν ότι η εφημερίδα «είχε ενώσει τις δυνάμεις της» με τον καταζητούμενο πλέον από την Αγκυρα κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του Ερντογάν, του οποίου οι οπαδοί κατηγορούνται ότι έχουν διεισδύσει στην αστυνομία, στο δικαστικό σώμα και στον γραφειοκρατικό μηχανισμό με σκοπό να υπονομεύσουν την κυβέρνηση.

Ο μηνυτής κατηγορεί τον Ντουντάρ αφενός ότι «προσπάθησε να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη»  με κατασκευασμένο υλικό και αφετέρου «ότι παραβίασε την εμπιστευτικότητα» δημοσιοποιώντας την υπόθεση.