Συμπόσιο για την Τουρκική Γλώσσα
Στο Διεθνές Συμπόσιο Τούρκικων στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου παρευρέθησαν 113 Τουρκολόγοι από 14 χώρες.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Κύπρου (CIU) διοργάνωσε το 2ο Διεθνές Συμπόσιο Τουρκικών ως Παγκόσμια Γλώσσα, στην πρωτεύουσα της Λευκωσίας, μεταξύ 9 και 11 Δεκέμβρη.

Ο αντιπρύτανης καθηγ. Nüket Saracel έδωσε τον εναρκτήριο λόγο στο συμπόσιο και είπε, ότι ο στόχος για τα τουρκικά, είναι να αναλάβουν την προοπτική να γίνουν παγκόσμια γλώσσα. Επίσης τόνισε ότι τα τουρκικά είναι επίσημη γλώσσα της Τουρκίας, της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, του Αζερμπαϊτζάν, της Μακεδονίας και του Κοσόβου, υπενθυμίζοντας ότι είναι επίσης μία από τις επίσημες γλώσσες της Ελληνικής Κυπριακής Διοίκησης, παρόλο που ο λόγος είναι πολιτικός.

Ο καθηγητής δήλωσε ακόμη, ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ασκεί προσπάθειες να είναι μέρος της παγκόσμιας λογοτεχνίας, με τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και την κουλτούρα της, παρ' όλες της κυρώσεις που της επιβάλλονται. Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν με τη σειρά τους τα προβλήματα των Τουρκικών, όπως τη λανθασμένη χρήση, την ανεπάρκεια στο σχηματισμό λέξεων και την αλλοτρίωσή τους. Τονίζοντας τη σημασία εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας, ο καθηγ. Cahit Kavcar από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, είπε ότι η εκπαίδευση σε μια ξένη γλώσσα είναι μια ιμπεριαλιστική παγίδα για την οποία θα πρέπει κανείς να διαμαρτυρηθεί.