Συνάντηση Ερντογάν-Ομπάμα στο Τορόντο

Τορόντο- κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan και του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο.

Oı δυο ηγέτες συνομίλησαν περίπου μια ώρα και 15 λεπτά.

Την ατζέντα των συνομιλιών απασχόλησε η επίθεση του Ισραήλ στο στολίσκο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στη συνάντηση Erdoğan-Ομπάμα παρέστησαν ο υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ali Babacan, ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu, ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ömer Çelik καθώς και ο πρέσβης της Τουρκίας στη Ουάσιγκτον Namık Tan.

Στις συνομιλίες που σύμφωνα με τις πληροφορίες πραγματοποιήθηκαν σε θετικό κλίμα τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα των δυο χωρών.

Ο Erdoğan εξέφρασε στον Αμερικανό Πρόεδρο την προσμονή της Τουρκίας, να πληρώσει αποζημίωση το Ισραήλ λόγω της επίθεσης του στο πλοίο Mavi Marmara και να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας.

Εντωμεταξύ ο Τούρκος Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ομπάμα για τη συμβολή του στο θέμα της μεταφοράς των τραυματιών του πλοίου στην Τουρκία.

Ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος από την πλευρά του εξέφρασε τη σημασία που αποδίδει η Αμερική στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις.

Στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας αφού έγινε νύξη στη σημασία του τριμερούς μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ και Ιράκ οι ηγέτες αποφάσισαν ομόφωνα τη συνέχισή του.

Στο συνέδριο οι συνομιλίες εστιάστηκαν επίσης στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και στις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και οι πλευρές εξέφρασαν ξεκάθαρα τη στάση τους σχετικά με το θέμα.

Πηγή:TRTGreek