Συνάντηση Μπορίσοφ – Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), υποδέχτηκε το βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ (Boyko Metodiev Borisov) την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου.

Μετά από τρίωρη συνάντηση, οι δύο αρχηγοί έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου.

Αναφερόμενος στο αίτημα αποζημίωσης από την Τουρκία για τους βούλγαρους πολίτες που έχουν μεταφερθεί στην Τουρκία, ο Μπορίσοφ ισχυρίστηκε ότι, θέλουν να λύσουν τα προβλήματα οικογενειών που αισθάνονται αδικημένες και από τις δύο μεριές, προσθέτοντας ότι, ορισμένοι βούλγαροι πολιτικοί προκαλούν εντάσεις υπό την επιρροή εθνικιστικών κινημάτων της χώρας.

Υπογραμμίζοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, ο Μπορίσοφ είπε ότι Τουρκία και Βουλγαρία θα πρέπει να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να δείξουν σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας.

Επίσης, υποστηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις της Τουρκίας και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι, ο αγωγός φυσικού αερίου Nabucco είναι ένα σχέδιο της ΕΕ, για το οποίο θα κάνει ότι μπορεί για να επισπεύσει τις προσπάθειες υλοποίησης.

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός σημείωσε ότι Τουρκία και Βουλγαρία δε χρειάζονται μεσολαβητές, μιας και η σχέση τους είναι ρεαλιστική, και για το όφελος και των δύο κρατών. Τόνισε, εκτός των άλλων, τη σημασία των συμφωνιών που υπέγραψαν με την Τουρκία, οι οποίες διαγράφουν το πλαίσιο των σχέσεών τους.

Πηγή: TRT