Συνάντηση Νταβούτογλου -Παπανδρέου

Με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας  κ. Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Α. Νταβούτογλου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει και της συνεδρίασης του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών, τον ερχόμενο Ιούλιο στην Άγκυρα, όπως και οι εξελίξεις στη Λιβύη.

Αυτή την ώρα ο κ. Νταβούτογλου συναντάται με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Δ. Δρούτσα, ο οποίος αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της πρόσφατης δήλωσης του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι το Καστελόριζο ανήκει στην… Μεσόγειο, με αφορμή την δήλωσή του για την υφαλοκρηπίδα.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προτού ξεκινήσει τις επαφές του στην Ελλάδα έδωσε σθεναρά μηνύματα και έκανε έκκληση για να γκρεμιστούν οι προκαταλήψεις.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε απειλή από την Ελλάδα και περιμένουμε το ίδιο και από αυτούς» δήλωσε ο κος Davutoğlu κατά τη διάρκεια της πτήσης προς την Αθήνα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο ΥΠΕΞ αφού είπε ότι με την επιστολή που έστειλε ο Πρωθυπουργός Erdoğan στον ομόλογο του Παπανδρέου το 2009 ξεκίνησε μια νέα περίοδος, σημείωσε τα εξής:

«Οι πολιτικές γειτονίας μας είναι κοινές, η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται ως απειλή της Ελλάδα, περιμένουμε το ίδιο και από την Ελλάδα.»

Αφού σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα νέο παράδειγμα στις ελληνοτουρκικέςΣ σχέσεις είπε το εξής:

«Σήμερα θα επικεντρωθώ στα κύρια στοιχεία αυτού του παραδείγματος. Πρέπει να λάβουμε το κοινό μας παρελθόν περισσότερο εντός συνεργασίας και με ειρηνικό ύφος και όχι με ένα ύφος αντιπαράθεσης. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο παράδειγμα στο οποίο θα χτίσουμε το μέλλον μαζί.»

Αφού επεσήμανε ότι θα πρέπει να γκρεμιστούν οι χρόνιες προκαταλήψεις, αφού είπε ότι είναι γνωστές οι θέσεις των πλευρών αναφορικά με το Κυπριακό τόνισε πως αυτό θα λυθεί μόνο συνομιλώντας.

Αύριο ο κ. Νταβούτογλου θα επισκεφθεί πόλεις της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας και την Πέμπτη την Θεσσαλονίκη.

Πηγή:Star.gr,TRTGreek