Συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Στο Κάρντιφ της Ουαλίας φθάνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να μετάσχει στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στο Νιούπορτ.

 Ο κ. Σαμαράς συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ ήδη στο Κάρντιφ βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μετέβη από τις Βρυξέλλες, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο του νέου του ρόλου ως Επιτρόπου της Ελλάδας.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίν Ερντογάν, ύστερα από αίτημα του δευτέρου. Η συνάντηση γίνεται στη σκιά των πρόσφατων δηλώσεων του κ. Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, δηλώσεις με τις οποίες αποδίδει ευθύνη στην Ελλάδα και την Κύπρο για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Η κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις του αν και δεν θέλει να οξύνει περισσότερο το κλίμα, καθώς επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις με την γείτονα πάντα στο πλαίσιο της προώθησης των εθνικών θέσεων. Διαμηνύει δε προς πάσα κατεύθυνση ότι Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν στις πάγιες θέσεις τους, ότι φυσικά και επιδιώκουν λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.