Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
Συνεχίζονται σήμερα το πρωί οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, για να κλείσει οριστικά η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας.

Από νωρίς, θα συναντηθούν τα τεχνικά κλιμάκια και στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα μισθολογικά, με κυριότερο αγκάθι τη μετενέργεια, καθώς και το ζήτημα της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών και δημοσιονομικά ζητήματα για την κάλυψη της "τρύπας" του 2012.

Η νέα, σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, έχει οριστεί για το απόγευμα.

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού μετά τη χθεσινή σύσκεψη τονίζεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Λ.Παπαδήμος συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.

2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

4) Την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

"Αρχή του ΠΑΣΟΚ είναι ότι τίποτα δεν πρόκειται να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα και από τους τρεις αρχηγούς", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Πάνος Μπεγλίτης, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Ο κ. Μπεγλίτης είπε επίσης, ότι "το ΠΑΣΟΚ θα πορευθεί με το ίδιο αίσθημα εθνικής ευθύνης με το οποίο πορεύθηκε στη διετή κυβερνητική του θητεία και με εθνικό στόχο την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας".

Με μία σύντομη δήλωση ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έδωσε το κλίμα των δύσκολων διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επιστρέφοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, στα γραφεία της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: "Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Η χώρα δεν αντέχει περισσότερη ύφεση. Παλεύω με κάθε τρόπο να το αποτρέψω".

Βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης μάχης και, μέχρι στιγμής, τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά, είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος, με τη συμμετοχή των κυβερνητικών στελεχών του κόμματός του και συνεργατών του.