Συνεχίζεται η μεγάλη εισροή Σύρων στο Ιράκ

Από την περασμένη Πέμπτη, 15 Αυγούστου, περίπου 30.000 Σύροι έχουν μεταβεί στο βόρειο Ιράκ, αφού εγκατέλειψαν τις κοινότητές τους σε μια μεγάλη ζώνη της βόρειας Συρίας.Στις 19 Αυγούστου διέσχισαν τα σύνορα περισσότεροι από 4.800 άνθρωποι στη Sahela, περίπου 120 χλμ. βορειοδυτικά της Μοσούλης. Ορισμένοι από αυτούς προέρχονταν από την πόλη Malikiyye στη γειτονική επαρχία της Συρίας, Χάσακα. Μας είπαν ότι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, λόγω αναφορών για βομβαρδισμούς νωρίτερα το ίδιο πρωί.
Άλλοι από εκείνους που έφτασαν στο Ιράκ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών προέρχονται από περιοχές ακόμη πιο δυτικά, όπως το Εφρίν, το Χαλέπι, η Χάσακα και το Καμισλί.
Από την περασμένη εβδομάδα, έχουν διασχίσει τα σύνορα αρκετές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, καθιστώντας αυτή τη νέα έξοδο από τη Συρία μία από τις μεγαλύτερες που έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η οποία πλέον διανύει την τρίτη χρονιά της. Παράλληλα με τους ανθρώπους που μας είπαν ότι επιχείρησαν να διαφύγουν λόγω των πρόσφατων βομβαρδισμών, άλλοι ανέφεραν ότι εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω συγκρούσεων και έντασης μεταξύ διαφόρων παρατάξεων. Επίσης, επικαλέστηκαν την κατάρρευση της οικονομίας λόγω του πολέμου και τις συνακόλουθες δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην προσπάθεια να φροντίσουν τις
οικογένειές τους.

Η εισροή ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, όταν οι αρχές της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ επέτρεψαν ξαφνικά την πρόσβαση στην προσωρινή πλωτή γέφυρα του Peshkhabour, βόρεια της Sahela, αφήνοντας αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν κατασκηνώσει στην περιοχή κατά την προηγούμενη εβδομάδα να εισέλθουν στο Ιράκ. Μέχρι το τέλος εκείνης της ημέρας και το επόμενο πρωί, χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την ταλαντευόμενη γέφυρα του Τίγρη. Πλέον, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκτιμά ότι, μέχρι το Σάββατο, 20.000 Σύροι είχαν διασχίσει τη γέφυρα στο Peshkhabour. Ακολούθησε η διέλευση άλλων 6.000 ατόμων την
Κυριακή, όταν οι Σύροι που εγκατέλειπαν τη χώρα τους καθοδηγήθηκαν προς το συνοριακό πέρασμα της Sahela, νότια του Peshkhabour.
Προκειμένου να ανταποκριθούν στην εισροή, η Υ.Α. και οι εταίροι της ανήγειραν σκέπαστρα για να προσφέρουν σκιά στους νεοεισερχόμενους. Επίσης, οργάνωσαν τη διανομή τροφίμων και νερού στα σημεία διέλευσης. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν πρόσφεραν λεωφορεία και φορτηγά για να μετακινήσουν χιλιάδες ανθρώπους από τη συνοριακή ζώνη στο εσωτερικό του Ιράκ.
Στο κυβερνείο του Ερμπίλ, το οποίο βρίσκεται πιο ανατολικά, η Υ.Α. έχει κατασκευάσει ένα διαμετακομιστικό κέντρο στο Kawergost, βόρεια της πόλης Ερμπίλ προς στην περιοχή Khabat. Εκεί έχουν τοποθετηθεί 1.100 σκηνές της Υ.Α., παράλληλα με 200 σκηνές που ανήγειρε η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης. Στο διαμετακομιστικό κέντρο του Kawergost πλέον διαμένουν περίπου 7.000-9.000 Σύροι. Ο πρόεδρος της Περιφέρειας του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, επισκέφθηκε χθες αυτό το διαμετακομιστικό κέντρο.

Τις τελευταίες ημέρες, η Υ.Α. έχει αποστείλει περισσότερα από 90 φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια από το Ερμπίλ. Επίσης, έχει διανείμει είδη πρώτης ανάγκης, όπως σκηνές, πλαστικά καλύμματα, στρώματα ύπνου, κουβέρτες, είδη κουζίνας, είδη υγιεινής, δεξαμενές νερού, φορητές τουαλέτες, φορητές ντουζιέρες και ηλεκτρικούς ανεμιστήρες. Ωστόσο, λόγω του μεγέθους και της ταχύτητας της εισροής, ορισμένοι άνθρωποι στο Kawergost ακόμα βρίσκονται χωρίς σκηνές και χρειάζεται να κατασκηνώνουν κάτω από μουσαμάδες ή σε άλλα πρόχειρα καταλύματα.
Χθες, οι αρχές παρείχαν πρόσβαση στην Υ.Α. σε μια αποθήκη στη Bahrak. Περίπου 2.500 Σύροι πλέον στεγάζονται σε αυτή την εγκατάσταση. Εξάλλου, έχει εντοπισθεί άλλη μια έκταση στην περιοχή Qusthtapa του Ερμπίλ, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ένα ακόμη διαμετακομιστικό κέντρο. Παράλληλα με τους ανθρώπους που μένουν σε σκηνές, περίπου 14.000 άτομα ζουν με οικογένειες που τους φιλοξενούν ή διαμένουν σε τζαμιά στην περιοχή του Ερμπίλ.

Πιο νοτιοανατολικά, στο Sulaimaniyah, 4.000 άνθρωποι πλέον στεγάζονται προσωρινά σε 11 σχολεία. Όπως και στο Ερμπίλ, ένα προσωρινό κέντρο βρίσκεται υπό κατασκευή. Περίπου 3.000 άτομα από τους χθεσινούς νεοαφιχθέντες μεταφέρθηκαν στο Sulemaniyah.
Σήμερα το πρωί, άλλα 2.000-3.000 άτομα αναφέρθηκε ότι περίμεναν κοντά στη συριακή πλευρά των συνόρων, τα οποία αναμενόταν να περάσουν στο Ιράκ εντός της ημέρας. Στη συριακή πλευρά, τα σύνορα στη Sahela βρίσκονται υπό τον έλεγχο Σύρων Κούρδων.
Προκειμένου να ενισχύσει τα αποθέματα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εξαντλούνται γρήγορα εντός του Ιράκ, η Υ.Α. έχει αποστείλει 15 ρυμουλκά οχήματα στο βόρειο Ιράκ από το βασικό περιφερειακό χώρο φύλαξης αποθεμάτων της στο Αμμάν. Αυτή η αποστολή, η οποία αναμένεται να φτάσει στον προορισμό της πριν από το τέλος της εβδομάδας, περιλαμβάνει περισσότερες από 3.100 σκηνές, δύο προκατασκευασμένες αποθήκες και δοχεία νερού. Παράλληλα, διοργανώνεται η αποστολή περαιτέρω προμηθειών.

Μακροπρόθεσμα, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν, η Υ.Α. και οι εταίροι της ανοικοδομούν τον καταυλισμό του Darashakran, ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος να φιλοξενήσει πρόσφυγες μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Νωρίτερα φέτος, η Υ.Α. κατασκεύασε τον καταυλισμό προσφύγων του Domiz κοντά στο Dohuk του Ιράκ. Το Domiz, που είχε αρχικά κατασκευαστεί για να φιλοξενήσει 15.000 πρόσφυγες από τη Συρία, σήμερα είναι υπερπλήρες, φιλοξενώντας περισσότερους από 55.000 κατοίκους. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι οι νεοεισερχόμενοι πρέπει να φιλοξενηθούν αλλού. Πριν από αυτή την τελευταία εισροή προσφύγων, η Υ.Α. είχε καταγράψει 155.000 Σύρους πρόσφυγες στο Ιράκ.

Booking.com