Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, στον ρ/σ FLASH 96
• (Για την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν): «Εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι επιθυμούμε να συσφίξουμε τις σχέσεις και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την τουρκική πλευρά.

Την πολιτική βούληση την έχουμε»…..«Είναι, θα έλεγα, η έναρξη, η αρχή μιας νέας προσπάθειας. Σοβαρής προσπάθειας για πιο στενή συνεργασία με την Τουρκία».

• (Ως προς τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της προσέγγισης με την Τουρκία): «Η εξωτερική πολιτική δεν είναι ένα πεδίο πολιτικής όπου βλέπεις αμέσως αποτελέσματα, μέσα σε κάποιους μήνες»…« Ασκούμε αυτήν την πολιτική ακριβώς για να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα σε θέματα τα οποία είναι πιο ευαίσθητα και πιο δύσκολα. Να επιδιώξουμε την πιο στενή επαφή και συνεργασία με τον γείτονά μας, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε αυτήν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε και πιο δύσκολα θέματα με άλλο πνεύμα».

• «Η επιχειρηματικότητα στην Τουρκία έχει δείξει μία θεαματική άνοδο. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και για τους Έλληνες επιχειρηματίες να αναπτύξουν και να επιδιώξουν συνεργασίες με Τούρκους επιχειρηματίες».

• «Δεν θα δεχθώ ποτέ ότι η Ελλάδα είναι αδύναμη σε ό,τι αφορά στην εξωτερική της πολιτική. Τους τελευταίους μήνες νομίζω έχουμε καταφέρει πάλι να δώσουμε μία φωνή στην Ελλάδα στις διεθνείς εξελίξεις».

• «Να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις ή λανθασμένες εντυπώσεις ότι επειδή περνάμε μια δύσκολη δημοσιονομική περίοδο τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, και ιδιαίτερα τα εθνικά μας θέματα, κινδυνεύουν. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ακριβώς γι' αυτόν το λόγο εμείς επιδιώκουμε μία ανοικτή κι αν θέλετε επιθετική εξωτερική πολιτική και κάνουμε αυτά τα ανοίγματα».

Ακολουθεί πλήρες κείμενο συνέντευξης:

κ. Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πάμε αμέσως στον Υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών, τον κ. Δημήτρη Δρούτσα. Κύριε Δρούτσα καλή σας ημέρα.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Καλή σας ημέρα. Καλημέρα και στους ακροατές της εκπομπής σας.

κ. Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπαμε ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον η επίσκεψη Ερντογάν την Παρασκευή. Η ελληνική πλευρά, από αυτήν την, απ ό,τι φαίνεται για την τουρκική πλευρά, αρκετά σημαντική επίσκεψη, τί προσδοκά κ. Δρούτσα;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Και για την ελληνική πλευρά έχει ιδιαίτερη σημασία η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού. Νομίζω ότι κάθε επίσκεψη Τούρκου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα έχει την ιδιαίτερη σημασία της. Εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι επιθυμούμε να συσφίξουμε τις σχέσεις και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την τουρκική πλευρά. Την πολιτική βούληση την έχουμε.

Τολμώ να πω ότι έχουμε και την εμπειρία από μια παρόμοια πολιτική προσέγγιση στο πρόσφατο παρελθόν και αναφέρομαι ειδικά στην περίοδο 1999-2004, όπου είχαμε πει ότι θέλουμε συνεργασία με την τουρκική πλευρά σε τομείς όπου έχουμε κοινά ενδιαφέροντα και συμφέροντα. Και μέσω αυτής της συνεργασίας ευελπιστούμε να χτίσουμε ένα νέο κλίμα και μια νέα ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ώστε να μπορέσουμε και με άλλο τρόπο και με άλλο πνεύμα να προσεγγίσουμε και θέματα τα οποία είναι πιο δύσκολα.

Μέσα σ' αυτήν τη λογική εντάσσεται αυτή η προσέγγιση και η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα. Είναι, θα έλεγα, η έναρξη, η αρχή μιας νέας προσπάθειας. Σοβαρής προσπάθειας για πιο στενή συνεργασία με την Τουρκία.

κ. Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Τώρα δέχεστε κριτική σε δυο επίπεδα. Υπάρχουν αυτοί που λένε ότι δεν έχετε καταφέρει πολλά στα συγκεκριμένα. Θυμούνται για παράδειγμα, παρατηρούν μάλλον ότι συνεχίζεται η μαζική λαθρομετανάστευση μέσω Τουρκίας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε καταγγείλει προ μηνών νομίζω τις τουρκικές αρχές ότι δεν είναι συνεργάσιμες. Είχε ακυρώσει μια επίσημη επίσκεψη και όλα αυτά. ʼρα υπάρχει ένα στοιχείο κριτικής ότι δεν έχετε καταφέρει να τα πάτε πολύ καλά στα συγκεκριμένα και κάνετε μία υπέρβαση. Αυτή η υπέρβαση θα σας βγει;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Κύρτσο, πρώτα απ’ όλα η κριτική είναι βεβαίως καλοδεχούμενη και κάθε άποψη είναι σεβαστή, αλίμονο, μόνο να βοηθήσει μπορεί μια εποικοδομητική κριτική. Ακούμε την κάθε άποψη, τη σεβόμαστε, τη μελετάμε και την εντάσσουμε πάντα και στις τελικές αποφάσεις μας και στην πολιτική που ασκούμε.

Θα μου επιτρέψετε όμως να πω πως νομίζω ότι η συγκεκριμένη κριτική στην οποία αναφέρεστε είναι λίγο άδικη. Πρώτα απ όλα έχουν περάσει 6 7 μήνες. Ιδιαίτερα η εξωτερική πολιτική δεν είναι ένα πεδίο πολιτικής όπου βλέπεις αμέσως αποτελέσματα, μέσα σε κάποιους μήνες.

Και δεύτερον, να τονίσω κι αυτό, το οποίο για μένα είναι πολύ πιο σημαντικό, ότι ασκούμε αυτήν την πολιτική ακριβώς για να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα σε θέματα τα οποία είναι πιο ευαίσθητα και πιο δύσκολα. Να επιδιώξουμε την πιο στενή επαφή και συνεργασία με τον γείτονά μας, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε αυτήν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε και πιο δύσκολα θέματα με άλλο πνεύμα. Είναι σαφές.

κ. Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για παράδειγμα, κ. Δρούτσα, θα είναι επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας, απ ό,τι δείχνουν τα πράγματα, περίπου εκατονταμελούς ο κ. Ερντογάν. Και από την άλλη πλευρά θα έχει και 6-7 Υπουργούς μαζί του, οι οποίοι λένε ότι έρχονται με μια οργανωμένη ατζέντα για να συνομιλήσουν με τους ομολόγους τους εδώ στην Αθήνα. Υπάρχει τέτοια προετοιμασία στην Αθήνα;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως υπάρχει προετοιμασία.

κ. Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή αν η Υπουργός Παιδείας της Τουρκίας θέσει ζήτημα σχολικών εγχειριδίων, είμαστε έτοιμοι να έχουμε μια παρόμοια απάντηση και εμείς στα συγκεκριμένα θέματα;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, δεν πρόκειται να έρθει κάποιος Τούρκος Υπουργός και να πει εκείνη τη στιγμή «μου ήρθε τώρα μια ιδέα» για να τη συζητήσουμε. Βεβαίως, γίνονται σοβαρές, συστηματικές προετοιμασίες. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους Τούρκους συναδέλφους μας. Γίνεται ανταλλαγή απόψεων, σκέψεων, προτάσεων και καταλήγουμε από κοινού ποιές είναι οι προτάσεις οι οποίες τελικά θα καταλήξουν στο τραπέζι των συνομιλιών κατά την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Μην έχουμε εδώ παρακαλώ ούτε ψευδαισθήσεις ούτε να δημιουργούμε κάποιες παρεξηγήσεις ότι δεν υπάρχει προετοιμασία, ότι έρχεται η τουρκική πλευρά με τις προτάσεις και θα μας βρει εμάς απροετοίμαστους, αλίμονο. Γίνεται μια συστηματική δουλειά προετοιμασίας εδώ και πάρα πολύ καιρό, από τη στιγμή που ξεκινήσαμε αυτή την προσέγγιση με την Τουρκία.

κ. Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και των Υπουργείων των υπολοίπων λέτε.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ακριβώς. Ο συντονισμός και στην τουρκική και στην ελληνική πλευρά ανήκει, και αυτό είναι νομίζω λογικό, στα δύο Υπουργεία Εξωτερικών. Εδώ γίνεται ο συντονισμός, η συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και μ' αυτόν τον τρόπο έχει υπάρξει αυτή η προετοιμασία. Να σας πω όμως και κάτι άλλο, αν μου επιτρέπετε, επειδή θίξατε το θέμα ότι έρχεται ο κ. Ερντογάν με συνοδεία μεγάλη εκατό ατόμων.

κ. Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι αρνητικό αυτό.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όχι. Ευχαριστώ όμως που μου δίνετε την ευκαιρία να το τονίσω αυτό διότι νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό. Ο κ. Ερντογάν θα συνοδεύεται, όπως είπατε και εσείς, από πάνω από εκατό Τούρκους επιχειρηματίες. Η τουρκική οικονομία περνάει και αυτή βεβαίως τις δικές της δυσκολίες, αλλά

 

κ. Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ανακάμπτει.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ανακάμπτει, βεβαίως, και σε αυτό θέλω να καταλήξω κ. Κύρτσο, ότι η επιχειρηματικότητα στην Τουρκία έχει δείξει μία θεαματική άνοδο και νομίζω είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και ιδιαίτερα σ' αυτήν την οικονομική συγκυρία την οποία διανύει η Ελλάδα. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και για τους Έλληνες επιχειρηματίες να αναπτύξουν και να επιδιώξουν συνεργασίες με Τούρκους επιχειρηματίες.

κ. Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Σωστό. Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ανάλογο με τη θεαματική κίνηση που έκανε η Εθνική Τράπεζα με τη Finansbank στην Τουρκία; Δηλαδή υπάρχουν κάποια σενάρια σε εξέλιξη;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν έχω αυτή τη στιγμή κάτι συγκεκριμένο να πω. Νομίζω και καλώς κάνουμε να το αφήσουμε αυτό στο χέρι των Ελλήνων επιχειρηματιών. Και όπως είπαμε, είναι μια πρώτη πολύ καλή ευκαιρία, διότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα πραγματοποιείται και συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.

Θα υπάρξει και παρουσία των δύο Πρωθυπουργών σε αυτήν την εκδήλωση και, όπως είπα, είναι μια, νομίζω, πολύ καλή ευκαιρία και για τους Έλληνες επιχειρηματίες να επιδιώξουν τη συνεργασία και κοινές δράσεις με Τούρκους επιχειρηματίες.

κ. Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Μάλιστα. Πώς απαντάτε στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας ότι τώρα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίση και η διαπραγματευτική μας θέση λόγω των οικονομικών δυσκολιών είναι κάπως εξασθενημένη δεν θα έπρεπε να ανοίγουμε το διάλογο για να μην βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Και πάλι κ. Κύρτσο σεβαστή η κάθε άποψη και η κάθε κριτική, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα θα μου επιτρέψετε να πω ότι διαφωνώ ριζικά με αυτήν την προσέγγιση.

Πρώτον, παρά το γεγονός ότι διανύουμε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, δεν θα δεχθώ ποτέ ότι η Ελλάδα είναι αδύναμη σε ό,τι αφορά στην εξωτερική της πολιτική. Τους τελευταίους μήνες νομίζω έχουμε καταφέρει πάλι να δώσουμε μία φωνή στην Ελλάδα στις διεθνείς εξελίξεις.

κ. Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Τα οικονομικά όμως πάντα επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική, έτσι δεν είναι;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως επηρεάζουν, αλλά θέλω να τονίσω να μην υπάρχουν και εδώ ψευδαισθήσεις ή λανθασμένες εντυπώσεις ότι επειδή περνάμε μια δύσκολη δημοσιονομική περίοδο τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, και ιδιαίτερα τα εθνικά μας θέματα, κινδυνεύουν. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ακριβώς γι' αυτόν το λόγο εμείς επιδιώκουμε μία ανοικτή, κι αν θέλετε επιθετική, εξωτερική πολιτική και κάνουμε αυτά τα ανοίγματα. Να σας πω και κάτι άλλο κ. Κύρτσο. Εάν κάθεσαι ή ακόμα εάν παραδεχθείς ότι είσαι σε θέση αδυναμίας και κάθεσαι απλώς στην καρέκλα σου ως παθητικός παρατηρητής, ποιό θα είναι το αποτέλεσμα; Τότε είναι που θα δεχθείς το "γκολ". Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι ακριβώς αυτή η παθητική στάση στο παρελθόν μάς έχει φέρει και σ' αυτήν την κατάσταση. Εμείς λέμε αλλαγή και στην εξωτερική μας πολιτική. Τονίζω ότι οι στόχοι της εξωτερικής μας πολιτικής δεν έχουν αλλάξει, είναι διαχρονικοί. Έχει αλλάξει όμως η προσέγγιση ως προς το πώς θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Με ανοικτή, με τη θετική σοβαρή εξωτερική πολιτική.

κ. Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Δρούτσα, ένα τελευταίο ερώτημα. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Θράκη;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όχι. Δεν ετέθη ποτέ τέτοιο θέμα. Θέλω εδώ να το τονίσω ότι δεν υπήρξε κάποιο τέτοιο θέμα.

κ. Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν ο Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών, ο κ. Δημήτρης Δρούτσας. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συζήτηση που είχαμε κ. Δρούτσα.

κ. Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Γεια σας.