"Συνεργασία Πρότυπο" μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ
Η Τουρκία και οι ΗΠΑ αναπτύσσουν περαιτέρω τη συνεργασία πρότυπο προσθέτοντας νέους παράγοντες.

Η «συνεργασία πρότυπο» είναι ένας νέος όρος που περιγράφει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Ο Erdoğan και Obama καθόρισαν τα σύνορα και το περιεχόμενο της συνεργασίας. Αυτό αποδεικνύουν και τα εξής λόγια του Τούρκου Πρωθυπουργού «Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα και χαρακτήρισε την φιλία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ ως συνεργασία πρότυπο ξεκίνησε μια νέα πορεία στην Τουρκική πολιτική. Με την συνεργασία πρότυπο κάναμε σημαντικά βήματα στις διμερείς μας σχέσεις συμπεριλαμβανομένου τον οικονομικό, επιστημονικό, καλλιτεχνικό, στρατιωτικό και τεχνολογικό τομέα».

Η συνεργασία πρότυπο η οποία περιγράφει την στενή συνεργασία κυρίως στο πεδίο της ασφάλειας μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ανώτατος στρατηγικός συνεταιρισμός.

Ο αναλυτής στα θέματα διεθνών σχέσεων Sedat Laçiner λέει τα εξής σχετικά με το θέμα «Όταν λέμε στρατηγική συνεργασία εννοούμε το πεδίο ασφαλείας, αλλά η οικονομία θα αποτελέσει την υποδομή αυτού του πεδίου. Ο στόχος των ΗΠΑ είναι να παρουσιάσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία σαν παράδειγμα στον μουσουλμανικό κόσμο. Θέλουν να συνάψουν ειδικές σχέσεις με την Τουρκία. Επιθυμούν αυτή η σχέση να αποτελέσει παράδειγμα στην Αίγυπτο, το Ιράν και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Για το λόγο αυτό πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την Τουρκία σε αυτή τη γεωγραφία. Η Τουρκία είναι η ανερχόμενη δύναμη της Μέσης Ανατολής. Θέλουν να επωφεληθούν από αυτό».

Στα πλαίσια της συνεργασίας πρότυπο τέσσερεις υπουργοί θα συνεδριάζουν δύο φορές το χρόνο. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ali Babacan και ο Υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου Zafer Çağlayan θα είναι συντονιστές εκ μέρους της Τουρκίας. Θα συγκροτηθεί ένα κοινό Τουρκο-Αμερικανικό Συμβούλιο. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί και ο εμπορικός όγκος περίπου 15 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των δυο χωρών. Θα τεθεί ξανά επί τάπητος το σχέδιο δημιουργίας βιομηχανικής περιοχής το οποίο είναι στην επικαιρότητα της Τουρκίας και της Αμερικής εδώ και μια δεκαετία αλλά δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί.

Εκτός από την συνεργασία πρότυπο, οι λεπτομέρειες της οποίας ανακοινώθηκαν στη συνάντηση Erdoğan-Ομπάμα την προσεχή περίοδο αναμένονται σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις. Ο Laçiner λέει τα εξής :« Η μεγαλύτερη προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να κάνει ότι μπορεί για να ξεριζώσει τις φωλιές τρομοκρατίας στα Βόρεια του Ιράκ. Η Τουρκία είναι πλέον παγκόσμια δύναμη. Και έτσι αντιμετωπίζεται. Συζητήθηκαν τα πιο ευαίσθητα και ζωτικά θέματα. Η Τουρκία αντιμετωπίζεται σαν συνέταιρος. Είναι μια πολύ καλή αρχή».

Η συνάντηση στην οποία η Τουρκία καθιερώθηκε ως παγκόσμια δύναμη με την εξωτερική πολιτική που τηρεί σχολιάζεται ως σημάδι για μια νέα περίοδο στις σχέσεις των δυο χωρών.

Πηγή:TRT