Σύνοδος Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Αστανά
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δ. Δρούτσας συνοδεύει τον Πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ (Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη) που λαμβάνει χώρα την 1-2 Δεκεμβρίου 2010 στην Αστανά του Καζακστάν. Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ μετά από έντεκα χρόνια και την πρώτη που πραγματοποιείται σε χώρα της Κεντρικής Ασίας.

 

Η Καζαχική Προεδρία του ΟΑΣΕ (2010), εξ αρχής, ανέλαβε να συνεχίσει τη Διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία ξεκίνησε πέρυσι, ως πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ (2009), μέσω της οποίας εγκαινιάσθηκε ο Ευρωπαϊκός Διάλογος Ασφάλειας. Η χώρα μας ευθυγραμμίζεται με τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ, έχοντας ως στόχο τον μετασχηματισμό της περιοχής του ΟΑΣΕ σε μία «Κοινότητα Ασφάλειας», όπου θα οικοδομηθεί η ασφάλεια μεταξύ των συμμετεχόντων Κρατών από κοινού, και όπου η απειλή και η χρήση βίας θα παύσει να υφίσταται ως επιλογή στις μεταξύ τους σχέσεις.

 

Ο Καζάχος Πρόεδρος, κ. Nursultan Nazarbayev θα προεδρεύσει στην εναρκτήρια και πρώτη συνεδρίαση της Συνόδου (1.12.2010). Στην δεύτερη συνεδρίαση (1.12.2010) θα προεδρεύσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ως απερχόμενο μέλος της Τρόικα του ΟΑΣΕ, ενώ στην τρίτη συνεδρίαση (2.12.2010) θα προεδρεύσει η Λιθουανία, ως επόμενη Προεδρία του ΟΑΣΕ το 2011. Θα ακολουθήσει η καταληκτική συνεδρίαση της ολομέλειας για την υιοθέτηση των αποφάσεων της Συνόδου. Σημειώνεται ότι, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση, θα παρέμβει και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και Έλληνας Βουλευτής, κ. Πέτρος Ευθυμίου.