Συνομιλίες Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, στο Ερζερούμ

Θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τέθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε την Παρασκευή ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο Ερζερούμ.

 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση, προς το τέλος της οποίας συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου, συζητήθηκαν και τα θέματα της λαθρομετανάστευσης.

 

Θέματα που αφορούν το Αιγαίο, όπως υφαλοκρηπίδα κ.λπ. αποτελούν αντικείμενο των διερευνητικών επαφών που συνεχίζονται, ανέφεραν διπλωματικές πηγές, και τόνισαν ότι η συνάντηση που έγινε στο Ερζερούμ δεν είχε στόχο την επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων και τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, αλλά σκοπεύει στη δημιουργία του πλαισίου που θα προωθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται μέσα στους θεσμούς που έχουν αποφασιστεί, όπως το θεσμό του Ανωτάτου Συμβουλίου, τη σύγκληση του οποίου θα προετοιμάσει η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα το Μάρτιο.

 

Μήνυμα ειρήνης από Γ. Παπανδρέου

Τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί ειρηνικά με την Τουρκία, μακριά από ανταγωνισμούς του παρελθόντος, εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του, λίγη ώρα αφού εγκαινίασε με τον ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν το στάδιο "Cemal Gürsel" στο Ερζερούμ, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες της χειμερινής Πανεπιστημιάδας.

 

«Ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς και μαθαίνει στους νέους τις αξίες της ευγενούς άμιλλας και της συνεργασίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Είναι αξίες», πρόσθεσε, «πάνω στις οποίες πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να χτίσουμε ένα κόσμο μακριά από ανταγωνισμούς του παρελθόντος».

 

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη σημασία του συμβολισμού της ολυμπιακής εκεχειρίας, διαβεβαιώνοντας τέλος ότι οι δύο χώρες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να αγκαλιάσουν, όπως είπε, τις αξίες της συνεργασίας και της ειρήνης.

 

Σημειώνεται ότι στο Ερζερούμ έχει γίνει εκτεταμένη αφισοκόλληση αφίσας με φωτογραφία του έλληνα πρωθυπουργού και του τούρκου ομολόγου του που αναγράφει στα ελληνικά και τα τουρκικά: "Ολυμπιακή Πόλη ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ - Ερζερούμ Μητροπολιτικός Δήμος".