Συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη

Πραγματοποιείται σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ η συνάντηση του Δημήτρη Χριστόφια με τον Ντερβίς Ερογλου, μαζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αναμένουν από τη σημερινή συνάντηση στην έδρα του διεθνούς οργανισμού να υπάρξει "ενθαρρυντικό βήμα" στη διαπραγματευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού.

 

Την ίδια στιγμή, εμφανίζονται με συγκρατημένη αισιοδοξία, ευελπιστώντας ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων θα επιδείξουν "ρεαλισμό και θα προχωρήσουν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις", όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματική πηγή.

 

Πρωταρχικός στόχος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και των συνεργατών του είναι η επίτευξη περισσοτέρων συγκλίσεων στο περιουσιακό ζήτημα και η καταγραφή των όσων έχουν συμφωνηθεί σε άλλα κεφάλαια. Επίσης, θα γίνει ένα είδος προγραμματισμού για τα ζητήματα που απομένουν προς συζήτηση.

 

Από πλευράς ΟΗΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν ετοιμαστεί "γεφυρωτικές ιδέες", αλλά θα επανατονισθεί ότι η διαδικασία είναι "κυπριακής ιδιοκτησίας".

 

Παρουσία των δυο ηγετών, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναμένεται να διαβάσει γραπτή δήλωση στην οποία θα έχουν συμφωνήσει οι δυο πλευρές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα Ηνωμένα Εθνη, οι σημερινές συνομιλίες για το Κυπριακό στην έδρα του διεθνούς οργανισμού θα ξεκινήσουν στις 8 μ.μ ώρα Κύπρου, με γεύμα εργασίας, στο οποίο θα παρακαθήσουν πέντε άτομα από κάθε πλευρά. Ο προγραμματισμός ενδέχεται να τροποποιηθεί.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Γκι-μουν στο χαιρετισμό του θα δώσει το στίγμα των συνομιλιών και θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις του Δημήτρη Χριστόφια και του Ντερβίς Ερογλου.

 

Το γεύμα αναμένεται να διαρκέσει μιάμιση ώρα και μετά από ημίωρη διακοπή θα ξεκινήσει η συνάντηση με συμμετοχή τεσσάρων από κάθε πλευρά μαζί με τους ηγέτες και το Γενικό Γραμματέα

 

Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει δύο ώρες και μετά το τέλος της, ο Γενικός Γραμματέας θα προβεί σε δήλωση, την οποία θα θέσει εκ των προτέρων υπόψη των δύο πλευρών για να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη τους για το περιεχόμενό της.

Μιλώντας στους ανταποκριτές πριν την αναχώρηση του, ο Eroğlu δήλωσε ότι ετοιμάστηκαν για την σύσκεψη παράλληλα με την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

 

Δήλωσε ότι θα συζητήσουν λεπτομερώς τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν από τις δύο πλευρές στο περιουσιακό.

 

«Δεν πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μία απόφαση αλλά ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα βρεί την ευκαιρία να λάβει υπόψη το αποτέλεσμα της σύσκεψης όταν θα ετοιμάσει την έκθεση προόδου για την αποστολή καλών υπηρεσιών του στην Κύπρο» πρόσθεσε.

 

Επεξηγώντας ότι εξακρίβωσαν ότι ο Γενικός Γραμματέας θα παρουσιάσει την έκθεση του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 23 Νοεμβρίου, ο κ. Eroğlu δήλωσε ότι τριμερής σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο είναι σημαντική τόσο για την έκθεση όσω και την ενημέρωση που ο Eιδικός Σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ θα δώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγές:ΑΠΕ,CNA.Bayrak

 

 

Booking.com