Συνομιλίες του Δημήτρη Δρούτσας με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου
property="content:encoded">Δυο ώρες διήρκεσαν οι συνομιλίες που είχαν σήμερα στην Άγκυρα ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο Υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι δύο υπουργοί σε δηλώσεις αναφέρθηκαν στις ''πολύ σημαντικές αποφάσεις'' που ελήφθησαν καθώς και στο ιδιαίτερα θερμό κλίμα των συνομιλιών τους και ανακοίνωσαν την επίσπευση της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν στην Αθήνα στα μέσα Μαϊου, αλλά και νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν, η προετοιμασία της οποίας ξεκίνησε σήμερα, προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για τη Σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (High Level Cooperation Council) στο οποίο θα μετέχουν δέκα υπουργοί από κάθε πλευρά και συγκεκριμένα οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών Δ. Δρούτσας τόνισε ότι ''με τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας αναβαθμίζεται η συνεργασία Ελλάδας -Τουρκίας, ενώ αξιοποιείται η εμπειρία που αποκτήθηκε και έβαλε τις βάσεις για τη συνεργασία αυτή κατά την περίοδο 1999-2004''.

Ο Δ. Δρούτσας έκανε λόγο για μια σοβαρή και συστηματική αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών, πράγμα που σημαίνει οτι ''Ελλάδα και Τουρκία θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα από κοινού''.

Εξ άλλου, όπως δήλωσε ο Α. Νταβούτογλου, μέχρι την πραγματοποίηση της συνάντησης των πρωθυπουργών Γ. Α. Παπανδρέου και Ρ. Τ. Ερντογάν, υπολογίζεται ότι θα έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές των υπουργών των δύο πλευρών ''ώστε να είμαστε έτοιμοι για τη σύσταση αυτού του συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας, το οποίο, αν απαιτηθεί,θα είναι σε θέση να διευρυνθεί''.

''Προσβλέπουμε σε πλήρη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. Για την προώθηση και τη συνέχιση της συνεργασίας που είχαμε ξεκινήσει, προβλέπουμε την πραγματοποίηση δύο συναντήσεων ετησίως για την εξέλιξη της πορείας των συζητήσεων, ανάμεσα στα Υπουργεία Εξωτερικών και τουλάχιστον μία φορά το χρόνο συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας'', δήλωσε ο κ.Νταβούτογλου.

Σημείωσε δε ότι πέραν αυτού αν απαιτηθεί κάποια έκτακτη συνάντηση για να ληφθούν αποφάσεις, θα πραγματοποιείται και κατ' αυτόν τον τρόπο ''θα μπορούμε να ελέγχουμε τις εξελίξεις που θα σημειώνονται''.

Επίσης ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι πέρα από τις τακτικές συναντήσεις, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, για να εξετάζεται η πορεία των συνομιλιών, προγραμματίζονται και ανταλλαγές διπλωματικών αποστολών, έτσι ώστε θα τοποθετηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε ένα νέο μοντελο.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός, στην Αγκυρα συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι διερευνητικές επαφές και μάλιστα ο επόμενος γύρος τους να πραγματοποιηθεί, το συντομότερο δυνατό και πρίν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Στο σημείο αυτό ανακοίνωσε ότι επικεφαλής της ομάδας της ελληνικής πλευράς τοποθετείται ο Πρέσβης επι τιμή Παύλος Αποστολίδης.

''Είμαστε χαρούμενοι που θα εντατικοποιηθούν οι διερευνητικές συνομιλίες, εύχομαι να είναι για το καλό όλων και χαίρομαι που η ελληνική πλευρά τοποθέτησε στη θέση αυτή έναν έμπειρο διπλωμάτη'', σημείωσε από πλευράς του ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος ανακοίνωσε από την πλευρά του τον τούρκο επικεφαλής, πρέσβη Αχμέτ Σινιρλίογλου.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η χώρα του επιθυμεί καλή συνεργασία με την Ελλάδα και μάλιστα αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά:

''Μοιάζει με σεισμό. Στους σεισμούς εμείς οι δύο χώρες ξέρουμε να δίνουμε τα χέρια, να βοηθάμε και γι αυτό είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα. Η τύχη μας είναι κοινή και από κοινού θα φτιάξουμε ένα κοινό μέλλον''.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτημα για τη μείωση των εξοπλισμών στις δυο πλευρές του Αιγαίου, έκανε λόγο για ένα ''όραμα που δεν βασίζεται στις αμοιβαίες απειλές, αλλά στα αμοιβαία συμφέροντα''

''Σκεφτείτε δύο γείτονες που βρίσκονται στην ίδια συνοικία και έχουν προβλήματα. Δεν θα εγκαταλείψουν. Θα προσπαθήσουν να κάνουν καλύτερη και ομορφότερη τη ζωή στο μέλλον'', είπε ο κ.Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι η Τουρκία ''επιθυμεί μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες''.

Πρόσθεσε δε ότι οι προϋπολογισμοί των δύο χωρών δεν θα πρέπει να διατίθενται για τους εξοπλισμούς, αλλά για την παιδεία και το μέλλον και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κάνει πολλές μειώσεις στα εξοπλιστικά της προγράμματα.

''Εχουμε κάνει πολλά βήματα έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, όχι για να βλέπουμε μέσα από τα παράθυρα, αεροπλάνα να πετούν, αλλά για να πετάμε λουλούδια από τα παράθυρα'', είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο Δ.Δρούτσας, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Α. Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν, τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και επισήμανε ότι έθεσε στον Τούρκο συνομιλητή του το θέμα των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, οι οποιες μας προβληματίζουν και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για καλύτερο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρων.

"Επιθυμία μας είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία και είναι προφανές ότι για ουσιαστική προσέγγιση των δύο χωρών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας , των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου", πρόσθεσε.

"Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συζητάμε και όραμά μας είναι αυτό το μέρισμα ειρήνης,το οποίο θα δημιουργηθεί από την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, να το μοιράσουμε στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση'', δήλωσε ο κ. Δρούτσας.

''Αυτό είναι το όραμα και ο στόχος μας και έτσι μπορούμε να βαδίσουμε από κοινού αυτό το δρόμο'',είπε.

Απαντώντας σε ερώτημα για το Κυπριακό, ο Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί διμερές θέμα Ελλάδας -Τουρκίας, αλλά διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην Κύπρο και θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στη διαδικασία αυτή.

''Για μας η λύση πρέπει να προέλθει από τους ίδιους τους τουρκοκύπριους και τους ελληνοκύπριους. Εκείνοι πρέπει να μοιραστούν το κοινό τους μέλλον στην Κύπρο και γι αυτό ας τους αφήσουμε να διαπραγματευτούν ελεύθερα", τόνισε ο κ.Δρούτσας.

''Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και αφού συμφωνηθεί μία λύση. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο και του έχουμε εμπιστοσύνη'', τόνισε.

Ο Α.Νταβούτογλου είπε ότι και η Τουρκία στηρίζει μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λειτουργική λύση στο Κυπριακό.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στις ''σοβαρές και σημαντικές αποφάσεις'' οι οποίες αφορούν εκτός την προετοιμασία της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα και άλλα πεδία δράσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς προγραμματίζεται η διεξαγωγή ενός Υψηλού Επιπέδου Επιχειρηματικού Συνεδρίου το οποίο θα κορυφώσει τις εργασίες του με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών Παπανδρέου και Ερντογάν.

Επίσης στο πλαίσιο αυτό, θα ξεκινήσει μία κοινή πρωτοβουλία για την προσέλκυση κινέζων τουριστών με τουριστικά πακέτα που θα περιλαμβάνουν ελληνικούς και τουρκικούς προορισμούς.

Συζητήθηκαν ακόμη και άλλες κοινές δράσεις, όπως είναι το θέμα των θεωρήσεων εισόδου (βίζα), στο οποίο η Ελλάδα ανέλαβε να προωθήσει μία πρωτοβουλία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πιο απλουστευμένο διαβατηριακό έλεγχο στους Τούρκους πολίτες.

Στο θέμα της κοινής δράσης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών συμφωνήθηκε μία κοινή άσκηση, αλλά και στη συγκεκριμένη προσπάθεια να τεθεί σε εφαρμογή η ιδέα του Έλληνα πρωθυπουργού Γ.Α.Παπανδρέου για συνεργασία με τους κ.κ. Ερντογάν και Μπορισόφ, πρωθυπουργό της Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στον Έβρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ